TSUNAMI : ” L’INDEPENDENTISME SEMPRE HA ESTAT FORMAT PER MOLTS FRAGMENTS “

Reprodu√Įm l’entrevista feta per Martxelo Otamendi i que va publicar el diari basc Berria el passat 21 de novembre. L’entrevista es va publicar en eusquera i dBalears n’ha fet l’adaptaci√≥ al catal√†.

S’han convertit en els emprenedors digitalitzats de refer√®ncia durant les darreres setmanes en el conflicte catal√†. El Tsunami Democr√†tic √©s un agent totalment nou en el mapa catal√†, per a alegria dels independentistes i per a desesperaci√≥ de policies i jutges acostumats a perseguir, detenir i castigar els activistes identificables. La conjunci√≥ de la clandestinitat i les tecnologies m√©s innovadores i segures ha enxampat per sorpresa a tots, ciutadans, policies, jutges… Ning√ļ sap ni qui s√≥n, ni si s√≥n 3, 30 o 300. √Čs innegable la curiositat que aix√≤ ha despertat al voltant de les seves convocat√≤ries, fins al punt de convertir-se en una plataforma seguida, en molt poc temps, per molts independentistes, que han estat capa√ßos de bloquejar amb un simple missatge digital l’aeroport de Barcelona i la frontera amb la Jonquera. Es diuen a si mateixos ‘campanya’. Aquesta entrevista no √©s presencial, recull les preguntes enviades per escrit al Tsunami i les seves respostes per escrit.

Fa pocs dies, una de les ones de Tsunami va arribar fins a Euskal Herria, a Biriatu, i va arribar a provocar coes de 17 quilòmetres. Per què aquesta convocatòria fora de Catalunya?

No √©s la primera acci√≥ duta a terme fora de Catalunya. El mateix dia de la sent√®ncia del Suprem, 1.200 cotxes varen saturar l’entrada a l’aeroport de Madrid Barajas. El que es pretenia amb aquesta acci√≥ a Euskal Herria era, per una costat, mostrar com d’a√Įllat est√† l’Estat espanyol d’una Europa que diu defensar els drets dels seus ciutadans, i d’altra banda, posar sobre la taula que el problema pol√≠tic de Catalunya no √©s un assumpte intern espanyol, √©s Europeu.

Fer-ho a Euskal Herria t√© un simbolisme especial, a causa dels ponts i similituds en les √†nsies d’autodeterminaci√≥ dels pobles bascos i catalans. Un pont que s’ha d’aprofundir.

La convocat√≤ria de Biriatu va ser realitzada pel Tsunami Democr√†tic de Catalunya. Podem parlar del Tsunami Democratic d’Euskal Herria, o va ser una convocat√≤ria puntual realitzada des de Catalunya?

Tsunami ho conformen tots els que duen a terme les accions i subscriuen els principis de Tsunami emmarcats sempre en la no-violència.

S’estendran les convocat√≤ries de Tsunami Democr√†tic a la resta de Pa√Įsos Catalans?

Cada convocatòria està pensada per a aconseguir un objectiu determinat a cada moment.

Un tsunami √©s, per definici√≥, un conjunt d’ones amb diferents grand√†ries. Generareu moltes ones i de diferents grand√†ries?

Ja ha estat aix√≠. Hi ha accions de molts tipus. Cadascuna respon a un objectiu en un moment. Per exemple: variar l’agenda del president espanyol durant la seva visita a Catalunya. O convertir en ‚Äėtrending topic‚Äô mundial l’etiqueta ‚Äė#SpainSitAndTalk‚Äô durant tres hores, per a fer visible el missatge.

Vos heu convertit en objecte de desig preferent de policies i jutges, amb l’acusaci√≥ de ‘terrorisme’. Sou conscients de l’obstinaci√≥ que la Gu√†rdia Civil i la Policia Nacional posaran el portar-vos davant dels jutges, i que aquests us apliquin sent√®ncies exemplaritzants?

El problema, en qualsevol cas, el tenen els ciutadans espanyols, que saben que el seu govern els pot perseguir per terrorisme pel sol fet de manifestar-se al carrer. La pregunta és, doncs, on queden els drets fonamentals contemplats en la constitució espanyola que tant defensen?

Caldr√† suposar que si hi ha arrestos contra suposats membres de Tsunami Democr√†tic, hi haur√† pla B, o C…

Tsunami s√≥n milers de persones. Pensar que amb algunes detencions pararan una campanya que defensa ‘drets fonamentals, llibertat per a presos, exiliats i represaliats i el dret d’autodeterminaci√≥’, √©s tenir poca visi√≥.

ANC, Omnium Cultural, CDR… Quina necessitat hi havia per a crear una nova plataforma?

Tsunami no √©s una plataforma. √Čs una campanya amb uns objectius concrets. No pret√©n ocupar cap espai.

Què aporta Tsunami Democràtic que no aportin les altres organitzacions?

Noves maneres de plantejar accions no-violentes. Tsunami pret√©n aportar idees, creativitat, i recordar que sempre hi ha una manera d’obrir cam√≠.

Matisau els termes ‚Äėactitud pac√≠fica‚Äô, ‚Äėno-violenta‚Äô, ‚Äėresist√®ncia‚Äô…? Els donau significats diferents?

Poden ser sin√≤nimes i complement√†ries. L’important √©s no pensar mai que la no-viol√®ncia implica inacci√≥ o passivitat.

En quina dinàmica de les anteriors esmentades us enquadreu?

En la que convingui a cada moment.

La metodologia de Tsunami Democr√†tic √©s completament nova. No sou un partit, ni un sindicat, ni un organisme amb membres identificables… per√≤ les vostres convocat√≤ries estan tenint molt √®xit.

Hi ha entre dos i tres milions de persones que duen anys defensant de manera activa l’autodeterminaci√≥ de Catalunya. No pot sorprendre que segueixin aqu√≠, quan alg√ļ proposa una manera efectiva i contundent de continuar amb la reivindicaci√≥.

No és cridaner que milers de ciutadans donin suport a una convocatòria, i no per a plantar flors, sense saber quines persones concretes estan darrere de la plataforma?

La gent t√© molt clar el que s’est√† jugant, i assumeix de manera directa la complicitat, la responsabilitat i la discreci√≥. Aix√≤ deriva directament de totes la mobilitzacions de tardor de 2017. Els lla√ßos i cercles de confian√ßa creats en aquest moment no sols segueixen, sin√≥ que s’han ampliat.

Sembla que teniu un p√ļblic intergeneracional.

Els tres eixos de reivindicació de Tsunami pretenen interpel·lar directament tota la població.

Fins ara hem conegut els bloquejos de l’aeroport del Prat a Barcelona i de la Jonquera, talls de carretera, concentracions… Durant els pr√≤xims mesos, veurem m√©s accions d’aquest tipus, o tamb√© accions d’un altre tipus?

A cada moment l’acci√≥ s’adequar√† al compliment dels objectius marcats.

S’inclou l’objecci√≥ fiscal entre les possibles accions futures?

La capacitat de sorpresa √©s un element important a l’hora de plantejar les accions.

Quina radiografia feis de la situació política de Catalunya?

Tsunami ha reiterat que no pret√©n convertir-se en un nou opinador o analista de l’actualitat pol√≠tica. Ja n’existeixen suficients.

Teniu confiança en les institucions catalanes que estan en mans dels independentistes?

No hi som per a opinar.

Sou un contrapoder a aquestes institucions o sou complementaris per a aquestes?

Una campanya que reclama democràcia no pot mai pensar que supleix el que els ciutadans trien democràticament. Seria una paradoxa.

En la darrera d√®cada hem vist que a Catalunya hi ha molta gent disposada a participar en mobilitzacions i a assumir les conseq√ľ√®ncies. El Tsunami Democr√†tic ha arribat just en un moment en el qual el moviment independentista est√† molt dividit.

Que els partits independentistes poden tenir objectius diferents a cada moment √©s una realitat plausible. Aix√≤, en cap cas, implica una divisi√≥ del moviment independentista. L’independentisme sempre ha estat format per molts fragments que encaixen.

Qu√® n’opinau de l’actuaci√≥ de la direcci√≥ pol√≠tica dels Mossos en les recents protestes?

No volem ser analistes de l’actualitat pol√≠tica. Encara aix√≠, Tsunami ha mostrat la seva oposici√≥ a t√†ctiques i usos de materials prohibits a Catalunya contra persones que simplement es manifestaven.

Vos vareu desmarcar dels incidents que va haver-hi a Barcelona (Via Laietana…) la primera setmana de la sent√®ncia del Tribunal Suprem. Per qu√®?

Tsunami no s’ha desmarcat d’aquests fets. Simplement, no va convocar aquestes protestes.

Quan deixar√† d’existir Tsunami Democr√†tic? Despr√©s d’aconseguir qu√®?

Tsunami √©s una campanya que demana que l’Estat [espanyol] s’assegui a parlar sobre tres temes que s√≥n compartits per la majoria de la poblaci√≥ catalana. En la mesura en qu√® es vagin complint aquests objectius, s’adaptar√†. Ja ha passat el temps dels grans titulars i de les previsions de futur.

Informa;DBALEARS.CAT (17-12-2019)

200 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: