TSUNAMI DEMOCR√ÄTIC RESPON A MARLASKA ” NO TENIM POR I NO HI HA ALTERNATIVA “

Naci√≥Digital conversa amb el moviment impulsor de l’aturada a l’aeroport, una xarxa clandestina de la qual una part dels activistes viuen fora de Catalunya i que t√© finan√ßament de particulars
( SARA GONZ√ĀLEZ )
Manifestants de cam√≠ a l’aeroport del Prat amb grans retencions vi√†ries | Adri√† Costa
Interlocuten amb pseud√≤nim. Entre ells, per√≤ tamb√© en aquesta conversa d’una hora amb Naci√≥Digital. A la pregunta de qui s√≥n, responen que “activistes”, √©s a dir, societat civil organitzada no vinculada “ni a partits ni a institucions”. I l’objectiu, asseguren, √©s posar de manifest que a Catalunya hi ha un conflicte que necessita d’una soluci√≥. Tsunami Democr√†tic √©s la xarxa clandestina impulsora de la protesta contra les condemnes del Tribunal Suprem als l√≠ders independentistes que aquest dilluns van secundar milers de persones i que va provocar la cancel¬∑laci√≥ de m√©s d’un centenar de vols a l’aeroport del Prat. En vindran m√©s.

Qui hi ha darrere del moviment -tot i que ells mateixos es defineixen com a “campanya”- √©s una inc√≤gnita des de fa setmanes. Tamb√© per al govern espanyol, que ja ha anunciat que estan sent objecte d’investigaci√≥ pels serveis d’intel¬∑lig√®ncia de l’Estat. El ministre Fernando Grande Marlaska ha dit que busquen “qui est√† darrere” d’unes protestes que tenen aparen√ßa de “fets delictius molt greus”.

Una part important dels impulsors del Tsunami viuen fora de Catalunya

El cert √©s, per√≤, que ni tan sols des del Tsunami s√≥n capa√ßos en aquest moment de determinar quants s√≥n. Afirmen que no tenen connexi√≥ amb els CDR, la xarxa es teixeix des de fa temps i un gruix important de la gent que en forma part no viu a Catalunya, sin√≥ que ha hagut de marxar per feina o per estudis per√≤ volen tenir una implicaci√≥ activa en el conflicte pol√≠tic. De fet, no necess√†riament es coneixen entre ells. Van comen√ßar a donar-se a con√®ixer a les xarxes socials a finals de l’estiu i les seves primeres accions van ser ocupar sucursals banc√†ries seient a terra i exhibint cartells.

L’av√≠s del ministre, asseguren, no els fa “por” ni alterar√† els plans que tenen amb accions com la del d’intentar aturar l’aeroport del Prat. “No tenim por. El problema no √©s tenir por o ser conscients de les conseq√ľ√®ncies. El problema √©s que no hi ha alternativa”, responen. I afegeixen un missatge directament adre√ßat al govern de Pedro S√°nchez: “Sit and talk”. √Čs a dir, que s’assegui a parlar.

Tot i que el referent m√©s proper √©s el que va custodiar les urnes de l’1-O, el funcionament de la xarxa √©s diferent malgrat tenir punts de connexi√≥

Tot i que el referent m√©s proper que hi ha d‚Äôun moviment d’aquest tipus √©s el que va custodiar les urnes de l’1-O, el funcionament √©s diferent malgrat tenir punts de connexi√≥. Per exemple, no fan trobades presencials perqu√®, en aquest cas, no hi ha material que hagin d’intercanviar.

Qui entra ho fa de la m√† d’alg√ļ de confian√ßa. Es comuniquen a trav√©s d’aplicacions de missatgeria poc esteses que consideren m√©s segures que les convencionals. Sempre en petits grups, mai amb el seu nom real i amb un temporitzador que fa desapar√®ixer els missatges al cap de pocs minuts. A m√©s, els grups s√≥n variables, es fan i es desfan i van canviant sovint les composicions i les tasques. Els propis participants necessiten un temps per entendre quina √©s la finalitat d’all√≤ que tenen encomanat.

Asseguren que Tsunami no t√© caps de grup ni “un cervell” com a tal perqu√® el “cervell” ho s√≥n tots i que sempre hi ha alg√ļ que comunica a l’altre quina √©s la tasca que ha de fer. De fet, els debats es fan de forma tan fragmentada i, al mateix temps, amb flu√Įdesa de la informaci√≥, que admeten que √©s possible que ning√ļ acabi de saber del tot el funcionament ni l’origen de tot l’engranatge. L’objectiu d’aquesta atomitzaci√≥ √©s protegir-se i assegurar que si cau una pe√ßa no caigui la xarxa sencera. En tot cas, expliquen que ells canalitzen accions que feia temps que volien fer persones abans de batejar-se amb el nom de Tsunami. I per qu√® van triar aquest nom? Sobretot perqu√® s’ent√©n en totes les lleng√ľes i perqu√® remet a una imatge molt visual.

Finançats per particulars i algun empresari

Han necessitat un finan√ßament -per fer l‚Äôaplicaci√≥, per exemple, o la campanya de difusi√≥- que asseguren que prov√© d’aportacions particulars i d’algun empresari. Aclareixen, per√≤, que en cap cas s√≥n una empresa. Als partits i a les entitats independentistes els han informat tan sols “puntualment” de les accions que pretenien fer i afirmen que l’√ļnic que aquests els han demanat ha estat que la campanya de ha ser estrictament no violenta i aix√≠ s’hi han comprom√®s. En tot cas, no exigeixen cap implicaci√≥ dels partits independentistes, que no han estat capa√ßos de consensuar una reacci√≥ a la sent√®ncia i que han cedit el protagonisme de la resposta a la mobilitzaci√≥ social per protegir les institucions d’una intervenci√≥ competencial.

Precisament pel comprom√≠s amb la mobilitzaci√≥ de car√†cter pac√≠fic consideren “molt greu” que l’Estat els “persegueixi” pel fet d’animar a protestar i demanar la llibertat de presos i exiliats, aix√≠ com el dret a l’autodeterminaci√≥. Es pregunten, de fet, si aix√≤ vol dir que tots els moviments socials estan sent investigats pels serveis d’intel¬∑lig√®ncia i la Gu√†rdia Civil o b√© els passa nom√©s a ells per ser partidaris de l’autodeterminaci√≥. Pregunten, de fet, per quants delictes van ser encausats, per exemple, el col¬∑lectiu de taxistes quan van protestar contra els VTC i van bloquejar durant dies la Gran Via. “Potser el problema no √©s qu√® fas, sin√≥ qui ets”, conclouen.

“El problema rau en qu√® si no exerceixes la teva llibertat, et ser√† presa a tu i al del teu costat”

Sigui com sigui, insisteixen que la ciutadania t√© pocs altaveus per fer-se sentir i que la protesta √©s un dels pocs que els queda. La de saturar l’aeroport √©s nom√©s una mostra del tipus de mobilitzaci√≥ que estan disposats a fer i no tenen un termini de finalitzaci√≥ de les accions previstes.

L’aplicaci√≥ que han posat a disposici√≥ de la ciutadania que es vulgui sumar a les protestes permet con√®ixer la disponibilitat hor√†ria i el mitj√† de transport del qual disposen per participar, aix√≠ com la ubicaci√≥ per saber quines protestes hi ha a la zona i si calen o no m√©s manifestants. El format de la mobilitzaci√≥ intermitent per dosificar els esfor√ßos i sostenir-la en el temps amb accions no violentes massives i d’impacte fins ara mai vistes √©s la pauta que segueixen. El seu canal de Telegram t√© ja m√©s de 260.000 seguidors.

Per ara defineixen com un “√®xit” la convocat√≤ria a l’aeroport. Tret per les c√†rregues policials, que van provocar un centenar de ferits despr√©s que ells desconvoquessin i que consideren “incomprensibles”, sobretot contra manifestants que ja estaven abandonant la concentraci√≥. Assenyalen especialment que es disparessin bales de goma -un jove ha perdut un ull per un impacte-quan est√† prohibit a Catalunya des de l‚Äôany 2014.

Des del Tsunami Democr√†tic admeten a Naci√≥Digital que hi ha “m√©s estr√®s que por” al moviment per√≤ que, en tot cas, no s√≥n innocents. Per menys, afirmen, la Gu√†rdia Civil ha detingut activistes. “El problema rau en qu√® si no exerceixes la teva llibertat, et ser√† presa a tu i al del teu costat”, sostenen. I justament per aix√≤, no tenen intencions de fer-se enrere malgrat l’advert√®ncia del govern espanyol.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (15-10-2019)

207 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: