TRIBUNAL DE JUSTÍCIA DE LA EU: LA IMMUNITAT DE JUNQUERAS ES DECIDEIX EL 19-XII

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, decidirà sobre la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat el 19 de desembre vinent. Serà aleshores quan se sabrà si la màxima instància judicial comunitària validarà les conclusions de l’advocat general. Segons el polonès Maciej Szpunar, el president d’ERC té la immunitat d’ençà que va adquirir la condició d’eurodiputat, és a dir, i segons l’advocat general, quan fou elegit eurodiputat a les eleccions.

L’informe de l’advocat general no és vinculant però en general marca el criteri que acabarà prenent el TJUE. I segons aquestes conclusions, Junqueras hauria hagut de tenir reconeguda la condició d’eurodiputat des del moment que fou elegit, per més que no fes el jurament de la constitució espanyola. Manuel Marchena i els altres magistrats del tribunal del judici contra el procés van violar, doncs, drets fonamentals de Junqueras com a eurodiputat; van violar-ne la immunitat com a electe a les eleccions del 26 de maig quan li van impedir d’assistir a la sessió constitutiva del Parlament Europeu i també retenint-lo empresonat tots aquests mesos d’estiu, mentre era un diputat elegit directament per ciutadans europeus, i fins a la sentència, quan fou condemnat.

Les conclusions de l’advocat general són molt contundents sobre les tres preguntes que li va adreçar el Suprem en relació amb la immunitat de Junqueras, que es poden resumir en aquesta frase: ‘Els votants elegeixen diputats, no pas aspirants a diputats.’
Informa:VILAWEB.CAT (28-11-2019)

202 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: