ULL VIU! EL TS PREVEU ARA ADMETRE ELS RECURSOS CONTRA ELS INDULTS DELS PRESOS POL√ćTICS

(JUDIT PELLICER )
Semblava que la just√≠cia espanyola ja havia donat carpetada als indults dels presos pol√≠tics, per√≤ no √©s aix√≠. Segons publica El Confidencial, la sala del Tribunal Suprem (TS) que s’ocupa de la revisi√≥ de la concessi√≥ dels indults per part del govern espanyol preveu revertir la seva decisi√≥ respecte als recursos que s’hi van presentar. √Čs a dir, ara el Tribunal estudia modificar la seva decisi√≥ inicial de negar els recursos contra els indults que van presentar diversos partits i associacions. Aix√≠ doncs, podrien acceptar-se els recursos, fet que no asseguren que aquests acabin amb els indults, per√≤ els torna a donar vida.

Per qu√® el Tribunal Suprem revisa una decisi√≥ que va prendre fa mesos? La Secci√≥ de la Sala de la Sala Contenciosa Administrativa que va rebutjar en el seu moment els recursos contra els indults ha canviat. La decisi√≥ de no acceptar els recursos contra els indults es va prendre amb un estret marge de tres vots contra dos. El president, Segundo Men√©ndez, la ponent √Āngeles Huet i el magistrat Octavio Herrero van votar a favor de negar els recursos en bloc, contra el criteri dels altres dos magistrats. Per√≤ aquest equilibri de forces en el si de la Sala ha canviat en ser substitu√Įda Huet, per In√©s Huerta, qui no comparteix el criteri de la seva predecessora. El president Men√©ndez, jutge obertament progressista, tamb√© abandona la sala per jubilar-se.

Segons El Confidencial, com la decisi√≥ inicial de rebutjar en bloc els recursos pels indults es va adoptar nom√©s per un vot, qualsevol difer√®ncia en el criteri intern de la Sala pot tombar aquella decisi√≥ a la fase de recurs de s√ļplica.
Un estret marge

El passat gener, fins a set recursos presentats contra els indults dels presos pol√≠tics van quedar en paper mullat, de moment. El Tribunal Suprem va negar en bloc els recursos presentats per l’associaci√≥ Convivencia C√≠vica Catalana; els dirigents de Ciutadans In√©s Arrimadas, Carlos Carrizosa i Jos√© Mar√≠a Espejo-Saavedra; Vox com a partit; el PP com a partit; els diputats i exdiputats del Parlament pel PP Alejandro Fern√°ndez, Santiago Rodr√≠guez, Andrea Levy, Juan Bautista Milian i Lorena Rold√°n; l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo, i l’associaci√≥ Pro Patrimonium Sijena i Jerusal√©n. Amb tres vots en contra dels recursos i dos a favor, la decisi√≥ tancava una q√ľesti√≥ que duia set mesos a l’aire.

L’estret marge amb qu√® va tirar endavant la decisi√≥ del Suprem pot ser justament el que l’acabi revertint, ara que hi ha hagut canvis dins el Tribunal. Malgrat el possible canvi en el criteri del Suprem, acceptar els recursos no assegura que aquests acabin tenint √®xit, nom√©s els permet seguir avan√ßant en el proc√©s judicial.
Informa:ELNACIONAL.CAT (12-5-2022)

45 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: