UN GRUP INDEPENDENTISTA SABOTEJA MONUMENTS FRANQUISTES I PREPARA MÉS ACCIONS

“Al feixisme se’l combat!”. És la frase que el grup Acció per la Independència ha fet servir per sabotejar aquest dimecres un monòlit franquista situat a prop de la localitat de Canet d’Adri, al Gironès. Concretament, un homenatge als feixistes que van morir “per Déu i per la pàtria” l’any 1936, que ha estat destruït i tapat per una estelada.

És la tercera acció d’una plataforma que es va constituir el passat 23 d’abril, diada de Sant Jordi, per compromís amb la independència, l’única via per “decidir amb plena llibertat els canvis polítics, socials i culturals” que permetin a Catalunya “transitar a una societat avançada”, segons el comunicat que van difondre.

Aquest cap de setmana, Acció per la Independència va començar una campanya de sabotatge anomenada Operació Dòmino contra tot un seguit de monuments franquistes que s’escampen arreu del territori. El primer de caure va ser la cripta de Montserrat dedicada als requetès, el passat diumenge 18 de juliol, just el dia que feia 85 anys de l’esclat de la Guerra Civil. A més, el diumenge era el dia marcat per retirar el monument franquista de Tortosa.

Van cremar les banderes, estendards i símbols que hi havia dins la cripta, que acull les sepultures de 404 requetès que van lluitar en el bàndol del franquisme durant la guerra. Una acció que va esdevenir la seva carta de presentació, amb la qual animen a “fer caure tota la simbologia franquista que encara és dempeus al territori”. “Fem una crida a replicar i multiplicar les accions, a fer visible el conflicte i combatre l’ocupació. És hora d’iniciar un nou cicle, recuperar la iniciativa i organitzar la resistència que faci possible la lluita per la independència”, van assegurar en un comunicat.

Una acció que no va agradar a tothom. Carlos Javier de Borbón-Parma, pretendent carlista, va lamentar “el delicte d’odi que ha sofert la cripta”. “En aquesta cripta, els carlistes hem recordat i resat pels morts d’aquesta unitat de voluntaris catalans, així com per tots els que van morir a la guerra civil”, va explicar. A més, va qualificar els requetès com “una unitat netament catalana que portava, com a símbol sacrosant, la senyera de Catalunya i que cantava el Virolai”.

L’endemà van anunciar que van destruir un monòlit feixista situat a Albons, al Baix Empordà, que era molt similar al que han sabotejat aquest dimecres. El monument comptava amb l’emblema de la Hermandad de Cautivos por España, relacionada amb la Falange.
Sense caps visibles

Acció per la Independència ja ha assegurat que prepara més sabotatges per als dies vinents, que anunciaran al seu canal de Telegram i al seu perfil de Twitter. Tot i això, encara no se sap qui hi ha darrere d’aquest grup: ells mateixos es defineixen com a anònims, transversals i unitaris, sense caps visibles ni partits polítics o entitats cíviques.

La plataforma es va donar a conèixer el passat 18 de juliol amb l’acció a Montserrat, just el mateix dia que estava previst retirar el monument franquista de Tortosa, abans que la justícia paralitzés els treballs. El mateix diumenge, més de 400 persones es van manifestar per exigir-ne la retirada.
Informa:ELNACIONAL.CAT (21-VII-2021)

141 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: