ULTIMÀTUM D’ERC A JUNTS PER ARRIBAR A UN ACORD ENTRE EL 23 D’ABRIL I L’1 DE MAIG: ” PROU D’EXCUSES “

Ultimàtum d’ERC a Junts per arribar a un acord “entre el 23 d’abril i l’1 de maig”. L’equip negociador dels republicans ha comparegut per primer cop de manera conjunta en una roda de premsa per redoblar la pressió al partit de Carles Puigdemont davant la lentitud de les converses per segellar una entesa que ja s’ha tancat amb la CUP. Així, el diputat republicà Sergi Sabrià ha dit que “cal posar data al debat d’investidura” i ha situat en l’última setmana d’abril el termini màxim per tancar l’acord de govern. “Les excuses s’han d’acabar”, ha afirmat Sabrià, que ha demanat un exercici de “responsabilitat” a Junts després de recordar que a la inversa els republicans sempre han validat els candidats que se’ls han plantejat.

Des del partit de Carles Puigdemont, en canvi, la portaveu, Elsa Artadi, ha evitat posar terminis i els ha demanat “més reunions” de negociació per acabar de tancar els “serrells” de l’acord programàtic i “menys declaracions que no ajuden”. Segons la portaveu, falta “concreció” en el document que negocien –avançat per l’ARA– i ha vingut a dir que el problema és “l’enfocament generalista” dels republicans a l’hora d’encarar la negociació. Ha volgut posar un exemple explícit d’un intercanvi de documents que van tenir dies enrere: en un primer moment, ha dit Artadi, ERC va enviar un conjunt de mesures de “nou pàgines”, mentre que els de Junts els van remetre un conjunt de “300” polítiques públiques en una proposta de “57”.
Així és el document que negocien Esquerra i Junts

Segons Sergi Sabrià, en tot cas, el culpable que no hi hagi pacte de govern dos mesos després de les eleccions és Junts. “No hem parat de fer propostes”, ha exposat, abans d’advertir que “si algú vol eleccions ho haurà d’explicar molt bé”. En la mateixa línia s’han expressat anteriorment els altres tres dirigents dels republicans. “No hi ha esculls ni obstacles que impedeixin arribar a un acord”, ha destacat la portaveu d’ERC, Marta Vilalta. La també secretària general adjunta ha afirmat que Junts anteposa el partit al país i ha atribuït el bloqueig a les dissensions internes en el si de la formació de Puigdemont. “No pot ser que els problemes de dins de Junts es converteixin en els problemes del país”, ha etzibat Vilalta. En aquest sentit, ha acusat Junts de tenir el país “hipotecat i en standby” per resoldre les seves desavinences internes.

Aquestes declaracions han enervat Junts i Artadi ha remarcat que el funcionament intern del partit el coneixen només els seus dirigents. Ha retret a Esquerra que els pressionin públicament i que suggereixin que el problema és la seva divisió interna. “Demanem respecte […], les decisions de l’executiva fins ara s’han pres per unanimitat”, s’ha exclamat Artadi, afegint que la pressió “no funcionarà”. Fonts del partit recorden que ERC ja va intentar sumar-los al pacte amb la CUP amb aquesta estratègia, una via, remarquen, no ha sigut efectiva. Segons Junts, ERC no ha plantejat correctament la negociació si volia anar ràpid: recorden que va començar les converses amb la CUP i va insistir en sumar els comuns diverses setmanes quan els de Jèssica Albiach mantenien la negativa en compartir aliança amb el partit de Puigdemont.
Elsa Artadi, portaveu de Junts, en una imatge d’arxiu.
Elsa Artadi, portaveu de Junts, en una imatge d’arxiu. JxCat

En relació a les qüestions internes de Junts, Vilalta ha assenyalat l’ajornament del Congrés extraordinari previst per a aquest cap de setmana al 7 i 8 de maig: “Ho hauran d’explicar”, ha subratllat la portaveu d’ERC. Artadi, però, ha negat la major i ha desvinculat el congrés del procés de negociació: ha remarcat que el conclave és només per escollir la presidència del consell nacional del partit, que encara no està creat, i el defensor del militant, i que calia ajustar terminis per a la presentació de les candidatures. En aquest sentit, ha dit que una de les aspirants a presidir el consell nacional és l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.
Reunió programada

Prèviament, Vilalta ha concretat els àmbits del document que negocien Esquerra i Junts, que està centrat en l’estratègia independentista; l’enfocament de la legislatura al Parlament; el programa de govern i els fonaments de la “nova Generalitat republicana”, i la coordinació per garantir la “lleialtat” i el “respecte” dins el nou executiu. Per a ERC aquesta proposta està “a punt” per ser desplegada, a l’espera que Junts s’hi posicioni en global: “Qui ha de dir si està a punt per fer passos endavant és JxCat”, ha reiterat Vilalta, que ha apuntat que l’única resposta ha sigut “parcial” i només sobre l’acció de govern.

Divendres, en l’última reunió entre els negociadors, Junts va fer el retorn de la part del programa de govern als republicans. “Esperem que ens responguin avui”, ha dit Artadi, que ha afegit que el partit de Carles Puigdemont respondrà aquesta tarda sobre la resta de capítols del document. Els dos equips s’han trobat cap a les cinc de la tarda per intentar tancar l’acord programàtic.
Els equips es troben per intentar tancar l’acord programàtic

Artadi no ha volgut detallar els punts concrets que volen esmenar als republicans, però sí que ha apuntat a la coordinació independentista al Congrés. Tal com va avançar l’ARA dimarts, la proposta que hi ha sobre la taula és que l’òrgan que coordini el Procés decideixi sobre tots els temes relacionats amb l’eix nacional, però Junts vol delimitar millor què vol dir això. A parer seu no només hi ha d’haver acció conjunta al Congrés de Diputats i a Europa en el que té a veure amb la independència, sinó també en el que té a veure amb les competències de la Generalitat i l’autogovern. Ha fet referència explícita, per exemple, als fons europeus que Esquerra va pactar que gestionaria la Generalitat en una de les pròrrogues de l’estat d’alarma i que ara per ara no s’han materialitzat. “Hi ha hagut descoordinació i ha acabat amb la centralització per part de Pedro Sánchez”, ha dit.
ERC i Junts negocien blindar el Govern amb tres comissions de coordinació i un botó vermell

Per la seva banda, el PSC ha posat el dit a la nafra davant les desavinences de l’independentisme i ha criticat el contingut de les negociacions que de moment s’han anat sabent. La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha titllat “d’error” que s’estigui parlant de posar “data de caducitat al diàleg amb el govern d’Espanya”, ha criticat que es “privatitzi” el Govern amb “la tutela del Consell per la República” i ha denunciat una acció política basada en “la confrontació”, informa Anna Mascaró. “El món independentista es mira el melic i no es preocupa pels catalans i les catalanes”, ha sentenciat.

Els comuns, per la seva banda, han insistit en demanar a ERC que explori un pacte d’esquerres per evitar que Junts torni a la Generalitat. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha instat una altra vegada als republicans a renunciar a la fórmula de govern amb JxCat perquè considera que és una aliança “fracassada” i que suposaria que l’executiu estigués presidit pel partit de Carles Puigdemont “per la porta del darrere”.
Informa:ARA.CAT (19-4-2021)

248 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: