UN NADAL M√ČS AMB EXILIATS I INDULTATS PARCIALMENT

“Un Nadal m√©s amb exiliats i indultats parcialment”
( JOS√Č ANTICH )

Des de 2017, amb els diferents actes que se succeeixen cada any a la tomba del president Maci√†, mort el 25 de desembre de 1932, a l’edat de 74 anys, √©s f√†cil recordar que la situaci√≥ pol√≠tica de Catalunya dista molt de ser la d’un pa√≠s normal. Maci√†, com la gran majoria dels presidents de la Generalitat que no s’han conformat, en l’√®poca recent, amb gestionar una simple autonomia, no ho va tenir f√†cil al llarg de la seva traject√≤ria pol√≠tica. L’avi, com era conegut i estimat pel poble, va patir tamb√© exili i va lluitar per la independ√®ncia de Catalunya. Vuit anys despr√©s de la seva marxa a Par√≠s va tornar a Barcelona, va proclamar la Rep√ļblica catalana com un Estat integrat dins la Federaci√≥ Ib√®rica i tres dies m√©s tard va renunciar, assumint la presid√®ncia de la Generalitat fins a la seva mort.

Va ser una vida intensa de lluita per la independ√®ncia de Catalunya, amb encerts i errors, per√≤ que va obtenir, com es manifesta any rere any, un reconeixement m√©s enll√† de la seva gesti√≥ pol√≠tica fins a convertir-se en un s√≠mbol del pa√≠s. Els fets de 2017 van provocar una di√†spora de la pol√≠tica catalana que, en molts aspectes encara dura avui. De fet, √©s la primera gran ofensiva de l’estat espanyol des de la restauraci√≥ de la Generalitat, el 1977, i des del retorn de l’exili, una vegada m√©s un president de Catalunya feia el cam√≠ de retorn a casa, en aquest cas, Josep Tarradellas i Joan.

√Čs un fat dels m√†xims responsables de les institucions catalanes patir la repressi√≥ i patir exili o pres√≥.

√Čs possible que per alguns el cinqu√® aniversari que han passat el president Carles Puigdemont, els consellers Toni Com√≠n, Clara Ponsat√≠ i Llu√≠s Puig, la secret√†ria general d’Esquerra, Marta Rovira, o l’exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, formi part de la nova normalitat. Per a la gran majoria de la ciutadania catalana, tanmateix, no √©s aix√≠: s√≥n v√≠ctimes de la repressi√≥ desencadenada per l’estat espanyol per intentar acabar amb l’independentisme.

Els presos indultats parcialment abans de l’estiu pel govern de Pedro S√°nchez, despr√©s de m√ļltiples pressions de les autoritats de la UE, i que, per primera vegada, han pogut passar el Nadal en semillibertat ‚ÄĒOriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi S√†nchez, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn, Ra√ľl Romeva, Dolors Bassa i la presidenta Carme Forcadell‚ÄĒ han canviat la pres√≥ dels √ļltims quatre anys per unes festes en fam√≠lia. Per√≤ continuen sent, √≤bviament, v√≠ctimes importants de la repressi√≥, ja que conserven una pena d’inhabilitaci√≥ de la que resten molts anys.

Val la pena recordar la situaci√≥ de Maci√† el dia que se li ret homenatge al cementiri de Montj√ľic, com quan es produeix l’aniversari de l’afusellament el 1940 del president LLu√≠s Companys, el 15 d’octubre. Recordar i aprendre del passat √©s una obligaci√≥ ja que la hist√≤ria ens deixa sempre prou elements per comprendre el present i recon√®ixer el fil vermell de llibertat que permet resseguir per qu√® som una naci√≥ a la recerca d’un futur millor.
Informa:ELNACIONAL.CAT (26-XII-2021)

60 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: