TSUNAMI : ” L’INDEPENDENTISME SEMPRE HA ESTAT FORMAT PER MOLTS FRAGMENTS “

Reproduïm l’entrevista feta per Martxelo Otamendi i que va publicar el diari basc Berria el passat 21 de novembre. L’entrevista es va publicar en eusquera i dBalears n’ha fet l’adaptació al català.

S’han convertit en els emprenedors digitalitzats de referència durant les darreres setmanes en el conflicte català. El Tsunami Democràtic és un agent totalment nou en el mapa català, per a alegria dels independentistes i per a desesperació de policies i jutges acostumats a perseguir, detenir i castigar els activistes identificables. La conjunció de la clandestinitat i les tecnologies més innovadores i segures ha enxampat per sorpresa a tots, ciutadans, policies, jutges… Ningú sap ni qui són, ni si són 3, 30 o 300. És innegable la curiositat que això ha despertat al voltant de les seves convocatòries, fins al punt de convertir-se en una plataforma seguida, en molt poc temps, per molts independentistes, que han estat capaços de bloquejar amb un simple missatge digital l’aeroport de Barcelona i la frontera amb la Jonquera. Es diuen a si mateixos ‘campanya’. Aquesta entrevista no és presencial, recull les preguntes enviades per escrit al Tsunami i les seves respostes per escrit.

Fa pocs dies, una de les ones de Tsunami va arribar fins a Euskal Herria, a Biriatu, i va arribar a provocar coes de 17 quilòmetres. Per què aquesta convocatòria fora de Catalunya?

No és la primera acció duta a terme fora de Catalunya. El mateix dia de la sentència del Suprem, 1.200 cotxes varen saturar l’entrada a l’aeroport de Madrid Barajas. El que es pretenia amb aquesta acció a Euskal Herria era, per una costat, mostrar com d’aïllat està l’Estat espanyol d’una Europa que diu defensar els drets dels seus ciutadans, i d’altra banda, posar sobre la taula que el problema polític de Catalunya no és un assumpte intern espanyol, és Europeu.

Fer-ho a Euskal Herria té un simbolisme especial, a causa dels ponts i similituds en les ànsies d’autodeterminació dels pobles bascos i catalans. Un pont que s’ha d’aprofundir.

La convocatòria de Biriatu va ser realitzada pel Tsunami Democràtic de Catalunya. Podem parlar del Tsunami Democratic d’Euskal Herria, o va ser una convocatòria puntual realitzada des de Catalunya?

Tsunami ho conformen tots els que duen a terme les accions i subscriuen els principis de Tsunami emmarcats sempre en la no-violència.

S’estendran les convocatòries de Tsunami Democràtic a la resta de Països Catalans?

Cada convocatòria està pensada per a aconseguir un objectiu determinat a cada moment.

Un tsunami és, per definició, un conjunt d’ones amb diferents grandàries. Generareu moltes ones i de diferents grandàries?

Ja ha estat així. Hi ha accions de molts tipus. Cadascuna respon a un objectiu en un moment. Per exemple: variar l’agenda del president espanyol durant la seva visita a Catalunya. O convertir en ‘trending topic’ mundial l’etiqueta ‘#SpainSitAndTalk’ durant tres hores, per a fer visible el missatge.

Vos heu convertit en objecte de desig preferent de policies i jutges, amb l’acusació de ‘terrorisme’. Sou conscients de l’obstinació que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional posaran el portar-vos davant dels jutges, i que aquests us apliquin sentències exemplaritzants?

El problema, en qualsevol cas, el tenen els ciutadans espanyols, que saben que el seu govern els pot perseguir per terrorisme pel sol fet de manifestar-se al carrer. La pregunta és, doncs, on queden els drets fonamentals contemplats en la constitució espanyola que tant defensen?

Caldrà suposar que si hi ha arrestos contra suposats membres de Tsunami Democràtic, hi haurà pla B, o C…

Tsunami són milers de persones. Pensar que amb algunes detencions pararan una campanya que defensa ‘drets fonamentals, llibertat per a presos, exiliats i represaliats i el dret d’autodeterminació’, és tenir poca visió.

ANC, Omnium Cultural, CDR… Quina necessitat hi havia per a crear una nova plataforma?

Tsunami no és una plataforma. És una campanya amb uns objectius concrets. No pretén ocupar cap espai.

Què aporta Tsunami Democràtic que no aportin les altres organitzacions?

Noves maneres de plantejar accions no-violentes. Tsunami pretén aportar idees, creativitat, i recordar que sempre hi ha una manera d’obrir camí.

Matisau els termes ‘actitud pacífica’, ‘no-violenta’, ‘resistència’…? Els donau significats diferents?

Poden ser sinònimes i complementàries. L’important és no pensar mai que la no-violència implica inacció o passivitat.

En quina dinàmica de les anteriors esmentades us enquadreu?

En la que convingui a cada moment.

La metodologia de Tsunami Democràtic és completament nova. No sou un partit, ni un sindicat, ni un organisme amb membres identificables… però les vostres convocatòries estan tenint molt èxit.

Hi ha entre dos i tres milions de persones que duen anys defensant de manera activa l’autodeterminació de Catalunya. No pot sorprendre que segueixin aquí, quan algú proposa una manera efectiva i contundent de continuar amb la reivindicació.

No és cridaner que milers de ciutadans donin suport a una convocatòria, i no per a plantar flors, sense saber quines persones concretes estan darrere de la plataforma?

La gent té molt clar el que s’està jugant, i assumeix de manera directa la complicitat, la responsabilitat i la discreció. Això deriva directament de totes la mobilitzacions de tardor de 2017. Els llaços i cercles de confiança creats en aquest moment no sols segueixen, sinó que s’han ampliat.

Sembla que teniu un públic intergeneracional.

Els tres eixos de reivindicació de Tsunami pretenen interpel·lar directament tota la població.

Fins ara hem conegut els bloquejos de l’aeroport del Prat a Barcelona i de la Jonquera, talls de carretera, concentracions… Durant els pròxims mesos, veurem més accions d’aquest tipus, o també accions d’un altre tipus?

A cada moment l’acció s’adequarà al compliment dels objectius marcats.

S’inclou l’objecció fiscal entre les possibles accions futures?

La capacitat de sorpresa és un element important a l’hora de plantejar les accions.

Quina radiografia feis de la situació política de Catalunya?

Tsunami ha reiterat que no pretén convertir-se en un nou opinador o analista de l’actualitat política. Ja n’existeixen suficients.

Teniu confiança en les institucions catalanes que estan en mans dels independentistes?

No hi som per a opinar.

Sou un contrapoder a aquestes institucions o sou complementaris per a aquestes?

Una campanya que reclama democràcia no pot mai pensar que supleix el que els ciutadans trien democràticament. Seria una paradoxa.

En la darrera dècada hem vist que a Catalunya hi ha molta gent disposada a participar en mobilitzacions i a assumir les conseqüències. El Tsunami Democràtic ha arribat just en un moment en el qual el moviment independentista està molt dividit.

Que els partits independentistes poden tenir objectius diferents a cada moment és una realitat plausible. Això, en cap cas, implica una divisió del moviment independentista. L’independentisme sempre ha estat format per molts fragments que encaixen.

Què n’opinau de l’actuació de la direcció política dels Mossos en les recents protestes?

No volem ser analistes de l’actualitat política. Encara així, Tsunami ha mostrat la seva oposició a tàctiques i usos de materials prohibits a Catalunya contra persones que simplement es manifestaven.

Vos vareu desmarcar dels incidents que va haver-hi a Barcelona (Via Laietana…) la primera setmana de la sentència del Tribunal Suprem. Per què?

Tsunami no s’ha desmarcat d’aquests fets. Simplement, no va convocar aquestes protestes.

Quan deixarà d’existir Tsunami Democràtic? Després d’aconseguir què?

Tsunami és una campanya que demana que l’Estat [espanyol] s’assegui a parlar sobre tres temes que són compartits per la majoria de la població catalana. En la mesura en què es vagin complint aquests objectius, s’adaptarà. Ja ha passat el temps dels grans titulars i de les previsions de futur.

Informa;DBALEARS.CAT (17-12-2019)

154 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: