UN ALTRE COP A ESPANYA: EL TRIBUNAL BELGA DENEGA L’EXTRADICIÓ DEL RAPER VALTÒNYC

(MAYTE PIULACHS )
“Victoria!” És el que han piulat de bon matí les defenses quan la justícia belga ha denegat el lliurament a Espanya del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtònyc, a qui la justícia espanyola reclama després de ser condemnat per amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, a tres anys i mig de presó. La persecució ha durat tres anys.

El Tribunal d’Apel·lació de Gant ha resolt que manté la negativa d’extradir a Espanya, després d’un any el procés en segona instància. Valtònyc i el seu advocat Simon Bekaert han mostrat la seva satisfacció.

En aquest temps, el jutge de Gant va elevar al Tribunal Constitucional belga el cas dels atacs al Rei, al·legant la llei belga de 1847 que protegeix la figura del monarca i que l’alt tribunal va declarar inconstitucional en considerar que col·lideix amb la llibertat d’expressió i “no satisfà una necessitat social urgent i és desproporcionada amb l’objectiu de protegir la reputació de la persona del Rei”.

Aquesta resolució va ser celebrada com un triomf pels advocats de Valtònyc, que ho van considerar un suport al seu cas i van assenyalar que la seva situació pot acabar impulsant canvis legals en l’ordenament jurídic de Bèlgica.

El lliurament del cantant, que es va exiliar a Bèlgica el juny de 2018, ja va ser rebutjada en primera instància. Sigui com sigui la decisió, tant la Fiscalia com la defensa poden recórrer la sentència i esgotar la via legal acudint al Tribunal de Cassació, que estudiaria qüestions formals durant el procés judicial sense entrar al fons.

Durant tot el procés, la defensa de Valtònyc, liderada pel penalista Gonzalo Boye, s’ha mostrat segura que seguint els estàndards europeus no hi ha marge perquè el seu client sigui lliurat a Espanya, si bé en l’última vista, quan es va fixar la data del 28 de desembre, van expressar el desig del cantant que, en cas de ser extradit pel delicte d’amenaces, se li deixi complir condemna a Bèlgica.
Procés de tres anys

Fa més de tres anys que Espanya demana a Bèlgica que lliuri Valtònyc, condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses cançons. La justícia belga ara com ara s’ha mostrat reticent a l’extradició i s’està mirant el cas amb lupa. D’entrada, un tribunal de primera instància va rebutjar l’euroordre contra el jove mallorquí al setembre del 2018 i des de llavors el Tribunal d’Apel·lació de Gant examina la petició de lliurament. Primer va preguntar al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l’extradició ràpida pel delicte d’enaltiment del terrorisme, com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg va dir que no i, per tant, la justícia belga ha d’anar per la via ordinària de la doble incriminació.
Informa:ELNACIONAL.CAT (28-XII-2201)

139 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: