UN NOU ENGANY D’ESPANYA A LA JUSTÍCIA EUROPEA

(NÚRIA ORRIOLS )
La policia italiana ha detingut aquest dijous a l’expresident de la Generalitat i actual eurodiputat Carles Puigdemont a Sardenya, on havia viatjat per participar aquest divendres per reunir-se amb autoritats de l’illa. Puigdemont va perdre recentment la immunitat parlamentària perquè el Tribunal General de la Unió Europea va interpretar que no hi havia risc de detenció, ja que l’euroordre contra ell que havia emès el Tribunal Suprem estava suspesa a l’espera que la justícia europea resolgués les qüestions prejudicials pendents. Tanmateix, aquest dijous, quan ha arribat a l’aeroport de l’Alguer ha sigut detingut per policies fronterers italians i demà passarà a disposició judicial de la Cort d’Apel·lació de Sàsser que és competent per decidir la posada en llibertat o la seva extradició.

“Està tranquil”, ha assegurat sobre Puigdemont el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en declaracions al Més 324. “Una vegada més la justícia espanyola ha enganyat els tribunals europeus i ha mantingut activades unes euroordres que no haurien d’estar actives”, ha afegit. En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que prevaldrà la justícia europea i que es demostrarà que la detenció és “incorrecta”. “L’extradició no es produirà (…). Esperem que demà Puigdemont pugui recuperar la llibertat”, ha acabat.

El seu advocat, Gonzalo Boye -que l’està assistint amb advocats italians- ha recordat a Twitter que l’ordre de detenció del 14 d’octubre del 2019 està suspesa i que així ho va expressar l’Estat en una resolució davant del Tribunal General de la Unió Europea que va acordar la darrera suspensió de la immunitat. Era el primer cop des que estava a l’exili que l’expresident visitava l’Alguer, on tenia previst reunir-se aquest divendres per reunir-se amb el president de la regió autònoma de Sardenya i amb el síndic de l’Alguer.

Ara bé, fonts del Tribunal Suprem asseguren que l’euroordre “mai es va desactivar”. “La immunitat es va aixecar per part del Parlament Europeu i el Tribunal General de la Unió Europea va mantenir la retirada de la immunitat fins que es resolgui el recurs de Puigdemont [a la justícia europea]”, assenyalen fonts del tribunal. “La qüestió prejudicial no influeix perquè només es referia a aclarir la decisió que va prendre Bèlgica”, acaben.
Què va dir el tribunal?

Tant Carles Puigdemont com Toni Comín i Clara Ponsatí havien perdut per segona vegada la immunitat parlamentària després que la justícia europea considerés precisament que no hi havia risc que fossin detinguts tenint en compte que, després que el jutge belga rebutgés l’extradició de l’exconseller Lluís Puig, les euroordres havien quedat suspeses a l’espera que el tribunal de Luxemburg respongui a una pregunta del mateix jutge Llarena.

La mateixa interlocutòria del Tribunal General de la Unió Europea que els retirava la immunitat parlamentària feia referència al fet que el mateix Tribunal Suprem espanyol havia deixat clar que “cap tribunal de la Unió Europea no podia executar les ordres europees de detenció en qüestió fins que el Tribunal de Justícia no hagi decidit”.

Malgrat que el Suprem digui ara que les euroordres no estaven suspeses, el mateix vicepresident del TGUE afirmava en la decisió amb què els retirava de nou la immunitat que les mateixes autoritats espanyoles havien notificat que les ordres europees de detenció estaven suspeses. I per això, concloïa que “mentre el TJUE no es pronunciï sobre l’assumpte prejudicial de Puig, res permet considerar que les autoritats judicials belgues o les de qualsevol altre estat membre puguin executar les ordres de detenció dictades contra els diputats i entregar-los a les autoritats espanyoles”.

En aquest sentit, però, el mateix tribunal deixava oberta la porta a que Puigdemont pogués sol·licitar de nou cautelars si era detingut. “Els diputats mantenen la possibilitat d’interposar una nova demanda si, amb posterioritat a aquest acte, el perjudici al·legat resultés prou probable, en particular en el cas que fossin detinguts per una autoritat d’execució d’un Estat membre o que es portés a terme alguna actuació dirigida a lliurar-los a les autoritats espanyoles”, deia. En aquest sentit pot ser una de les vies que activin les defenses de Puigdemont davant del Tribunal General de la Unió Europea.

Després que transcendís la notícia, l’independentisme ha reaccionat a través de les xarxes socials expressant suport a Puigdemont. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat la “més enèrgica condemna” que “davant de la persecució i repressió judicial”. “L’amnistia és l’únic camí. L’autodeterminació, l’única solució”, ha expressat el cap de l’executiu.

La detenció de Puigdemont arriba en el marc del desgel entre la Generalitat i la Moncloa, després que la setmana passada se celebrés la primera trobada entre els dos governs.
Informa:ARA.CAT (23-IX-2021)

179 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: