” TRAIEU MILITARS I POSEU-HI CIENT√ćFICS :”NO A LES RECEPTES DEL XIX (MAURI)

Catalunya, com la resta del m√≥n, s’ha instal¬∑lat en una excepcionalitat rutin√†ria, arran de l’emerg√®ncia sanit√†ria per coronavirus. Tot i intentar seguir amb el dia a dia, els fets m√©s quotidians no es practiquen amb l’habitual p√†tina de normalitat. √Čs el cas d’aquesta entrevista amb Marcel Mauri, que trenca els esquemes tant per la forma com pel fons. Cert √©s que en el cas de Catalunya, els darrers dos anys de pres√≥ i exili, amb m√≠tings virtuals i reunions telem√†tiques, han fet que les imatges de videoconfer√®ncies i connexions a dist√†ncia siguin m√©s familiars. Des del menjador de casa seva a Badalona, on viu confinat des de dissabte, el vicepresident d’√ímnium analitza la gesti√≥ de la situaci√≥ per part del govern de l’Estat, en aquesta conversa amb ElNacional.cat. Reflexiona, entre d’altres q√ľestions, sobre si cal deixar el proc√©s en quarantena per prioritzar la lluita contra el Covid-19 i les seves conseq√ľ√®ncies.

Com va el confinament?
Com tot el país, confinat, fent cas a allò que diuen les autoritats sanitàries, els epidemiòlegs i els científics. Confinament total com ha dit el nostre govern, des de dissabte. He sortit només un parell de cops a comprar, per mi i pels meus pares. Treballo a casa per la universitat, faig tutories online. Tancat, com tot el país.

Una batzegada aix√≠ sempre ajuda a relativitzar les coses…
Una situaci√≥ aix√≠ ens demostra que tot i que les afectacions poden ser m√ļltiples i afecta tota la ciutadania, √©s evident que hi ha unes capes a la nostra societat que s√≥n les que pateixen m√©s. Les dades de persones que estan patint expedients de regulaci√≥ d’ocupaci√≥ s√≥n esfere√Įdores. No nom√©s √©s la pand√®mia, la gent malalta, els morts, sin√≥ tamb√© tota la vulnerabilitat social que tenim al nostre pa√≠s. Fins ara, una de cada quatre persones vivia en el llindar de la pobresa i aquesta pand√®mia amb la crisi econ√≤mica que comporta ho agreujar√† m√©s. Tinc molta preocupaci√≥ en aquest sentit, amb aquella sensaci√≥ que els plats trencats els acabaran pagant m√©s els de sempre.

La pol√≠tica espanyola juga un paper molt lamentable en aquesta situaci√≥. En lloc de cient√≠fics surten militars. S’estan aplicant receptes del SXIX per aturar una pand√®mia del SXXI

La situaci√≥ d’emerg√®ncia sanit√†ria obliga, tamb√©, a posar el proc√©s sobiranista en quarantena?
El pa√≠s malauradament no est√† en quarantena, perqu√® el confinament total que √©s el que les autoritats sanit√†ries, l’OMS, els principals metges del m√≥n recomanen, no s’ha decretat encara a Espanya, cosa que √©s sorprenent. Vol dir que la pol√≠tica espanyola juga un paper molt lamentable en aquesta situaci√≥. Veure cada dia com en lloc de sortir metges i cient√≠fics al costat de pol√≠tics, com en aquest cas s√≠ que fa el Govern de la Generalitat, surten militars demostra que alguna cosa no estan fent b√©. S’estan aplicant receptes del SXIX per aturar una pand√®mia del SXXI. Qui segur que no ha aturat la repressi√≥ √©s l’Estat, perqu√® segueixen havent-hi presos pol√≠tics, gent a l’exili, causes judicials obertes. Per tant, l’Estat hauria pogut fer una cosa molt f√†cil que era una amnistia o, si m√©s no, que els presos sota el 100.2 puguin estar ara a casa amb les seves fam√≠lies. I no hi han fet. Al contrari. √Čs la vella recepta de l’Estat, que utilitza la por a una situaci√≥ tan dura i de tant dolor com √©s la pand√®mia per intentar aplicar aquestes solucions del SXIX: militaritzaci√≥, refor√ßar la monarquia quan a m√©s es detecta que √©s corrupta, recentralitzaci√≥, missatges nacionalistes tronats… Per comunicar el “queda’t a casa” que han fet arreu d’Europa, a Espanya han triat “lo venceremos unidos”. Venen un projecte pol√≠tic en lloc d’estar lluitant amb el que toca. Persegueixen la dissid√®ncia, Si alg√ļ gosa criticar les mesures de l’Estat, alg√ļ amb galons com cient√≠fics, li diuen mal ciutad√†. Deixeu estar la politiqueria i de buscar solucions del SXIX com la monarquia i militars. √Čs incre√Įble. L’estat espanyol √©s inefica√ß. No es creuen l’estat de les autonomies. Com que deuen tenir por que altres administracions puguin fer front a la situaci√≥ de manera m√©s eficient llavors recentralitzen. Deixeu estar la batalla pol√≠tica. Traieu els militars i poseu cient√≠fics! Que √©s el que hauria de fer un estat modern del SXXI.

Per sort o per desgr√†cia, per√≤, Catalunya √©s en mans d’aquest Estat. Quina sortida planteja? Desobeir?
√Čs un estat centralista de comandament √ļnic, on surt el rei i no demana disculpes pel 3-O i la corrupci√≥ -Valonyc √©s a l’exili per dir que els Borbons s√≥n uns lladres i tenia ra√≥, els Borbons s√≥n uns lladres-. Segueixen pensant en el comandament √ļnic, l’ex√®rcit, la corona, incapa√ßos de donar la resposta adequada. Hem de fer com sempre hem fet en aquest pa√≠s, una societat civil enfortida, cohesionada. Estem veient totes les xarxes d’ajuda que s’estan creant, amb suport de barri, els joves anant a comprar per la gent gran. Tota aquesta fortalesa de la societat civil demostra que la horitzontalitat i la gesti√≥ des de all√≤ proper sempre √©s molt millor. Des de la primera trinxera. I evidentment amb aquest ex√®rcit desarmat de bates blanques que √©s el personal m√®dic que realment se l’est√† jugant. No nom√©s han de rebre aplaudiments, sin√≥ els recursos que els Borbons ens han robat.

Valtonyc tenia raó: els Borbons són uns lladres. El personal mèdic ha de rebre no només aplaudiments, sinó els recursos que els Borbons ens han robat

I més enllà de la societat civil, creu que és moment que el Govern català posi en pràctica la desobediència?
El Govern de la Generalitat ha hagut de prendre decisions molt dures, com √©s el confinament d’Igualada fa m√©s d’una setmana. √Čs una decisi√≥ dura que s’atenia a criteris no pol√≠tics sin√≥ cient√≠fics i m√®dics. Cal seguir exigint aquest confinament total, tancament de ports i aeroports.

Per√≤ m√©s enll√† d’exigir-lo, pot practicar-lo?
Ha de fer all√≤ que estigui a les seves mans. No s√© quines compet√®ncies exactament pot desenvolupar o no. Per√≤ cal seguir posant en primer terme les receptes que l’OMS, cient√≠fics i metges estan demanant. I acompanyar amb pol√≠tiques econ√≤miques i socials. El govern catal√† est√† fent el que pot. I qui no ho est√† fent √©s el govern espanyol. Tan de bo no sigui massa tard.

Hi ha una Madrid republicana i antifeixista, que pateix els mateixos Borbons que nosaltres i se’ls vol treure de sobre

I aparcar la reivindicació nacional?
No hi ha cap altra prioritat en aquest pa√≠s ara mateix que no sigui la lluita contra aquesta pand√®mia. El problema √©s que l’Estat ha decidit fer d’aix√≤ una lluita pol√≠tica i seguir mantenint viu el conflicte. √Čs l’Estat qui ho provoca. Ja ens agradaria poder dir, aparquem tot aix√≤, perqu√® l’Estat ho ha ent√®s i ha aplicat una amnistia o els ha deixat en llibertat i fa el que va dir Pedro S√°nchez que √©s posar el comptador a zero. Per√≤ han fet tot el contrari: treure el rei i intentar colar-nos la corrupci√≥ reial enmig d’aquesta crisi. √Čs que √©s molt b√®stia.

La cassolada que va promoure √ímnium l‚Äôaltre dia durant el discurs del rei es va escoltar fins i tot a Madrid…
I a Gal√≠cia i al Pa√≠s Valenci√† i a les Illes, a Euskadi i tamb√© a molts barris de Madrid, s√≠. Hi ha una Madrid republicana i antifeixista, que pateix els mateixos Borbons que nosaltres i se’ls vol treure de sobre. Per√≤ des del govern espanyol ni tan sols volen impulsar una comissi√≥ d’investigaci√≥. I tots els calers que han robat els Borbons corruptes i els que els hem de donar cada any anirien molt b√© ara en aquesta crisi.

Us ha decebut l’actitud de Podemos i els comuns en aquest sentit? Creieu que podrien fer m√©s per pressionar el PSOE, per exemple, per una comissi√≥ d‚Äôinvestigaci√≥ al Congr√©s?
En el cas de Podemos sempre hem dit que si tenim aliats en aquest sentit i si hi ha un partit sensible amb el que ha viscut Catalunya és Podemos. Per tant, més enllà de les contradiccions que tothom té, no tenim res a dir-hi. I en el cas dels comuns, un partit sobiranista, també van ajudar a promoure la cassolada. Som companys de lluites.

Quina feina té previst fer Òmnium les properes setmanes? Us esteu reinventant per impulsar accions des del confinament?
S√≠. Com a primera entitat civil del pa√≠s amb 182.000 socis, volem posar tota la nostra musculatura per sortir d’aquesta situaci√≥ tan dura. Tenim diversos eixos de treball. Volem seguir sent √ļtils i liderant la resposta c√≠vica i social. Fomentant la cultura que quedar√† molt tocada, denunciant la repressi√≥ i la voluntat de militaritzaci√≥ i borbonitzaci√≥ i sobretot ser √ļtils per lluitar contra la pand√®mia. I ajudar a recollir fons i posar a disposici√≥ els nostres m√©s de 10.000 voluntaris.

No sabem qu√® passar√† l’11 de setembre. Sabem que la pand√®mia durar√† temps, que afecta dies tan importants com Sant Jordi

L’11-S perilla pel coronavirus?
Entenc que no, per√≤ vaig amb molta cura. No sabem qu√® passar√† l’11 de setembre. Sabem que la pand√®mia durar√† temps, que afecta dies tan importants com Sant Jordi. L’11 de setembre la situaci√≥ probablement haur√† canviat, per√≤ no hem arribat tan enll√†. Hem de mirar m√©s el dia a dia. Veurem qu√® passa, √©s evident que ser√† un 11-S diferent. Tamb√© perqu√® la repressi√≥ es mant√© i perqu√® o haurem sortit de la pand√®mia i estarem immersos en una crisi econ√≤mica i social bestial, o potser encara estarem sortint de la pand√®mia. Ens haurem d’arremangar tots per ajudar els m√©s vulnerables.

Com estan vivint els presos el confinament? Ha parlat amb Cuixart?
Hi he parlat amb menys facilitat que habitualment. Ell està molt preocupat per la crisi sanitària, social i econòmica. Envia missatges de calma i ens convida a cuidar-nos.

Ara que havia pogut comen√ßar a sortir amb el 100.2, suposo que √©s un cop…
Fixeu-vos si el 100.2 no √©s llibertat que a la m√≠nima de canvi ja se l’han carregat i no han tingut la humanitat que els presos que estaven amb el 100.2 poguessin anar a casa seva amb les seves fam√≠lies. Per aix√≤ cal l’amnistia. La pres√≥ es viu amb m√©s bestialitat encara en moments com aquest. Ni tan sols poden fer el que fem els altres que √©s tancar-nos a casa amb la parella, els pares, els fills.

Vostè, que és sempre una persona positiva, hi veu alguna oportunitat en aquesta crisi?
Segur. Ara mateix amb tanta gent patint, costa, per√≤ evidentment el nostre pa√≠s sempre respon. N’hem passat de molt dures, els nostres avis, els nostres pares, nosaltres. Des d’aquesta for√ßa col¬∑lectiva i xarxa de solidaritat. L’acci√≥ donant les gr√†cies a professionals sanitaris, caixeres de supermercat, transportistes, ve√Įns que surten a comprar pels qui no poden, aquesta xarxa de resist√®ncia √©s sempre un motiu per l’esperan√ßa. Aquesta setmana el meu pare va fer 80 anys, no vaig poder anar-lo a felicitar. Vam fer una festa sorpresa per videoconfer√®ncia. I el meu pare ens va traslladar un missatge: insistiu en ser feli√ßos.
Informa:ELNACIONAL.CAT (22-3-2020)

228 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: