TV3 PRESENTA LA NOVA TEMPORADA: “ÉS LA TELEVISIÓ DE TOTS ” (VICENT SANCHIS )

El mes de setembre ja és aquí i, amb els aires de tardor, TV3 ha presentat a la premsa la temporada 2019-2020. L’acte s’ha fet al nou plató de ‘Planta baixa’, el programa amb el qual Ricard Ustrell torna a la televisió pública catalana, després del seu pas pel ‘FAQS’ i el ‘Quatre gats’. I ha estat precisament el periodista sabadellenc l’encarregat de fer de mestre de cerimònies, en una sala plena a vessar de les cares més conegudes de la cadena: Toni Cruanyes i Lídia Heredia, Toni Soler, Helena Garcia Melero… i en Vicent Sanchis, el director de TV3.

Vint-i-cinc mesos consecutius. Aquest és el temps que fa que TV3 és líder d’audiència, pel damunt de la resta d’emissores que també emeten a Catalunya. Una fita que es convertirà en tot un rècord si abans d’acabar l’any, la televisió pública catalana aconsegueix mantenir el lideratge. En paraules d’un Vicent Sanchis cofoi, l’èxit de la cadena s’explica per la “voluntat de fer un servei a la societat”. I un missatge dirigit a tots aquells que acusen TV3 de ser una “tele indepe”: “Aquesta és la televisió de tothom. Clar que hi ha independentistes a TV3, perquè som un reflex de la societat i la meitat de la societat és independentista. Però per davant de tot això som professionals”, ha deixat clar.

Aquesta setmana ha començat a girar la roda del ‘Telenotícies Matí’ amb l’Ariadna Oltra, el ‘Tot es mou’ i l’’Està passant’. El cap de setmana ho faran el ‘FAQS’ i el ’30 minuts’. Però l’aposta estrella d’aquesta temporada a TV3 no començarà a emetre fins el 16 de setembre. Es tracta de la ‘Planta baixa’ de Ricard Ustrell. La cadena ja fa dies que anuncia el programa amb una frase lapidària del seu presentador: “No sé si durarà gaire”. Sobre les seves sensacions i el que vol dir quan expressa els seus dubtes, poc més a afegir ja que l’Ustrell no ha volgut parlar per a ‘El Nacional’ perquè manté serioses diferències amb aquest diari.

“Planta baixa”

‘Planta baixa’ ocuparà l’espai de 12 a 14h, tot just després d’’Els Matins’ i abans del ‘TN comarques’. El per què del nom? Perquè faran “periodisme de planta baixa, sense murs. La planta baixa és l’espai més ràpid per sortir al carrer”, ha explicat en Ricard durant l’acte de presentació. El programa cobrirà l’actualitat amb una gran xarxa de reporters a peu de carrer i comptarà amb col·laboradors de primer nivell com l’Antoni Bassas, en Toni Clapés, la Marina Garcés i en Carles Francino, que torna a TV3 després de gairebé quinze anys.

La resta d’espais informatius de la casa no alteraran massa el format aquesta temporada. ‘Els Matins’ incorporaran algun tertulià nou a la taula d’actualitat. Una actualitat, per cert, a la qual caldrà estar molt atents. La mateixa Lídia Heredia afronta els mesos que venen sabent que la càrrega informativa anirà de menys a més: “Políticament, aquesta temporada serà millor saber com acaba que no com comença”. Per la seva banda, en Toni Cruanyes reivindica el ‘TN’, que “funciona com un tro”, i s’emplaça a continuar treballant com fins ara per a mantenir el liderat i poder seguir explicant una actualitat que “aquest any serà difícil”. Per fer més “digerible per a l’espectador” la gran càrrega informativa dels propers mesos, en Toni Soler i l’humor de l’’Està passant’ continuen com sempre, tot just abans del ‘TN vespre’. L’excepció a una temporada sense gaire alteracions és el ‘Tot es mou’ de l’Helena Garcia Melero. Tal com va avançar dilluns ‘EN Blau’, Pilar Rahola ja no hi sortirà cada dia i en Lluís Marquina guanyarà minuts per a les seccions d’entreteniment i els espais de denúncia ciutadana.

FAQS I EL FORASTER

Per la seva banda, la Cristina Puig continua presentant un ‘FAQS’ que té el repte de remuntar l’audiència i que “potenciarà els monòlegs” (en la línia de fer més digerible l’actualitat als espectadors?), en Marc Ribas segueix al capdavant del ‘Cuines’ i de ‘Joc de cartes’ (que aquesta temporada superarà els 200 programes), la Gemma Nierga coneixerà els pares d’en Toni Soler, la cantant Nina i d’en Roger Pera (l’actor Joan Pera) a ‘Els meus pares’ i en Quim Masferrer estrena la setena temporada d’’El Foraster’. Tot i que no serà pas l’únic programa que presentarà l’humorista de ‘Teatre de Guerrilla’ aquest any. Masferrer tornarà a presentar ‘La Marató’ (tal com va fer l’any 2014 amb la Mònica Terribas). Però amb una novetat: durant una part del programa, TV3 en farà una versió ambulant i recorrerà el país amb una caravana.

TV3 té dues noves propostes per a l’audiència. D’una banda, ‘El Suplent’. Carme Ruscalleda, Clara Segura, Antonio Díaz alias ‘El Mago Pop’ i Gerard Quintana visitaran escoles i instituts i faran de mestres per un dia. El programa s’estrena el proper mes d’octubre amb una idea clara: “La classe és una excusa per parlar de la vida”. D’altra banda, la televisió pública no perd de vista les noves tecnologies i intentarà fer-se un espai a la xarxa amb ‘Bricoheroes’, el programa humorístic d’en Jair Domínguez i en Peyu, que explicaran (molt a la seva manera) com construir objectes per a la llar.

Periodisme d’investigació

Pel que fa els espais del periodisme d’investigació, TV3 està de celebració. La televisió pública enceta una temporada en la qual dos dels seus programes insígnia faran festa grossa: el ‘Sense ficció’ farà 10 anys properament i el ‘30 minuts’, 35. La missió que els han encomanat, continuar liderant el ‘prime time’ amb documentals i temes propis.

Però a TV3 també hi ha espai per a la ficció. Dilluns, els espectadors de ‘Com si fos ahir’ descobriran d’una vegada si l’Andreu Vilella és viu o mort, tal com han explicat l’Eduard Farelo i la Mima Riera (nova incorporació). Pels fans de la sèries de crims, una novetat: ‘La sala’. Protagonitzada per l’actor Francesc Garrido, la producció de Televisió de Catalunya sobre un estrany assassinat en una presó s’estrenarà properament (malgrat que a HBO ja hi és). I porta oberta a recuperar una sèrie de la passada temporada: tornen ‘Les de l’hoquei’ a TV3.
Informa:ELNACIONAL.CAT (4-9-2019)

422 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: