UN FISCAL NEGA EL DRET A L’HONOR A BOYE PERQUÈ ÉS L’ADVOCAT DE PUIGDEMONT

L’Audiència Provincial de Madrid va condemnar el passat mes de març el director de Periodista Digital, Alfonso Rojo, per vulnerar el dret a l’honor de l’advocat Gonzalo Boye. L’Audiència va considerar que Rojo havia sobrepassat els límits de la llibertat d’expressió titllant repetidament l’advocat de “gentussa”, “etarra”, “element criminal”, “advocat de cocomocho”, “impresentable perillós” o “brut carceller”, entre d’altres qualificatius. No obstant, el director de Periodista Digital va recórrer la sentència i el fiscal del Tribunal Suprem José Miguel de la Rosa Cortina li ha donat la raó i ha assenyalat l’activitat pública de l’advocat i, en particular, la vinculació amb la defensa dels líders del procés independentista, com argument per fer prevaldre la llibertat d’expressió per damunt del dret de Boye a l’honor i a la pròpia imatge.

En el seu escrit, amb data del 21 de desembre, el fiscal argumenta que tot i que les expressions utilitzades contra el lletrat poden ser feridores i molestes, “el Sr. Boye no és un simple advocat”. “Moltes de les causes en què intervé es caracteritzen per ser extremadament polèmiques i generar debats d’alta tensió política, com per exemple, el procediment contra el Sr. Puigdemont”. En aquest punt, per argumentar que la seva actuació va més enllà de la d’un advocat afirma que es va presentar com a candidat per Junts a les eleccions europees, en referència al fet que va substituir de manera provisional el nom de Puigdemont fins que es va confirmar que els polítics exiliats podien concórrer a la llista a les eleccions europees. “És a dir, ha actuat com a polític”, sentencia.

Al llarg de l’escrit el fiscal argumenta que bona part dels articles denunciats s’emmarquen en un context de tensió arran del procés independentista, que descriu com una situació política i de conflicte, davant de la qual, assegura, la jurisprudència del Suprem permet considerar la llibertat d’expressió per damunt del dret a l’honor. Entre aquests episodis d’alta tensió, el fiscal assenyala la demanda de Boye contra el jutge del Suprem Pablo Llarena a Bèlgica.
Fiscal polèmic

El fiscal José Miguel de la Rosa és un vell conegut de l’independentisme. Va desencadenar la polèmica l’octubre del 2017 quan va anomenar com a Más dura será la caida el document sobre les querelles contra els líders independentistes que la Fiscalia va enviar a la premsa i que va llegir l’aleshores fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza.

Amb aquest escrit sobre Boye respon al recurs que va presentar Alfonso Rojo després que ell i el seu mitja van ser condemnats per l’Audiència Provincial a indemnitzar amb 5.000 euros l’advocat per intromissió il·legítima al seu honor i a la pròpia imatge. Prèviament, un jutjat de Madrid l’havia absolt en primera instància. La condemna de l’Audiència obligava a publicar al web del diari i a les xarxes la sentència. L’Audiència va considerar que les reiterades desqualificacions contra Boye superaven els límits de la llibertat d’expressió.
Informa:ELNACIONAL.CAT (16-1-2022)

95 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: