TVE CATALUNYA DUPLICA LES HORES EN CATALÀ: UNA ALTERNATIVA A TV3

TVE Catalunya marca perfil duplicant les hores en català a la nova temporada
Enric Hern√°ndez, director d’informaci√≥ i actualitat, assegura que aspiren a convertir-se en “la televisi√≥ de tots els catalans”

Era una de les promeses de Rosa Mar√≠a Mateo, administradora √ļnica provisional de RTVE, des que va assumir el c√†rrec a la corporaci√≥. I per fi s’ha fet realitat, tot i que ha trigat una mica m√©s del que s’esperava. La programaci√≥ de TVE Catalunya, que comen√ßar√† aquest dijous, duplicar√† les hores de catal√†. Aix√≠, l’ens p√ļblic passar√† d’oferir 24 hores setmanals de catal√† a 48, distribu√Įdes entre els diferents canals de la corporaci√≥. Durant la presentaci√≥ de la temporada, Mateo ha recordat que la intenci√≥ era quadruplicar les hores en catal√† en dos anys.

“TVE no √©s rica, sempre anem curts de diners, per√≤ ens vam entestar qu√® aix√≤ tir√©s endavant”, ha explicat Mateo, que ha reconegut que l’augment d’hores de catal√† ha hagut d’esperar m√©s del que es preveia perqu√® en un principi s’havien fixat aquest objectiu per al principi del 2020. L’administradora √ļnica provisional ha volgut fer una picada d’ullet als presentadors dels nous programes de la graella saludant-los en catal√† amb la frase: “Passeu, passeu, no tingueu por, aquesta casa √©s casa vostra”.

L’objectiu de la direcci√≥ de RTVE, amb el cap d’informaci√≥ i actualitat, Enric Hern√°ndez, al capdavant, √©s convertir TVE Catalunya en una alternativa a TV3, i aix√≤ passa per donar m√©s pres√®ncia al catal√†. “Arrenquem la temporada amb humilitat per√≤ tamb√© amb ambici√≥. Volem millorar la nostra pres√®ncia a Catalunya, satisfer les necessitats de tots els catalans i ser la televisi√≥ de tothom”, ha explicat Hern√°ndez, que ha remarcat que la intenci√≥ “no √©s plantar cara a ning√ļ”.

Programació social i informativa
La nova graella de TVE Catalunya tindr√† com a pilar fonamental la informaci√≥ amb algunes cares conegudes. L’encarregat de donar el tret de sortida al dia ser√† Caf√® d’idees, la reconversi√≥ televisiva del fins ara espai radiof√≤nic de Gemma Nierga. En aquesta temporada el programa, que arrencar√† el 21 de setembre, s’emetr√† simult√†niament a trav√©s de R√†dio 4 i La 2 de les 8.00 a les 10.00. Durant aquestes dues hores, Nierga continuar√† entrevistant pol√≠tics, per√≤ tamb√© incorporar√† continguts d’oci. “Hi haur√† una part de magaz√≠n, perqu√® √©s el que he fet tota la vida i perqu√® m’hi sento m√©s c√≤moda”, ha confessat la periodista. Entre els col¬∑laboradors d’aquesta √ļltima part del programa hi haur√† Queco Novell, Gemma Herrero, V√≠ctor Amela, Pep Prieto i el cr√≠tic de cinema Jaume Figueras, que ha escrit amb Nierga el llibre El cine que ens va obrir els ulls.

Un altre nom destacat de la temporada √©s Xavier Sard√†, que juntament amb Ana Boadas comandar√† Obrim fil, que s’emetr√† el dijous a les 23.30 hores des d’aquesta mateixa setmana. L’espai de debat analitzar√† l’actualitat a trav√©s d’analistes i experts. Sard√† ha explicat que el car√†cter informatiu d’aquest nou projecte ‚Äďque assegura que ha acceptat per amistat amb la direcci√≥ de la casa‚Äď l’obligar√† a “aprendre a servir” al programa.

Tamb√© s’emmarca en el g√®nere informatiu La Metro, un programa centrat en hist√≤ries que tenen lloc a la regi√≥ metropolitana de Barcelona, √©s a dir, la ciutat i les set comarques que l’envolten. Presentat i dirigit per Quim Barnola, l’espai buscar√† ser “una mirada amb calma i serenitat per reflexionar, posar el fre de m√† i agafar dist√†ncia”. S’emetr√† de dilluns a divendres a les 14.35 a trav√©s de La 2. Una altra de les novetats de TVE Catalunya ser√† En l√≠nia, un programa sobre transformaci√≥ social i digital presentat per J√®ssica del Moral.

Pel que fa als telenot√≠cies, N√ļria Ram√≠rez ser√† la presentadora de L’informatiu de migdia, que s’emetr√† de dilluns a divendres a les 13.55 i a les 15.55 a trav√©s de La 1 i a les 14.15 a La 2. De moment, els informatius continuaran mantenint la durada redu√Įda de menys d’un quart d’hora, una decisi√≥ molt criticada pels treballadors de la cadena. Oriol Nolis ser√† el conductor de l’edici√≥ del cap de setmana, que es podr√† veure a les 14.00 hores a La 1.

En l’√†mbit de l’entreteniment, la cadena ha anunciat l’estrena de la docus√®rie de divulgaci√≥ Perduts en el temps, presentada per Bruno Oro i que es podr√† veure cada dimarts. A cada episodi, Oro visitar√† algun rac√≥ abandonat de Catalunya, una ruta que inclour√†, per exemple, una mina i una ciutat de vacances de l’√®poca franquista. Tamb√© amb la diversi√≥ com a motor arriba 20vint, un programa de mon√≤legs presentat per Toni Mata. Alguns dels humoristes que passaran pel plat√≥ s√≥n Santi Mill√°n, M√≤nica P√©rez i Txabi Franquesa.

Els esports tamb√© seran presents a la nova graella de TVE Catalunya amb Desmarcats que, com Caf√® d’idees, tamb√© s’emetr√† simult√†niament a trav√©s de La 2 i R√†dio 4. De dilluns a divendres, a partir de les 14.55, Albert Font ens acostar√† l’actualitat esportiva des d’un altre punt de vista.

Com a part de l’augment d’hores de catal√†, la corporaci√≥ espanyola ha explicat que a partir d’aquesta temporada Grandes documentales, el contenidor de documentals de natura, s’emetr√† en dual, √©s a dir, es podr√† escollir l’√†udio en castell√† o en catal√†.

Samanta Villar, nova cara de Ràdio 4

L’emissora en catal√† de RTVE, R√†dio 4, incorpora Samanta Villar a la programaci√≥. La periodista hi presentar√† Despr√©s del col¬∑lapse, un espai d’actualitat i reportatges nascut arran de la pand√®mia. “Ser√† una hora per pensar i aprendre”, assegura Villar, que estar√† acompanyada pel periodista cient√≠fic Luis Quevedo. La programaci√≥ de R√†dio 4 comptar√† amb dos programes m√©s: el magaz√≠n despertador El cantamanyanes, amb Joan Arenyes, i Fem salut, un espai de divulgaci√≥ dirigit per Xavi Collado.

Informa:ARA.CAT (10-9-2020)
N.de la R.
Que Televisi√≥ Espanyola vulgui augmentar les hpores de catal√† sembla del tot positiu.Al segle XIX es deia ” puig que parle catal√† D√©u li’in don gl√≤ria”.Al segle passat Joan Fuster va dir: ” puig que parla catal√† a veure qu√® diu”.Doncs,aix√≤:a veure qu√® passa.De moment, endavant les atxes.Necessitem m√©s televisi√≥ en catal√† que mai.

230 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: