TV3 S’ALLUNYA DELS JOVES

“TV3 s’allunya dels joves ”

“No es diu massa perĂČ mentre els joves continuem sense tenir accĂ©s a un entreteniment juvenil Ă­ntegrament en catalĂ  des de fa anys, no ens queda mĂ©s remei que passar-nos, en molts casos, al castellà”

ANTHONY C. SÀNCHEZ

Durant les Ășltimes hores hem anat veient com les xarxes han bullit amb crĂ­tiques perquĂš TV3 ha decidit emetre una sĂšrie juvenil com Drames, on la presĂšncia del catalĂ  pateix una regressiĂł molt important enfront de la llengua castellana. Aquest, en la meva opiniĂł, Ă©s un mal precedent per la salut i el futur de la nostra llengua. Si ens hi fixem bĂ©, veurem que ja tenim centenars de canals i milers de sĂšries i pel·lĂ­cules en castellĂ , i com no, Netflix o Amazon, entre d’altres, tenen nul·la oferta en catalĂ . Si aquest Ă©s el panorama, aleshores, perquĂš ha d’augmentar la presĂšncia de la llengua castellana a TV3, quan clarament el catalĂ  es troba en clar desavantatge?

No es diu massa perĂČ mentre els joves continuem sense tenir accĂ©s a un entreteniment juvenil Ă­ntegrament en catalĂ  des de fa anys, no ens queda mĂ©s remei que passar-nos, en molts casos, al castellĂ . És trist, que una generaciĂł tan gran de joves ja no tinguin cap mena de referent juvenil en catalĂ  i que gairebĂ© ningĂș es preocupi d’aquesta situaciĂł tan dramĂ tica.

PerĂČ que quedi molt clara una cosa, el problema no Ă©s sentir parlar castellĂ , ni de bon tros. El problema Ă©s veure com la presĂšncia del catalĂ  retrocedeix arreu, incloent-hi TV3, una televisiĂł que cada cop mĂ©s joves i moltes altres persones, la veiem com “la llunyana”, ja que no ens ofereix l’entreteniment que busquem i que, per força, hem de trobar en altres indrets del ciberespai.

El catalĂ  cada dia es troba en un perill mĂ©s majĂșscul, perquĂš no Ă©s possible utilitzar-lo amb total normalitat en nombrosos Ă mbits de la nostra vida quotidiana. I es troba completament absent, on tĂ© l’oportunitat de tornar a ser un fort referent per les generacions futures de catalanes i de catalans. A poc a poc, ens estan robant la llengua, i sembla que molts no s’estiguin ni adonant d’aquesta crua realitat.

I per no poder-se, no es pot parlar en catalĂ  ni a les Corts espanyoles, ni a les institucions europees, perĂČ aixĂČ sĂ­, l’Ășnica televisiĂł catalana influent si ha d’augmentar la presĂšncia d’una llengua que ja trobem al 99.9% dels canals i mitjans disponibles. Simplement incomprensible
 AixĂ­ que ara que no ens vinguin els equidistants de fireta a dir-nos que som uns ultranacionalistes pel simple fet de voler mantenir ben viva la llengua de Ramon Llull, perquĂš no Ă©s aixĂ­. Jo que sĂłc de famĂ­lia d’arrel castellanoparlant seguirĂ© defensant la llengua que tots compartim, la llengua que ens ha acompanyat durant la infantesa i la joventut en els nostres dibuixos preferits.

SĂ­, sĂłc de famĂ­lia castellanoparlant i molts d’aquests som els mĂ©s acĂšrrims defensors del catalĂ . NomĂ©s cal veure que la immersiĂł lingĂŒĂ­stica va nĂ©ixer en poblacions com Santa Coloma de Gramenet. Mentrestant, veiem amb sorpresa a gent catalanoparlant, profundament catalanista (i fins i tot independentista) que amb els seus atacs incomprensibles se suma al deteriorament i la marginalitzaciĂł gradual de la nostra llengua. I sincerament, m’ho esperava completament de l’unionisme mĂ©s cavernari, perĂČ de vosaltres
?

Pel que veig no només hem de ser militants de Catalunya, també hem de ser protectors, guardians i divulgadors de la llengua catalana. Doncs que així sigui. PerquÚ si no la reivindiquem i la defensem nosaltres arreu, cap altra ho farà. I jo personalment, no estic disposat a veure com el català es converteix en una mera llengua provinciana en perill de desaparició. Vull, desitjo i lluitaré incansablement per tal que aquesta llengua de cohesió i dignitat col·lectiva es faci finalment amb la posició principal i de referent, que li pertoca tenir per dret, en la nostra societat!
Informa:LAREPUBLICA.CAT (4-7-2020)

305 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: