TURURUT! NI LA LLEI DE L’AUDIOVISUAL NI LA COMISSARIA DE LA VIA LAIETANA EN LES NEGOCIACIONS DELS PRESSUPOSTOS

Ja ha comen√ßat la negociaci√≥ dels pressupostos de l’Estat, despr√©s que Mar√≠a Jes√ļs Montero present√©s aquesta setmana els comptes p√ļblics al Congr√©s dels Diputats. Per√≤ els suports necessaris encara estan for√ßa lluny. Potencials socis com ERC fan unes peticions que, ara per ara, tenen poc recorregut per al govern espanyol. Un exemple √©s la llei de l’audiovisual, que ara mateix no blinda el catal√†. Fonts de l’executiu central admeten que ser√† dif√≠cil arribar a una entesa abans del 4 de novembre, quan es voten les esmenes a la totalitat al Congr√©s. Sobre el trasllat de la comissaria de Via Laietana, directament no contemplen que es faci. Com tamb√© passa amb el trasp√†s de les vies de Rodalies.

Aquesta mateixa setmana, des del grup d’ERC al Congr√©s traslladaven la necessitat de tancar la llei de l’audiovisual abans de negociar els pressupostos. “Qui t√© pressa s√≥n ells”, afirmaven aquestes fonts, que recordaven que amb Ciutadans en fora de joc, al PSOE “no li queda alternativa” sin√≥ buscar un acord amb ERC i el PNB. Per aix√≤ posaven el focus en la llei audiovisual. “Ens hi juguem centenars de llocs de treball i es tracta de blindar una llengua negociant un percentatge obligat de producci√≥ audiovisual en catal√†”, remarcaven els republicans.

Malgrat la condici√≥ dels republicans, des del govern espanyol veuen impossible que s’arribi a un acord per a blindar les lleng√ľes cooficials abans dels dies 3 i 4 de novembre, quan es debatran i votaran al Congr√©s les esmenes a la totalitat als pressupostos. Aquestes mateixes fonts assenyalen que √©s un tema molt complex que s’ha d’analitzar b√©.

El mateix passa amb una altra demanda, com √©s el trasllat de la comissaria de Via Laietana en el marc de la nova llei de mem√≤ria democr√†tica. Altres fonts de La Moncloa hi tanquen rotundament la porta, aferrant-se a les declaracions que ja ha fet el ministre Fernando Grande-Marlaska. El titular d’Interior va admetre al Senat que all√† s’hi havien produ√Įt tortures durant la dictadura, per√≤ va assegurar que, com en altres llocs, la tasca actual de la policia espanyola ja “resignifica” aquell espai.

Pel que fa al trasp√†s de Rodalies, des de La Moncloa remarquen que aquesta transfer√®ncia no podr√† incloure les vies i infraestructures d’Adif, com ja va apuntar la ministra Raquel S√°nchez. El fet que aquestes vies siguin utilitzades per la llarga dist√†ncia i el transport de mercaderies ho fa impossible, argumenten. Nom√©s es pot parlar del trasp√†s del servei de Rodalies i el finan√ßament.

En qualsevol cas, des del govern espanyol confien que ser√† possible tirar endavant els nous pressupostos de l’Estat i insisteixen que ERC i el PNB s√≥n els seus “socis prioritaris”. No obstant aix√≤, tamb√© s’obren a noves incorporacions, com podria ser el cas de Junts per Catalunya. Tot i que admeten que ser√† m√©s complicat, fonts de l’executiu assenyalen que a la formaci√≥ de Carles Puigdemont hi ha “dues √†nimes”. Subratllen com la mateixa ministra d’Hisenda, Mar√≠a Jes√ļs Montero, mant√© una interlocuci√≥ directa amb el conseller Jaume Gir√≥.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-X-2021)
N.de la R.
Un cop m√©s els espanyols, en aquest cas el PSOE se’n foten del mort i del qui el vetlla. En aquest cas els catalans que haurien d’aprovar els pressupostos. Senyors diputats catalans, la llei de l’audiovisual ha de ser una l√≠nia vermella.Prou de claudicacions! Els hi juguem la llengua.No ens podem vendre per 155 monedes.

62 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: