UN DEBAT INSOFRIBLE

“Un debat insofrible ”
( JOS√Č ANTICH )

Insofrible: que no pot ser sofert o suportat. Completat el segon bloc del debat de candidats em√®s per TV3 i Catalunya R√†dio, no soc capa√ß de trobar un qualificatiu que en una sola paraula defineixi amb m√©s precisi√≥ la sensaci√≥ de vergonya que he tingut com a espectador. Un debat a vuit molt pobre en continguts on van predominar els insults i les desqualificacions, fonamentalment entre una dreta sense nord que es disputa, segons els sondejos, els tres √ļltims llocs del r√†nquing de diumenge vinent a Catalunya. L’espectacle televisiu d’In√©s Arrimadas, de Ciutadans, i Cayetana √Ālvarez de Toledo, del Partit Popular, gaireb√© va convertir en molts moments el candidat de Vox, Ignacio Garriga, en un pol√≠tic gens diferent dels altres dos partits de la dreta.

Tres comentaris i una valoraci√≥ individual de cadascun. Un debat a vuit no serveix per a res positiu, ja que el cos a cos es perd en la immensitat tediosa de molts minuts d’avorriment. Passa tant temps en les r√®pliques que l’√ļnic que acaba quedant s√≥n els gestos o les actituds m√©s que les respostes. Si el debat espanyol a cinc ja √©s complicat, el catal√† √©s molt pitjor. Segon, no hi haur√† una oportunitat com la de diumenge perqu√® l’independentisme aconsegueixi el 50% o m√©s dels escons en disputa a Catalunya. Fora de la repressi√≥ o l’exig√®ncia d’un pas enrere de l’independentisme i de totes les seves iniciatives pol√≠tiques, no hi ha cap estrat√®gia en l’espai unionista. Diguem-ho clar: diumenge tamb√© es vota si es dona suport o no a la desproporcionada i injusta condemna de la sent√®ncia del Tribunal Suprem als presos pol√≠tics catalans de cent anys de pres√≥.

Un √ļltim apunt en forma de prec als partits independentistes. No llancin per la borda l’enorme cabal popular de repetides vict√≤ries a les urnes i d’il¬∑lusi√≥ i esperan√ßa de milions de catalans. Pactin i acordin les l√≠nies vermelles que no seran traspassables a les Corts espanyoles. El resultat del 10-N deixar√†, segurament, en mans de l’independentisme un paper clau en la pol√≠tica espanyola. Si √©s aix√≠, ha de quedar clar que no hi ha soluci√≥ a Espanya sense soluci√≥ a Catalunya. Aquesta ha de ser la m√†xima amb qu√® posar-se a treballar a partir de dilluns.

Un apunt personal i, √≤bviament, subjectiu, de cadascun dels vuit candidats: Gabriel Rufi√°n, agressiu; Jos√© Zaragoza, ortodox; Jaume Asens, na√Įf; Laura Borr√†s, distant; In√©s Arrimadas, maleducada; Cayetana √Ālvarez de Toledo, impertinent; Ignacio Garriga, crescut; Mireia Veh√≠, perduda. I Vicent Sanchis? Al seu lloc.
Informa:ELNACIONAL.CAT (6-11-2019)

185 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: