UN “EXEMPLE” PER A ESPANYA: EL CONSTITUCIONAL DE POLÒNIA DIU QUE EL SEU DRET ESTÀ PER SOBRE DE L’EUROPEU

El Tribunal Constitucional de Polònia ha dictaminat que la constitució del país està per sobre del dret de la Unió Europea. L’alt tribunal ha declarat inconstitucional les disposicions dels tractats europeus, qüestionant la primacia de les normes de la UE per sobre de les legislacions dels estats membres. La sentència s’ha aprovat aquest dijous amb una majoria de vots i dues opinions discrepants entre els 14 jutges de la sala, segons informa la premsa polonesa. Amb aquesta decisió judicial, el govern polonès es veu legitimat en el seu enfrontament amb les institucions europees, que des de fa anys li retreuen els atacs a la independència judicial, la llibertat de premsa i els drets LGBT, i obre la porta que no compleixin les sentències de la justícia europea.

“La primacia del dret constitucional sobre altres fonts del dret prové directament de la Constitució de la República de Polònia. Avui, un cop més, això ha estat confirmat pel Tribunal Constitucional”, ha dit el portaveu del govern, Piotr Müller en un missatge a les xarxes socials.

La sentència del Constitucional polonès respon a una petició del primer ministre, Mateusz Morawiecki, arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va determinar que les reformes judicials del govern polonès podien suposar una violació de les lleis comunitàries. Ara, el Constitucional ha dictaminat que són les regulacions europees les que no encaixen amb la constitució de Polònia. Actualment la Comissió Europea manté a l’amenaça del blocatge l’arribada de 36.000 milions d’euros que corresponen a Polònia del fons de recuperació de la covid perquè estaven condicionats a un respecte de la normativa europea i els drets humans. La tensió entre Varsòvia i Brussel·les va a l’alça i el partit de govern, Llei i justícia, ha arribat a proposar mesures dràstiques com la sortida de Polònia de la Unió Europea.

El 2017 la Unió Europea va activar un procediment sancionador contra Polònia perquè, segons la Comissió Europea, la reforma judicial del govern ultraconservador vulnera la separació de poders i posa en risc l’estat de dret. Tanmateix, l’executiu de Morawiecki no ha fet marxa enrere i acumula una sèrie de condemnes del Tribunal de Justícia de la UE i del Tribunal Europeu de Drets Humans per la intervenció política en la judicatura. Al setembre, Brussel·les va elevar el to contra Varsòvia per no acatar les decisions del TJUE i va exigir al mateix tribunal amb seu a Luxemburg que imposi al país una multa diària fins que ho faci. Al juliol, el TC polonès va declarar inconstitucionals unes mesures cautelars del TJUE per suspendre el règim disciplinari del Tribunal Suprem polonès. Brussel·les qüestiona la independència d’aquest tribunal perquè el govern va canviar les lleis per col·locar-hi nous jutges.
Inforna:VILAWEB.CAT (7-X-2021)

112 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: