UN POSSIBLE INDULT POT TRIGAR QUATRE ANYS A ARRIBAR

A l‚Äôespera de la sent√®ncia del judici del proc√©s, tot s√≥n especulacions sobre quan es far√† p√ļblica, de quina manera, si ser√† exemplar i com estar√† motivada. La contundent sent√®ncia que esperen totes les parts no t√© data. De fet, no est√† acabada, tot i que les travesses per encertar la data no cessen.

La sent√®ncia es coneixer√† en una audi√®ncia p√ļblica que s‚Äôanunciar√† amb prou temps com perqu√® no agafi ning√ļ per sorpresa.

La data, segons els pronòstics d’alguns advocats, juristes i assessors, voltaria els primers quinze dies del mes d’octubre. Però la incertesa sobre la investidura de Pedro Sánchez i unes eventuals noves eleccions al Congrés podrien endarrerir la vista. Manuel Marchena no vol arriscar res. I un nou assalt electoral podria fer endarrerir la sentència fins al desembre segons algunes fonts judicials. Però de moment no hi ha res en ferm. Tot són especulacions.

Tampoc est√† clar que els presos hagin d‚Äôanar a Madrid per sentir el pronunciament judicial. S‚Äôespera una condemna amb anys de pres√≥, i ells ja hi s√≥n, des de fa dos anys, en preventiva. Per tant, el m√©s probable √©s que per escoltar la part final de la sent√®ncia, on es determinen les penes, es convoqui una vista p√ļblica on assisteixin els advocats.

Les vistes per comunicar la sent√®ncia amb els processats s’acostumen a fer en el cas de condemna d‚Äôacusats que estan en llibertat. Per aix√≤, caldr√† veure, i ser√† un senyal, si el Tribunal Suprem cita per a la lectura de la sent√®ncia els processats que estan en llibertat, Carles Mund√≥, Meritxell Borr√†s i Santi Vila. Seria un mal senyal per a ells que vaticinaria una condemna de pres√≥ que necessitaria una vista posterior a la lectura de la sent√®ncia. La resta de processats que s√≥n a la pres√≥ se’ls comunicaria la sentencia en el centre mateix via un secretari judicial. Com es fa en la majoria dels casos.

S’esperen penes altes

S‚Äôesperen penes altes. Ning√ļ pensa en una absoluci√≥. Penes exemplars que evitin una nova embranzida del proc√©s o del Govern de Catalunya per trencar la unitat d‚ÄôEspanya.

Al final del judici la Fiscalia va mantenir les penes. Penes altes de pres√≥: 25 anys de pres√≥ per a Oriol Junqueras i 17 per a Carme Forcadell i Jordi S√†nchez i Jordi Cuixart. 16 anys per a Jordi Turull, Joaquim Forn, Ra√ľl Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull i 7 anys per a Meritxell Borr√†s, Carles Mund√≥ i Santi Vila.

El que sí que està clar és que, un cop surti la sentència, comença un nou temps de tràmits judicials que es pot allargar fins a 4 anys.

Els advocats tindran entre un i dos mesos per fer esmenes al text si hi ha errors. I un cop esmenat comen√ßar√† el termini per presentar recursos. Com que la sent√®ncia la dicta el Tribunal Suprem, no hi ha recurs possible en aquesta inst√†ncia. S’haur√† de recorre al Tribunal Constitucional que pot trigar entre 3 i 4 anys a resoldre. I fins que aix√≤ no passi no es pot parlar d‚Äôindults.

L’indult parcial

De fet, ara mateix, els √ļnics que en parlen s√≥n l‚Äôopini√≥ p√ļblica i els opinadors. Perqu√® no sembla un tema de debat entre els processats i els seus advocats a aquestes al√ßades del proc√©s.

A m√©s, els indults, els poden demanar els mateixos condemnats o b√© persones externes. En tots els casos, per√≤, hauran de recon√®ixer el delicte. El sol fet d’acceptar-lo, de fet, ja fa que el pres el reconegui.

I els indults poden ser de diferents tipologies segons el condemnat, els delictes i les penes. El govern espanyol podria indultar parcialment els condemnats.

Això vol dir que no tenen perquè indultar els 25 anys de presó que li poden caure, per exemple, a Oriol Junqueras. Sinó que poden ser parcials. Poden indultar la meitat de les penes, alguns delictes en concret o la inhabilitació per exercir els càrrecs polítics. Dependrà de cada cas i cada situació.

L’indult no serà immediat. Cal esgotar totes les vies legals abans de demanar-lo. Això juga, en part, a favor dels processats, ja que segons els experts, ara mateix a cap govern, fos del color que fos, li interessaria indultar els presos del procés independentista català i contradir el poder judicial espanyol.


Sentència històrica

La sentència que es dicti, sigui quina sigui, serà històrica.

Primer pel cas en ell mateix. Pels processats, tots ells càrrecs polítics d’un govern i la presidenta d’un Parlament, i els líders de la societat civil organitzada.

Serà històrica per com la motiven els jutges. Per com motiven la violència, la malversació i la competència del Tribunal Suprem per jutjar el cas. Es mirarà tot amb lupa.

I com que és una sentència històrica pel seu context polític tots els jutges hi voldran deixar la seva empremta. La decisió final es prendrà per unanimitat. Això sembla que ha quedat clar entre els set magistrats de la Sala Segona. I cada un d’ells voldrà tenir el seu espai per a la història motivant les possibles condemnes i els delictes.

El curs pol√≠tic comen√ßa com va acabar. Sense govern a l’estat espanyol i pendent d’una sent√®ncia. La pregunta √©s: qu√® ser√† primer?

281 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: