UN GRUP DE MILITARS DENUNCIA LA PRESÈNCIA DEL FEIXISME A L’EXÈRCIT AMB LA INDIFERÈNCIA DEL GOBIERNO

Ciutadans d’Uniforme. És el grup de Telegram anònim que ha posat al descobert en els últims anys nombrosos casos d’apologia del feixisme a les Forces Armades espanyoles, entre altres la presència d’un grup neonazi format per oficials i suboficials en actiu denominat ‘Lo Nuestro’, amb seu a Murcia. En una entrevista concedida a l’ACN els seus portaveus denuncien que l’extremadreta està “normalitzada” als quarters davant la “total indiferència” del govern de Pedro Sánchez. “En qualsevol país democràtic com Alemanya o França l’existència d’aquests grups força la dissolució d’unitats senceres per resoldre el problema, o com a mínim l’anunci de mesures contundents. A Espanya, amb un govern que es diu progressista, hi ha una total indiferència”.

El grup, que es defineix a si mateix com “una organització de militars demòcrates“, recull denúncies de membres de l’Exèrcit en actiu. “El nostre objectiu és contribuir a la democratització plena de les Forces Armades”, i “per això ens constituïm com a canal directe entre els quarters i la societat mostrant el que passa al seu interior a través d’una àmplia xarxa d’informants”.

Segons apunten, l’extrema dreta “no és una anomalia a les Forces Armades“. “Està socialment normalitzada, i això és possible perquè l’1% radicalitzat, que són coronels i generals, són els que estan estratègicament situats als llocs de poder per evitar que els valors democràtics arrelin a les Forces Armades”. “L’autèntic problema és que la Transició no va arribar a l’Exèrcit perquè realment mai va fer falta. No es van veure obligats a camuflar-se com va passar amb el franquisme a la societat civil”.
Denúncia sobre Talarn

Fa dues setmanes el grup va rebre una denúncia anònima sobre discursos feixistes per part dels professors de l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials de Talarn, que “es dediquen a fer apologia de l’extrema dreta en comptes de dedicar-se a instruir”. Segons la denúncia, parlaven “d’apallissar MENA, bombardejar pasteres”, a fer apologia del franquisme i a criticar Podem.

Un portaveu del grup assegura que hi ha “referències explícites al franquisme a les unitats”. “Una de les més palmàries és que al Terç Gran Capità de la Legió existeixi la I Bandera Comandant Franco”. “No creiem que a Alemanya existeixi algun tipus d’unitat dedicada a Hitler, ni a Itàlia dedicada a Mussolini”, però és “una mostra de l’anormalitat democràtica que existeix a Espanya”.
Denúncies i sancions

Una tasca que els comporta problemes. La setmana passada diversos oficials i membres de les Forces Armades van anunciar denuncies contra el grup per delictes d’injúries. Principalment per part de l’associació militar Tercios Viejos Españoles, que ha llançat una campanya per portar els responsables del grup als tribunals militars.

A més, segons asseguren des de Ciutadans d’Uniforme, “tenim constància que els organismes d’intel·ligència ens segueixen de prop. Està clar que si la nostra organització no fos anònima fa molt que ens haguessin purgat com van fer amb el tinent Gonzalo Segura (expulsat després de denunciar situacions il·legals a l’Exèrcit) o el caporal Marco Antonio Santos (sancionat per haver signat un manifest antifranquista)”.
“Total indiferència” del govern progressista

El grup assegura que se sent “abandonat” per la classe política. “De la dreta no esperem res, està al seu ADN encobrir el feixisme dins de les Forces Armades”, i “del PSOE el que hem obtingut és una total indiferència a l’hora de fer qualsevol reforma que ajudi a democratitzar les Forces Armades per fer-les simplement controlables per part de la societat civil i que deixin de ser un Estat dins de l’Estat”.

En aquest sentit asseguren que Podem manté un perfil baix fruit de la seva presència al govern espanyol. “Erròniament pensen que Defensa no és una qüestió prioritària i centren la seva atenció en qüestions on tradicionalment l’esquerra se sent més còmode”.

Amb tot, asseguren que la societat “ha de comprendre que perquè tinguem un país autènticament democràtic les Forces Armades han de deixar de ser una amenaça per al lliure debat polític i no donar ‘avisos’ a catalans i bascos quan es plantegen segons quines qüestions”. L’Exèrcit –afegeixen- com qualsevol altre element de l’Administració, ha de ser plenament sotmès i intervingut pel poder civil”.
Robles “es limita a fer de negacionista d’una realitat evident”

La crítica a la indiferència del govern espanyol se centra sobre la ministra de Defensa, Margarita Robles, que “es comporta com la portaveu del generalat”. “Es limita a fer de negacionista d’una realitat evident”, apunten. “Els coronels i generals són l’1% de les Forces Armades, i casualment molts d’ells han aconseguit coordinar-se per signar un manifest franquista juntament amb altres oficials. La ministra no veu un problema de fons i es limita a dir que aquests senyors ja són civils, en comptes de preocupar-se pel nombre important d’oficials que són feixistes, de les xarxes de coordinació informals que tenen per fer accions d’aquest tipus, o la influència que han tingut o tenen dins de les Forces Armades”. Robles, conclouen “s’ha limitat a tirar terra sobre la qüestió perquè no li interessa obrir la capsa dels trons”.

Canvi de vacunes als militars

El ministeri de Defensa ha canviat les dosis d’AstraZeneca per les de Pfizer a bona part dels militars i, per tant, ha fet cas omís de les pautes de vacunació establertes des de Sanitat. Davant aquesta irregularitat, Junts per Catalunya ha sol·licitat la compareixença de la líder socialista de Defensa, Margarita Robles, al Senat, per tal que doni explicacions sobre l’ocorregut.

Els senadors d’aquest partit Josep Lluís Cleries i Josep Maria Cervera han presentat una petició oficial a la Taula del Senat perquè la titular de Defensa aclareixi davant la Comissió del ram a la cambra alta un suposat canvi de la vacuna Astra Zeneca per la de Pfizer “a una part important de militars espanyols, sense seguir les instruccions de vacunació dictades pel ministeri de Sanitat”.

I és que Robles ha posat a disposició dels militars fins a 19.500 vacunes de Pfizer, tot i que tan sols en calien per a 2.340 efectius corresponents al cos sanitari d’aquest òrgan, segons avança el diari ‘Vozpópuli’.

Tenint en compte que aquesta vacuna requereix de dues dosis, n’hi ha 14.820 que no corresponen. Si repassem xifres generals actuals, des del passat 24 de març, el ministeri de Sanitat ha destinat, sense tenir el control estricte d’aquestes, 55.600 vacunes a les forces armades: d’aquestes 36.100 corresponen a la d’AstraZeneca i 19.500, a les ja esmentades per Pfizer.

A més, si ens fixem en l’Estadística de Personal Militar de Carrera i de la Guàrdia Civil, el cos militar sanitari tampoc està plenament en actiu. Dels 2.340 efectius, tan sols n’hi ha 1.596 que treballen, uns altres 326 tenen una excedència voluntària i 465 estan en reserva. Aquestes dades es poden consultar en el mateix ministeri de Defensa.

La mateixa Robles ha admès un excedent, més enllà de les altes o baixes sanitàries, tot i que l’ha reduït a 971 dosis excusant-se en “la resta per a personal de la Unitat Militar d’Emergències de més de 55 anys, així com per a llocs crítics”. Cap d’aquests dos casos està justificat en l’Estratègia de Vacunació.

Cal recordar que la vacuna de Pfizer tan sols se subministra de forma exclusiva a sanitaris, persones grans a residències o majors de 70 anys i les altament dependents. L’escàndol de xifres és el segon que arrossega el ministeri de Robles.

Fins ara, segons la mateixa Robles, un total de 50.600 militars han rebut ja la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus, mentre que a 5.000 se li ha administrat la dosi completa. En la seva majoria, els militars han estat vacunats amb Astra Zeneca.
Informa:ELMON.CAT (5-4-2021)

246 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: