UN COP MÉS SÁNCHEZ HA CERTIFICAT QUE EL CONFLICTE CATALÀ NO ÉS UNA PRIORITAT PER A LA MONCLOA

Pedro Sánchez ha certificat aquest dimecres que la resolució del conflicte català no és una prioritat per a la Moncloa. Mig any després de concedir els indults, per al president espanyol ara a Catalunya es viu amb una “normalitat millor” que la de fa quatre anys i considera que la pandèmia és ara el principal front de l’executiu. Així, la tercera reunió de la taula de diàleg que estava prevista per a principis d’any sembla que haurà d’esperar, perquè la trobada no figura entre les “prioritats urgents” que té l’executiu espanyol. “Ja els direm quan es reunirà la taula. Es reunirà segur, però és de sentit comú que hem de deixar unes setmanes per treballar en el que realment importa ara mateix a la ciutadania, que és la sisena onada i consolidar la recuperació econòmica”, ha contestat Sánchez a les preguntes dels periodistes durant el seu balanç de finals d’any. “És probable que les prioritats més urgents de la Generalitat i del govern espanyol siguin unes altres”, ha acabat admetent.

Aquest dilluns el portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, ja refredava la taula de diàleg. Ho feia just l’endemà que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, comencés a pressionar l’executiu espanyol perquè de la taula de diàleg en surtin ja els primers resultats “tangibles”. “Probablement discrepem d’aquests resultats tangibles”, li ha replicat el president espanyol. Quins són els que espera la Moncloa? “Nosaltres defensem superar el Procés, no tenir dos blocs de la societat catalana dividits”, ha detallat. “Probablement, no, segur que discrepem de la tangibilitat dels resultats de la taula”, ha sentenciat Sánchez. Amb tot, el president espanyol ha volgut remarcar que el seu govern “no renuncia” al diàleg amb la Generalitat. Un diàleg que part de l’independentisme continua sense veure realista. Aquest dimarts la CUP va demanar a Pere Aragonès que “abandoni” la via dialogada i comenci a traçar un pla B. Una alternativa que, per als cupaires, hauria de passar per organitzar un nou referèndum.
Pressió als socis per la reforma laboral

Pedro Sánchez ha acabat l’any amb els pressupostos de l’Estat validats i amb el pacte entre sindicats i patronal per la reforma laboral, un dels acords més importants i alhora espinosos de la legislatura, sota el braç. Ara és el Congrés de Diputats qui ha de validar la proposta consensuada amb els agents socials i, de moment, els socis de l’executiu no l’avalen. Per això Pedro Sánchez ha tornat a pressionar-los perquè s’avinguin a avalar-la. En aquest sentit, ha demanat, sense mencionar-los, a ERC, el PNB i també EH Bildu que tinguin “sentit d’Estat” i votin a favor d’una reforma que “transcendeix ideologies i interpel·la totes les forces polítiques”. Dona per perdut, en canvi, un pacte amb el PP per desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). “Amb aquesta oposició és altament improbable un acord”, ha afirmat. Ha recriminat als populars que bloquegin qualsevol pacte i els ha tornat a acusar d’estar incomplint la Constitució.

El president espanyol ha acabat l’any subratllant que l’executiu ha complert el 42,7% dels 1.481 compromisos que s’havia marcat aquesta legislatura. Un percentatge que s’inclou en l’informe Complint, que és la segona vegada que presenta. Dels 428 compromisos que s’havien marcat el PSOE i Unides Podem quan van segellar l’acord per al govern de coalició, segons Sánchez, se n’han complert un 24,1% aquest 2021, i en els dos anys de govern que portem, un total del 44,4%.
Informa.ARA.CAT (29-XII-2021)

145 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: