TRIGARAN A ARRIBAR: S’ENDARREREIXEN ELS POSSIBLES INDULTS ALS PRESOS DE 1-O

( GERARD RECSASENS )

Mesos enrere, s’havia especulat amb la possibilitat que el Consell de Ministres decid√≠s sobre els indults als presos del proc√©s abans de les eleccions auton√≤miques del 14 de febrer. Fins i tot, es donava per fet que els pol√≠tics empresonats per l’1 d’octubre podrien participar en actes de campanya en el cas que, com semblava, se’ls concedissin els indults. El cert, per√≤, √©s que aix√≤ est√† gaireb√© descartat fins i tot si les eleccions acaben ajornant-se, com sembla que es decidir√† a la reuni√≥ de la taula de partits prevista per aquest divendres.
El procediment dels informes alenteix la possible concessió dels indults

Una informaci√≥ de ‘RAC1’ apunta que els informes del Tribunal Suprem sobre els indults als presos ¬ętrigaran a arribar¬Ľ. La not√≠cia apunta que la sala sentenciadora, que presideix Manuel Marchena, vol comptar amb informes de totes les parts abans d’elaborar i remetre al govern espanyol els seus dict√†mens definitius. Cal recordar que l’opini√≥ del Tribunal no √©s jur√≠dicament vinculant i que, per tant, encara que s’opos√©s a indultar els presos, l’executiu est√† legitimat a concedir-los la mesura de gr√†cia, si aix√≠ ho considera.

El procediment seguit per la sala de Marchena est√† alentint de manera clara els ‘tempos’ i, fins i tot, es dona per descartada una eventual sortida dels condemnats abans de les eleccions ‚ÄĒencara que, finalment, se celebrin al maig o juny. Per ara, el Suprem ja compta amb els informes de la Fiscalia, contraris a la concessi√≥ de la mesura de gr√†cia; i els de Vox, com a acusaci√≥ particular, que es pronuncien en la mateixa l√≠nia. Encara manca que arribin, per√≤, els de l’Advocacia de l’Estat, que dep√®n directament del Ministeri de Just√≠cia: un dels punts interessants del procediment ser√† veure quin posicionament adopta aquest √≤rgan.

Quan arribin aquests darrers dict√†mens, comen√ßar√† l’elaboraci√≥, per part del Tribunal Suprem, d’aquests informes. Tal com explica ‘RAC1’, no tot dep√®n del tribunal, que d’aquesta manera evita posar una data sobre quan tindr√† enllestits els informes definitius. Llavors encara quedar√† la part pol√≠tica de l’operaci√≥: que la q√ľesti√≥ arribi a la taula del Consell de Ministres, que prendr√† una decisi√≥ definitiva, amb les pressions que rebran en aquelles dates el PSOE i Unides Podem per concedir o no la mesura de gr√†cia als dirigents independentistes empresonats.
En tr√†mit des del setembre i a l’espera uns mesos m√©s

La situaci√≥, doncs, es troba embarrancada en l’emissi√≥ dels informes del Tribunal Suprem, que ha decidit esperar el posicionament de l’Advocacia de l’Estat. Tot plegat situa la resoluci√≥ dels indults d’aqu√≠ a diversos mesos, probablement quan ja s’hagin celebrat les eleccions a Catalunya, siguin en la data que siguin. Va ser a finals de setembre quan el ministre de Just√≠cia, Juan Carlos Campo, va respondre a la portaveu de JxCat a Madrid, Laura Borr√†s, que amb immin√®ncia s’iniciaria la tramitaci√≥ dels indults als presos. La seva resoluci√≥, tot un repte pol√≠tic per al govern de Pedro S√°nchez, encara es far√† esperar uns mesos m√©s.
Informa:CATALUNYADIARI.CAT (17-1-2021)

137 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: