UN MAGISTRAT DEL TSJC DIU QUE TORRA TENIA DRET A PENJAR LA PANCARTA PELS PRESOS POLĂTICS

La sala del contenciĂłs del Tribunal Superior de JustĂcia de Catalunya (TSJC) ha sentenciat que la pancarta penjada pel president Quim Torra a la façana del Palau de la Generalitat que reclamava, en catalĂ i en anglès, lâalliberament dels presos polĂtics i el retorn dels exiliats, tenia âfinalitats partidistesâ.
El TSJC estima parcialment la demanda de lâentitat Impulso Ciudadano i, contra les al¡legacions de la Generalitat, afirma que Torra podia fer Ăşs de la seva llibertat dâexpressiĂł en tots els fòrums i formats, però que la façana del Palau ĂŠs un bĂŠ pĂşblic del qual com a president va fer un âĂşs partidistaâ.
Els magistrats diuen que les persones que no comparteixin la ideologia que representa el text de la pancarta i el llaç groc âpoden considerar-se legĂtimament afectats per tal actuaciĂł, contrĂ ria al principi dâobjectivitat i de neutralitat institucionalâ.
Tanmateix, la sala avala la pancarta que va penjar Torra posteriorment amb el missatge âLlibertat dâopiniĂł i dâexpressiĂłâ, perquè va fer-ho desprĂŠs que aquesta associaciĂł presentĂŠs el recurs. A mĂŠs, els jutges recorden que la Junta Electoral espanyola (JEC) va considerar âinnòcuaâ aquesta pancarta, en entendre que el seu contingut no podia relacionar-se directament amb cap de les formacions que concorrien a les eleccions.
Un vot particular
La sentència inclou el vot particular dâun dels magistrats, Eduardo Paricio Rallo, que recalca que quan es va presentar el recurs no hi havia cap procĂŠs electoral en marxa. El jutge considera que penjar la pancarta âsĂ que forma part del contingut essencial el dret a expressar el posicionament propi del representant polĂtic i el dels seus representats, i a fer-ho des del cĂ rrec pĂşblicâ que ostenti. Diu que âallò que entra en joc ĂŠs la llibertat dâexpressiĂł del president, i segons el meu parer mĂŠs exactament el dret fonamental que tĂŠ en lâexercici del cĂ rrec.â
âUna altra soluciĂł suposaria relegar lâexercici del cĂ rrec a una posiciĂł institucional neutra, polĂticament asèptica, circumscrita a representar a la instituciĂłâ adverteix el jutge, que defensa que els cĂ rrecs pĂşblics puguin expressar la ideologia per la qual han estat triats.
Per això, mantĂŠ que âno se li pot impedir que el cĂ rrec pĂşblic expressi les seves creences o anhels, o la seva posiciĂł sobre aspectes que entengui transcendents; expressiĂł que no pot quedar limitada a la seva esfera privada, desvinculada del cĂ rrec pĂşblic institucional que ocupaâ. I diu que âno es pot oblidar que el govern respon a un programa polĂtic, que ĂŠs naturalment subjectiu i partidista, i que ĂŠs avalat pels ciutadans i que sâexpressa en una acciĂł polĂtica tambĂŠ partidista.â
Recorda que penjar pancartes o sĂmbols ĂŠs un fet relativament freqĂźent, com llaç rosa de solidaritat afectats cĂ ncer de mama, la bandera LGTBI, o contra violència masclista o contra la guerra⌠Per això, âla utilitzaciĂł dâun principi general com la neutralitat institucional es projecta en la desqualificaciĂł dâuna bona part de les manifestions que fins ara han estat habituals i admesesâ.
Informa:VILAWEB.CAT (29-4-2021)