TV3, UNA CADENA ” TITÀNIC” QUE S’ENSORRA AMB TREBALLADORS VELLS I DESMOTIVATS

“Sobre el pitjor director de la història de TV3, uns desmotivats treballadors i una cadena ‘Titànic'”.

És Vicent Sanchis el pitjor director de la història de TV3? Sense cap mena de dubte.

Estan desmotivats els treballadors de TV3? Plantilla envellida, acomodada, sense incentius i vivint d’inèrcies.

TV3 és el ‘Titànic’? Sí, un grandiós líder d’audiència que s’acosta cap a un iceberg que es diu “audiència envellida i sense relleu generacional”.

TV3 és com el Barça de Rosell i Bartomeu. Estan en declivi, amb uns inoperants a la direcció, encertant més o menys amb la direcció esportiva, un geni com Messi al camp, ben secundat per una generació formidable de jugadors, els Piqué, Busquets o Alba, van continuar guanyant títols, mantenint la institució a la primera plana esportiva, mentre advertien que les coses no s’estaven fent bé.

Sanchis hauria pogut anar-se’n per la porta gran, presumint de resultats i lideratge, però un dia li van proposar fer una entrevista per un mitjà especialitzat en televisió, on es va sentir còmode, relaxat, segur de la feina feta i amb aquella supèrbia que et dona el saber que no et queda pas massa al càrrec i que per tant, ja no vas amb el cinturó estret i pots alliberar la panxa. I tant que la va alliberar. Va donar titulars a dojo, no es va tallar ni un pèl: Va parlar de les seves polèmiques amb polítics, va aprofitar per ridiculitzar als qui reclamen una programació infantil forta, a l’alçada d’una televisió pública nacional, i fins i tot va revelar l’existència d’una llarga entrevista recent amb l’expresident Jordi Pujol.

El periodista va extreure un titular, suposem que per agradar el personatge, on destacava que TV3 era líder. Cap novetat, ho era des de fa anys, ara ja no, l’Eurocopa, la programació d’estiu i la inèrcia dels mesos posteriors ha atorgat el primer lloc a Telecinco, una circumstància que no preocupa el director de TV3, ja que confia, i ben fet que fa, amb la nova programació de tardor.

Potser l’error ha estat en aquesta obsessió a voler ser líders. No es pot ser líders a costa de trencar amb la teva filosofia. Potser aquí, més que en el Barça, TV3 s’hauria de fixar en l’Athletic de Bilbao i intentar guanyar amb els teus valors. A Lezama, jugadors de la casa. A Sant Joan Despí, un marc referencial clar de Països Catalans, un predomini absolut de la llengua catalana, i si interessa un col·laborador “x” i no parla el català, se l’apunta a cursos de Normalització Lingüística, sinó, únicament té TVE -1 i La2-, Antena3, Cuatro, Telecinco, La Sexta i la resta d’autonòmiques per poder sortir en antena i donar la seva opinió si tan valuós és. En el cas d’un convidat, si opta per la llengua castellana o és castellanoparlant, doncs endavant, es tira milles.

Sanchis en aquesta entrevista i en compareixences posteriors admetia l’error garrafal que li costarà a TV3 el lideratge en uns anys i també a Catalunya, al català i. a la societat del país, retrocedir als anys 70, abans del Circuit Català de TVE i de TVC. No s’està apostant per continguts per nens i adolescents. Amb l’excusa que consumeixen només a través de les pantalles, se’ls està expulsant de la seva televisió i això és molt greu. Se’ls està convidant indissimuladament a què consumeixin tot l’oci audiovisual en castellà, que sentin la seva llengua “estranya” en aquest entorn, tal com passava amb els espectadors del 70 i 80 quan sentien a parlar de futbol en català o veien la sèrie del moment, ‘Dallas’, en la seva llengua, i un “ets un pendó, Sue Ellen” els hi va sonar marcià. Tots aquests nens, nenes i joves no s’enganxaran al català amb 20, 30 o 40 anys per qüestió de militància i més a una televisió, que es coneixia com “la teva”, que la major part de la seva vida no els hi ha fet cas.

I el currículum professional, en el camp audiovisual de Vicent Sanchis, es limita a haver dirigit Barça TV i a unes quantes tertúlies. Amb les pròximes normes que regiran l’elecció del nou director, on es valorarà la trajectòria i se li farà una entrevista personal, estem segurs que al periodista valencià ni li haguessin trucat.

I respecte als treballadors de TV3, qui en conegui, que els hi pregunti per la feina, que escoltin com en parlen. TV3 era el somni daurat de la majoria de llicenciats en ciències de la comunicació quan sortien de la facultat, ara només les prebendes que dona un sou fora de mercat, podrien animar, en cas que per fi s’obrissin oposicions, a algú a provar d’entrar. És una televisió caduca, caducada, pensada per caducs, feta per caducs i dirigida a caducs. I hem utilitzat “caducs” i no “vells”, perquè a la vellesa li pressuposem una saviesa, experiència i lideratge, que aquí no la veiem enlloc.

A TV3 li cal urgentment un replantejament general. Una revolució. Un començar de zero i sobretot, un airejar portes i finestres, i deixar entrar idees fresques, noves i mirar a altres països, com els nòrdics, que lluiten contra la totpoderosa llengua anglesa, i li planten cara de manera valenta amb produccions audiovisuals en la seva llengua pròpia. Alguna com la noruega ‘Skam’ és un èxit a Netflix i compta amb adaptacions a gairebé una desena d’idiomes.
Informa:RACOCATALA.CAT (9-VIII-2021)

201 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: