UN COMANDAMENT DE LA POLICIA VA DISSENYAR LA INTERVENCIÓ BRUTAL AL PAU CLARIS DE L’1-O

Un dels comandaments de la policia espanyola que va participar en l’actuació policíaca a l’institut Pau Claris el Primer d’Octubre, Lobo 20, ha reconegut que tenia la responsabilitat de dissenyar-la i controlar que es fes correctament, segons que ha explicat la coordinadora de litigis d’Irídia, Sònia Olivella. L’altre dels caps de grup que era previst que declarés avui al jutjat d’instrucció 7, Gamo 40, ho farà abans de final de mes. L’Audiència Provincial de Barcelona va acordar de citar com a investigats els dos comandaments que van dirigir aquella actuació, que el jutjat havia desestimat.

El comandament Lobo 20, que va actuar a l’escola Mediterrània i al Pau Claris, no era ni a les escales ni al pati, sinó entremig. Olivella ha explicat les responsabilitats que l’agent ha dit que tenia: “Dissenyar l’actuació que s’havia de fer i el desplegament del seu grup, de tots els agents que estaven per sota seu, i no donar ordres concretes als agents, però controlar que l’actuació es fes correctament.” El policia ha afegit que no va observar cap actuació desproporcionada, ha dit Olivella. El cap de grup que manca per declarar, i que es preveu que ho faci abans de final de mes, és el que era a les escales del Pau Claris.

Aquest dilluns han declarat set agents de policia com a investigats per les càrregues policíaques del Primer d’Octubre a Barcelona a les escoles Mare Nostrum (3), Dolors Monserdà (1), Pau Claris (2), Mediterrània (1) i Infant Jesús (1). Olivella ha explicat que la majoria d’agents només han respost al jutge, la defensa i la fiscalia, i en canvi no han respost preguntes de les acusacions. La interlocutòria afirma que els agents eren els responsables d’una actuació policíaca absolutament desproporcionada. El text també indica que van actuar amb autonomia decisòria i funcional i que els caps del grup no van acreditar que haguessin donat instruccions generals per a carregar amb contundència o per utilitzar més força de la mínima indispensable per a exercir la seva funció.

La interlocutòria descriu les actuacions així: “Bufetades a algunes persones, llançar gent per les escales, agafar pels cabells a dones i arrossegar-les, llançar al carrer bosses i efectes personals i, fins i tot, un d’ells arriba a trepitjar-los.”
Informa:VILAWEB.CAT (5-VII-2021)

254 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: