TRUMP IMITA ESPANYA

“Trump imita Espanya ”
Els que s’escandalitzen tant amb les maniobres de Trump no han dit res quan aqu√≠ passava el mateix
( SEBASTIÀ ALZAMORA )

Ara que tot apunta cap a una vict√≤ria dels dem√≤crates (no ben b√© de Biden) i a una derrota de Trump (no ben b√© dels republicans), l’encara president dels EUA sembla a punt de pitjar el seu darrer bot√≥ vermell, llargament anunciat durant tota la campanya i fins i tot la mateixa nit electoral: dur les eleccions als tribunals, amb la greu acusaci√≥ de frau massiu en el recompte de vots. Ha dit que pensa arribar al Tribunal Suprem, que t√© ara una majoria republicana de sis a tres, i en la composici√≥ del qual Trump ha pogut col¬∑locar tres magistrats, incloent-hi el president de l’alt tribunal. Alguns comentaristes de per aqu√≠ s’exclamen que, si Trump va a la just√≠cia, cometr√† una maldat mai vista. El cert √©s que, si Trump du els resultats als tribunals per mirar d’impedir que Biden sigui president, cometr√† certament una baixesa, per√≤ de nova no en tindr√† res.

Aqu√≠ en diem judicialitzaci√≥ de la pol√≠tica, i consisteix a fer passar els adversaris pol√≠tics per delinq√ľents, amb el modest ajut d’una just√≠cia de part. A l’estat espanyol ha arribat fins a l’extrem d’impedir que fossin investits presidents de la Generalitat, o d’empresonar l√≠ders pol√≠tics i civils, o una presidenta del Parlament, per la seva ideologia. Ho diem perqu√® aquests que s’escandalitzen tant amb les maniobres de Trump no han dit mai ni ase ni b√®stia quan passava el mateix davant dels seus morros.

Es lamenta tamb√© que Trump hagi impulsat el discurs de l’odi, i que hagi sembrat la disc√≤rdia, la divisi√≥ i fins i tot la fractura social entre la ciutadania americana (per b√© que tampoc no falta qui en culpa Obama, d’aquesta fractura). Tornarem a remarcar l’obvietat que, en una democr√†cia, la societat est√† dividida necess√†riament, perqu√® el mateix sistema es basa en el respecte a la difer√®ncia i la diversitat

. Per√≤ si del que parlem √©s d’encendre els √†nims amb la voluntat de provocar la confrontaci√≥, i si pot ser la viol√®ncia, altra vegada Trump s’ha pogut inspirar en contundents exemples hisp√†nics. Dos partits, el PP i Ciutadans, s’han especialitzat i han competit durant anys per impulsar la difamaci√≥ i l’assenyalament de persones i entitats, la difusi√≥ de falsos testimonis (tamb√© davant dels tribunals) o la protecci√≥ i l’enaltiment dels grups d’extrema dreta i de les seves accions, i ho han fet a trav√©s dels discursos dels seus dirigents i tamb√© de mitjans de comunicaci√≥ afins que els fan la feina de propaganda. Van aconseguir amb tot aix√≤ convertir un partit extraparlamentari com Vox en la tercera for√ßa al Congr√©s de Diputats, i ara tenen feina a competir-hi. Enmig de tot aix√≤, com succeeix tamb√© amb Trump, hi juga un paper fonamental la corrupci√≥. Els analistes que es graten el cap constatant que a Trump el voten els petits propietaris rurals, mentre que a Vox el voten classes mitjanes-altes urbanes, no haurien de conformar-se comparant el paquiderm taronja amb Abascal: √©s amb el sistema pol√≠tic i institucional espanyol, i especialment amb all√≤ que a Espanya s’ha volgut denominar centredreta, que la comparaci√≥ resulta interessant.
Informa:ARA.CAT (5-11-2020)

177 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: