TRAPERO PRETENIA ELL DETENIR PERSONALMENT CARLES PUIGDEMONT

Mat√≠ de revelacions de Josep Llu√≠s Trapero a l’Audi√®ncia Nacional. En l’√ļltima part de la seva declaraci√≥ ha explicat que el Govern el va temptejar per entrar en pol√≠tica, que es va plantejar fer una roda de premsa per desmarcar-se de les decisions de l’executiu de Carles Puigdemont i, a m√©s, que es va oferir a detenir ell en persona el president.

“La nostra conclusi√≥ va ser que, en cas que ho fessin, aquest era un fet molt greu i rebr√≠em aquesta ordre. Per aix√≤ vam voler comen√ßar a treballar en un dispositiu i jo vaig donar alguna indicaci√≥ o directriu”, ha relatat Josep Llu√≠s Trapero, posant sobre la taula la possibilitat que fos ell mateix qui s’encarregu√©s de detenir Carles Puigdemont, “com a m√†xim responsable del cos”.

Per√≤ Ferran L√≥pez i Joan Carles Molinero no ho van veure convenient. Creien que Trapero havia de quedar-se exercint tasques de coordinaci√≥ i es van oferir a ser ells els que arrestessin el president. Tamb√© van acordar, segons el major, que serien els “m√†xims comandaments del cos” els que assumissin les detencions dels consellers.

Sobre la possibilitat que el Parlament fos ocupat per la ciutadania i mantenir el “secretisme” pel que fa a tot aquest dispositiu perqu√® “no arrib√©s a les persones afectades”, van acordar nomenar Ferran L√≥pez com a “interlocutor” amb l’√≤rgan judicial que s’encarregu√©s de les detencions. Dos dies despr√©s, aquest comissari, que finalment va substituir Trapero al capdavant dels Mossos despr√©s de l’aplicaci√≥ del 155, va informar que l’operatiu ja estava preparat.

“Insatisfets” i “frustrats”

El major Josep Llu√≠s Trapero ha revelat avui que es va plantejar amb els seus homes de confian√ßa fer una roda de premsa desmarcant-se del Govern dos dies abans del refer√®ndum de l’1-O.

“Ens plantegem la possibilitat de fer una roda de premsa. Est√†vem insatisfets i frustrats de com havia anat la reuni√≥”, ha explicat Trapero referint-se a la reuni√≥ del 28 de setembre que van mantenir amb diversos membres del Govern, entre els quals hi havia el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. En aquesta reuni√≥ van plantejar suspendre el refer√®ndum davant el risc de problemes d’ordre p√ļblic que hi podia haver. “Veiem el risc d’ordre p√ļblic i seguretat ciutadana si tirava endavant la convocat√≤ria”, ha dit.

Per√≤ el Govern no en va fer cas. I a partir d’aqu√≠ es plantegen, primer, fer una roda de premsa, i despr√©s, un comunicat. Eren el major i els comissaris Ferran L√≥pez, Joan Carles Molinero i Emili Quevedo. Quevedo s’encarrega de fer un esborrany del comunicat, per√≤ a darrera hora els comissaris es fan enrere. “Cosa que ara lamento”, ha adm√®s Trapero.

Hi va haver dues reunions. Una el 26 de setembre i una altra el 28. Totes dues a petició del major Trapero, que va demanar la presència concreta de Carme Forcadell, tot i que aquesta finalment no hi va anar.

Sempre Ferran López

A l’√ļltima part de la declaraci√≥ de Josep Llu√≠s Trapero, la que ha fet a preguntes de les defenses, el major dels Mossos d’Esquadra ha desmarcat de cap responsabilitat la resta dels acusats i l’ha derivat tota en qui havia de dirigir el dispositiu de l’1-O: Diego P√©rez de los Cobos.

El relat de Trapero situa Ferran López al capdavant de la coordinació amb els altres cossos de seguretat. De fet, era ell qui assistia a les reunions amb la Guàrdia Civil i el CNP després que Josep Lluís Trapero tingués una primera enganxada amb De los Cobos en la reunió a la Fiscalia de Catalunya on es va comunicar qui dirigiria tot el dispositiu.

L√≥pez traslladava les decisions preses en les reunions de coordinaci√≥. All√† es va establir que les tasques d’ordre p√ļblic les assumirien els Mossos d’Esquadra i es va traslladar la proposta dels binomis per poder tenir controlats tots els punts de votaci√≥.

Trapero ha derivat totes les responsabilitats en Diego P√©rez de los Cobos, que era qui havia de dirigir l’operatiu de l’1-O i que va acabar fent el que va voler.

“Quan el fiscal introdueix la figura de De los Cobos, m’insisteixen que no m’ho prengui com un menyspreu als Mossos”, ha explicat Trapero.

Trapero salva Laplana

La primera part de l’interrogatori d’Olga Tubau ha anat encarrilat a salvar Teresa Laplana.

I Trapero ha dit: “Laplana havia d’avaluar, informar i atendre la Gu√†rdia Civil sobre els requeriments”. A m√©s, ha explicat que ella no tenia poder decisori i que era el comissari Ferran L√≥pez qui decidia segons les comunicacions amb el responsable de la Gu√†rdia Civil: “Tots els requeriments de la Gu√†rdia Civil, absolutament tots, es vinculaven entre el coronel i Ferran L√≥pez”.

Del total d’efectius, 297 agents, 260 eren antiavalots. Hi havia 16 unitats de la Brimo, uns 160 agents. La resta eren Arro.
InformaELNACIONAL.CAT (22-1-2020)

137 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: