UN EURODIPUTAT DENUNCIA A METSOLA L’ABSÈNCIA DE PUIGDEMONT I COMÍN A ESTRASBURG

L’eurodiputat cors François Alfonsi ha demanat la paraula al començament del ple d’avui a la tarda al Parlament Europeu, a Estrasburg, per denunciar l’absència de Carles Puigdemont i de Toni Comín, que no hi han anat pel temor de ser detinguts en cas que el jutge Pablo Llarena emetés una euroordre contra ells. Tots dos eurodiputats han decidit de no assistir-hi atesa la resposta ambigua que els va donar la presidenta de l’eurocambra, Roberta Metsola, arran de la petició d’aclariment que li havien enviat sobre si disposaven de la immunitat de desplaçament. La sentència del TGUE de la setmana passada ho posava en qüestió. Alfonsi ha demanat debades, “solemnement”, de saber per què no se’ls havia garantit protecció.

Ha dit: “Carles Puigdemont i Toni Comín no han vingut a Estrasburg a participar en aquesta sessió per la manca de garanties i del respecte a la seva immunitat parlamentària per a arribar fins al parlament a França. Aquest parlament és important i cada vot comptarà per a l’adopció de texts importantíssims en aquesta legislatura. La seva absència malmet la vida democràtica del parlament. El suport tradicional entre nosaltres és necessari per als qui tenen una limitació de les seves llibertats, és important que puguin participar en aquesta sessió. Lamentem que no se’ls hagi donat suport i demanem solemnement saber per què.”

Una estona abans, i preguntat per periodistes catalans, el portaveu i director general de Comunicació del Parlament Europeu, Jaume Duch, ha dit sobre aquesta qüestió: “La resposta enviada divendres a la tarda per la presidenta Metsola diu dues coses: la primera és que al Parlament Europeu en aquests moments no li consta que hi hagi cap ordre d’arrest, de detenció, vigent; i la segona, que si hi hagués cap d’aquestes situacions, el parlament defensaria les immunitats que en aquell moment es consideri que són en vigor, però no som en aquesta situació.”

La situació de Clara Ponsatí és molt diferent de la dels seus companys de files. Acusada tan sols de desobediència –només implica pena d’inhabilitació, no pas presó–, segons el nou processament que s’adapta a la derogació de la sedició, l’eurodiputada no s’haurà d’enfrontar a cap euroordre. Així doncs, avui assisteix al ple de la cambra sense dificultats, tot i que té una ordre de detenció activa a l’estat espanyol, després d’haver-se negat a presentar-se davant el jutge Llarena el dia 24 d’abril.
Informa:VILAWEB.CAT (10-VII-2023)

58 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: