TRIPIJOCS D’ESPANYA PER DILATAR EL CAS DE PUIGDEMONT A L’ONU

( QUICO SALLÉS )
La brigada Aranzadi que l’Estat ha desplegat a les instàncies internacionals per aturar el sobiranisme utilitza tots els recursos. Fins i tot, els que poden malmetre la imatge de serietat de les institucions espanyoles. Els advocats de l’Estat utilitzen tripijocs d’estratùgia judicial per intentar dilatar el cas de Carles Puigdemont al Comitù de Drets Humans de l’ONU on el president exiliat reclama el seu dret a ser candidat a la presidùncia de la Generalitat. Esperar a presentar escrits el darrer minut o abusar del paper són alguns dels trucs que denuncien membres de l’equip de la defensa de Puigdemont.

Segons la jurista, experta en Drets Fonamentals, i membre de l’equip que pledeja a l’ONU, Neus Torbisco, ha explicat que Espanya “apura fins el darrer minut els terminis” en el procĂ©s. “TambĂ© demana constantment ampliaciĂł dels terminis processals o bĂ© presenta escrits llarguĂ­ssims per entrebancar el procĂ©s en una instĂ ncia de relats breus”, detalla Torbisco en conversa amb El MĂłn, durant la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada (Conflent), que aquest dissabte ha conclĂČs la seva 51 ediciĂł. Unes maniobres, que l’equip jurĂ­dic de Puigdemont, albiren que l’Estat dĂłna per perdut el cas i vol allargar per tal que la decisiĂł arribi desprĂ©s de la sentĂšncia del Tribunal Suprem. “Saben que no s’aguanta, veuen que l’ONU no entendrĂ  que tinguĂ©s l’amenaça de detenir-lo a mitja investidura”, apunta Torbisco.

Entrebancs espanyols

Torbisco calcula que tot i els entrebancs processals per part del govern espanyol, la resoluciĂł de la demanda que dirigeix l’advocat britĂ nic Ben Emmerson arribarĂ  en els propers mesos. De fet, la mitjana de resoluciĂł de les demandes per drets fonamentals se situa al voltant d’un any i mig o dos anys. La defensa confia en quĂš s’hi arribi aviat perquĂš l’ONU va ser molt Ă gil en iniciar el procediment. La demanda es va presentar el Primer de març de 2018 i abans d’un mes la va admetre a trĂ mit i va reclamar a Espanya resposta i al·legacions. El govern espanyol ja va respondre i Puigdemont va replicar amb altres al·legacions de resposta.

La demanda, titulada “Puigdemont versus Espanya”, Ă©s una peticiĂł individual l’expresident contra l’Estat per la violaciĂł de la DeclaraciĂł Universal dels Drets Humans i el Conveni Internacional pels drets civils i polĂ­tics (ICCPR per les seves sigles en anglĂšs). Es va presentar quan l’Estat no li va permetre ser candidat a la investidura com a president de la Generalitat desprĂ©s de les eleccions del 21 de desembre de 2017. Una demanda amb quĂš reivindica el seu dret a presentar-se a les eleccions, el seu “dret a la llibertat d’associaciĂł amb altres polĂ­tics i partits polĂ­tics a la recerca d’un objectiu comĂș d’aconseguir la independĂšncia” aixĂ­ mateix el seu dret a la llibertat d’expressiĂł polĂ­tica.

La demanda d’Emmerson PerĂČ considera “aquests drets han estat violats per la conducta acumulada i continuada del Regne d’Espanya”. Els advocats recorden que ja va ser designat per la majoria del Parlament de Catalunya per a la reelecciĂł com a president, perĂČ les autoritats espanyoles ho han impedit. “S’ha vist obligat a escollir entre tornar a Espanya per ser sotmĂšs a una detenciĂł arbitrĂ ria o romandre com a president a l’exili o permetre que un candidat alternatiu sigui nomenat i investit com a president”, establia la demanda. El ComitĂš de Drets Humans de l’ONU Ă©s un grup de 18 experts independents encarregats de vetllar pel compliment del Pacte Internacional de Drets Civils i PolĂ­tics.
Informa:ELNACIONAL.CAT (24-8-2019)

277 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: