TRIOMF DELS PARTITS AUTONOMISTES: ARRIBA L’EUTAN√ÄSIA PER ALS INDEPENDENTISTES ? (RAMON SERRA)

(  Per RAMON SERRA, editor   )

Quan jo estudiava Periodisme tenia un professor que suspenia tothom de l’assignatura redacci√≥ period√≠stica si encap√ßalaven una not√≠cia amb un t√≠tol amb interrogaci√≥.

Pots escoltar aquesta editorial aquí

El professor en deia que els t√≠tols sempre havien de ser clars i explicatius. Per√≤ quan parlo de Catalunya m’entren sovint molts dubtes i,¬† per tant,¬† no puc deixar de preguntar-me moltes coses tamb√© en els titulars de les not√≠cies, encara que aix√≤ vulneri les regles elementals de la informaci√≥.

Un cop acabades les eleccions de diumenge constato un gran triomf dels partits autonomistes, des del PSOE, passant per ERC i JxCAT. Si hagu√©s de fer un t√≠tol general diria aix√≤: que l’autonomisme s’ha imposat al feixisme i a l’independentisme. En efecte, el PSOE √©s el partit espanyol m√©s gran que intenta ser autonomista. √Čs probable que fins i tot ens conced√≠s un nou Estatut dins els estrets marges de la Constituci√≥. A hores d’ara ni aix√≤ √©s possible pels molts escons que, malgrat tot, t√© la ultradreta al Congr√©s. Per tant, a partir d’ara s’obre un estira i arronsa dins del marc auton√≤mic que mai no podr√† ser superat. Mai dels mais Espanya negociar√† un refer√®ndum.I els partits que el volen negociar enganyen la gent. Un cop m√©s. La ingenu√Įtat dels catalans no s’acaba mai.

Preparem-nos per suportar grans batalles dial√®ctiques que no poden anar m√©s enll√†. Aquesta situaci√≥ em recorda aquella pel¬∑l√≠cula “El Congreso se divierte”.I tant que ens divertirem! Val m√©s pendre’s-ho d’aquesta manera. ERC i JxCAT estan atrapats dins d’una ratera,de la qual no podran sortir-ne. A la pr√†ctica nom√©s s√≥n autonomistes. Ens enganyen amb un refer√®ndum pactat i amb l’ampliaci√≥ de les majories. Unes premises errades que nom√©s poden conduir-nos a la derrota.

D’aqu√≠ ve que el Front Republic√† hauria al menys haver aconseguit un esc√≥. Hauria estat la veu de la consci√®ncia. Per√≤ malgrat haver assolit gaireb√© 112.000 vots n’ha quedat fora per culpa d’una llei electoral molt restrictiva amb les formacions petites i per l’abs√®ncia d’informaci√≥ de la campanya als principals mitjans de comunicaci√≥. Amb un pressupost de 30.00 euros no es pot arribar gaire lluny. Segurament s’hauria arribat m√©s enll√† si tota la CUP li hagu√©s fet costat. Per√≤ la CUP prefereix atiar el govern d’aqu√≠ abans que comprometre’s a Espanya i a Europa, els llocs on rau el poder. El m√≥n al rev√©s.

Sembla que Catalunya ha de salvar sempre a Espanya. Ara ha parat el cop al feixisme, com si aix√≤ fos suficient. No s√© si hauria estat pitjor un triomf ultradret√† abans que la situaci√≥ actual. M’explicar√©. Si fiques una granota en un got d’aigua calenta possiblement saltar√† i sortir√† del got. En canvi, si la poses en un got d’aigua t√®bia¬† s’hi adaptar√†, per√≤ al final morir√†. A nosaltres ens pot passar el mateix. Un triomf ultradret√† possiblement ens hauria posat en gu√†rdia, mentre que ara entrem en una fase de bany maria a la pr√†ctica, tot i el so de trompetes dial√®ctiques. Hi ha el perill que Catalunya mori d’eutan√†sia.

Per sort, la nostra principal for√ßa √©s el carrer.I aquest haur√† de decidir aviat, segurament quan arribi la sent√®ncia dels presos pol√≠tics. Si no som capa√ßos de controlar el pa√≠s val m√©s que diguem bona nit i tapa’t. Morir al llit en principi podria ser una mort dol√ßa. Morir sense patir √©s el desig de tothom i segurament tamb√© dels pobles.

630 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: