UN COP MÉS UN JUTGE ANUL·LA DISPOSICIONS AUTONÒMIQUES: ARA, A MADRID

( CARLOS NOVO, MADRID )
Mentre la pandèmia continua desbocada a Espanya i en particular a Madrid, que acapara un terç dels contagis recents, el Govern de la Comunitat es va trobar amb un problema inesperat, obert des del front judicial. El jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid, el titular del qual és Alfonso Villagómez Cebrián, va dictar el 20 d’agost una interlocutòria que es va fer pública ahir i que anul·la l’ordre del Govern regional que prohibia fumar als espais públics sense la distància de seguretat (per exemple a les terrasses dels bars) i dinar al transport públic, i que tanca les discoteques i els establiments de lleure nocturn, entre altres mesures.

El magistrat argumenta que aquestes restriccions vulneren drets fonamentals. El Govern d’Isabel Díaz Ayuso ja ha demanat un aclariment al jutjat i ha anunciat que recorrerà contra la decisió com més aviat millor. A Catalunya la prohibició de fumar pel carrer sense distància de seguretat està en vigor des de dimarts.

No és la primera vegada en aquesta pandèmia que la intervenció d’un jutge bloqueja una decisió autonòmica. La Generalitat, per exemple, a mitjans de juliol es va veure obligada a donar dues instruccions diferents per a la mateixa situació –el veto a les reunions de més de 10 persones– davant la disparitat de criteri de dos magistrats de jutjats diferents. Aquestes reunions es van prohibir a Lleida però la restricció es va haver de quedar en una recomanació a l’Hospitalet. Per intentar evitar aquesta mena d’incidències, el Govern basc ha optat aquesta setmana per declarar la situació d’emergència sanitària, fet que li permet restringir l’accés a determinades zones i limitar o condicionar l’ús de serveis públics i privats o el consum de béns, d’acord a la llei basca de Gestió d’ Emergències.

La resolució del jutge de Madrid també anul·la la norma regional que obligava les terrasses a tancar com a màxim a la una de la matinada, així com la que limitava a una persona al dia les visites als internats més grans de les residències de gent gran. Una altra norma que queda sense efecte des d’ahir és la prohibició de les anomenades mascaretes egoistes , les FPP2 i FPP3 amb vàlvula exhalatòria, dissenyades perquè no s’infecti la persona que les porta.

Va ser l’ Executiu d’Isabel Díaz Ayuso qui va anar al jutjat, ja que la normativa actual obliga que siguin els jutges els que autoritzin o ratifiquin les mesures aprovades per les autoritats sanitàries quan siguin “urgents i necessàries per a la salut pública i impliquin privació o restricció”.

Tot i que la normativa aprovada pel Govern de Madrid està afavorida des del Govern central i moltes de les mesures ja s’havien posat en pràctica en altres comunitats autònomes, el jutge Alfonso Villagómez sosté una interpretació restrictiva de les capacitats legislatives del Govern regional i entén que des d’una comunitat autònoma no es poden limitar drets fonamentals sense una declaració prèvia de l’estat d’alarma.

El magistrat entén que una norma autonòmica no pot vulnerar drets constitucionals

La resolució del jutge és clara. “La norma autonòmica viola drets fonamentals com la llibertat de moviments, que no pot limitar perquè no té competència per retallar drets constitucionals”. A més, en tot cas –assenyala la interlocutòria–, “aquestes restriccions es fonamenten en una ordre del Ministeri de Sanitat que no ha estat ni tan sols publicada al BOE, com exigeix tota norma del Govern”. Diu també que “s’ha creat indefensió de la ciutadania perquè no ha pogut saber de manera oficial quina norma l’afectarà i de quina manera”.

Per al jutge Villagómez, “la limitació de l’exercici de drets fonamentals només es pot aprovar arran de la declaració de l’estat d’alarma i aquesta competència només li correspon al Govern central, un estat d’alarma que pot ser individualitzat”, és a dir, es pot decretar per comunitats.

En definitiva, el magistrat assenyala al dictamen que “els drets fonamentals no són il·limitats, es poden modular complint els requisits legals, però no es podrien limitar per mitjà d’una disposició administrativa com és l’ordre de la Conselleria”.

Per al conseller de Justícia, Interior i Víctimes de la Comunitat de Madrid, Enrique López, “la resolució posa de manifest el disbarat jurídic que tenim en aquesta matèria i la urgència d’actualitzar la legislació pel que fa a la sanitat pública, amb una llei del 1986”. López ha demanat al Govern central que suspengui les vacances i que posi en marxa una iniciativa legislativa per resoldre aquest problema, “com ja li va proposar el PP durant l’estat d’alarma”, va afirmar.

Enrique Ruiz Escudero, el conseller de Sanitat, va qualificar la resolució del jutge d’“incongruent”. Segons la seva opinió, “ja s’han aprovat mesures semblants no només per altres jutges del contenciós de la Comunitat de Madrid sinó fins i tot de tot Espanya”.

L’ Executiu madrileny va emetre un comunicat a la tarda per mostrar la contrarietat: “Des de la comunitat autònoma manifestem el respecte [a l’ autoritat judicial], però alhora estem en contra de la seva decisió. En primer lloc, perquè entenem que és un text confús i com a conseqüència d’això demanarem un aclariment urgent”.

Segons la resolució, una comunitat autònoma no pot limitar drets bàsics sense un estat d’alarma

Si bé la decisió judicial va caure com una garrotada a l’ Executiu regional, hi ha fonts que asseguren que fa dies que la Comunitat es prepara per endurir les mesures en vista de l’extensió de la pandèmia a Madrid, que ja va ser l’epicentre del virus a Espanya durant molts mesos. En aquest sentit, el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, en un acte públic ahir a San Sebastián de los Reyes va recomanar que “a les zones de la regió amb més casos de coronavirus s’intentin evitar desplaçaments innecessaris, s’opti per quedar-se a casa i és absolutament recomanable que no hi hagi més de deu persones als habitatges”. De moment s’han descartat els confinaments selectius. Aquestes zones són els barris de Carabanchel, Usera i Vallecas. Els municipis més afectats són els de Fuenlabrada i Parla. “Cal prendre més mesures, però ara mateix tenim aquesta dificultat jurídica”, va assenyalar Zapatero.

No tots els sectors estan disgustats amb la decisió del jutge que esmena la plana a la Comunitat de Madrid. L’ Associació d’ Hostaleria de Madrid va demanar ahir mitjançant un comunicat que “les administracions legislin amb garanties”. Des d’aquesta patronal diuen que estan “a favor que es prenguin totes les mesures encaminades a prevenir i contenir la pandèmia, però considerem erroni que se centrin en l’hostaleria, quan és un sector que compleix rigorosament amb les mesures higièniques sanitàries i de prevenció per garantir espais segurs de consum.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (22-8-2020)

882 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: