UN PROC√ČS ELECTORAL SEGRESTAT PELS TRIBUNALS

“Un proc√©s electoral segrestat pels tribunals”
( JOS√Č ANTICH )

La decisi√≥ del Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya de mantenir les eleccions al Parlament per al 14 de febrer, reservant-se la possibilitat de suprimir-les fins al dia 8 -tan sols cinc dies abans dels comicis- √©s el corol¬∑lari, lamentablement tan sols provisional, d’una legislatura tutelada per la just√≠cia des de la sorprenent vict√≤ria independentista del 21 de desembre del 2017.

En aquests m√©s de tres anys hem vist com la just√≠cia s’anava apoderant de l’espai de la pol√≠tica catalana perdent-se aix√≠ la separaci√≥ de poders indispensable en qualsevol societat democr√†tica: intervenci√≥ del Constitucional o del Suprem a les candidatures a la presid√®ncia de la Generalitat de Carles Puigdemont, Jordi S√°nchez i Jordi Turull; inhabilitaci√≥ del president Quim Torra per no haver despenjat una pancarta del balc√≥ del Palau de la Generalitat; una entrada inusual i sospitosa al calendari electoral dels comicis catalans; i, aquest mateix dijous, la inhabilitaci√≥ per exercir qualsevol c√†rrec p√ļblic durant un any del conseller encarregat de les eleccions, Bernat Sol√©, per la seva actuaci√≥ durant l’1 d’octubre quan era alcalde d’Agramunt. Casualment, aquest dijous.

L’autonomia catalana no √©s tan sols que hagi estat intervinguda per una insofrible i dolorosa asf√≠xia econ√≤mica per part de l’Estat espanyol, una cosa que √©s tan antiga que desgraciadament ja forma part del paisatge. Des del 2017, la persecuci√≥ de l’independentisme ha tingut a la just√≠cia un dels bra√ßos de la repressi√≥ a gran escala i, el que √©s m√©s important, tutelant els moviments de la pol√≠tica a Catalunya fins a arribar a la situaci√≥ actual en qu√® el TSJC ha acabant atribuint-se les compet√®ncies de celebraci√≥ d’unes eleccions i de l’anul¬∑laci√≥. Aix√≠ s’ha creat una sensaci√≥ d’inseguretat jur√≠dica per a electors i partits inacceptable en un proc√©s democr√†tic com si l’estament volgu√©s demostrar aqu√≠ i a Madrid que no hi ha m√©s poder que el seu en aquest pa√≠s. Potser no √©s motiu de perplexitat per a qualsevol ciutad√† que ni els lletrats amb una ment m√©s imaginativa no siguin capa√ßos d’entendre el que ha fet la sala Contenci√≥s-Administrativa amb la seva decisi√≥?

Ja no es tracta que les eleccions siguin el 14 de febrer, durant el mes de mar√ß, o el 30 de maig com havien acordat tots els partits, excepte el PSC, davant de l’evoluci√≥ de la pand√®mia a Catalunya. Per cert, les dades del coronavirus continuen sent molt dolentes, la possibilitat d’una alta abstenci√≥ fruit de la pand√®mia no √©s una quimera i el govern espanyol hauria de deixar de fer el rid√≠cul amb enquestes com la del CIS. El que est√† en joc, des de fa massa temps, √©s la separaci√≥ de poders a Espanya, on s’ha trencat una d’invisible per√≤ necess√†ria l√≠nia de separaci√≥ en totes les societats democr√†tiques en qu√® els jutges no jugaven a fer de pol√≠tics i no hi havia una imperiosa necessitat de preservar per damunt de tot la unitat de la p√†tria.

Qu√® volen dir els magistrats amb reservar-se fins al dia 8 de febrer la possibilitat de suspendre les eleccions del dia 14? Que en funci√≥ de les expectatives de vot d’uns i d’altres el tribunal tindr√† capacitat per mantenir-les i per anul¬∑lar-les? T√© tot aix√≤ alguna cosa a veure amb qu√® el Consell General del Poder Judicial i el seu president Carlos Lesmes -per cert, amb una bona relaci√≥ amb la sala del TSJC- est√† en peu de guerra contra Pedro S√°nchez i Pablo Iglesias? √Čs una partida judicial a diverses bandes, com les del billar americ√†, que t√© alguns de damnificats i tamb√© beneficiats a Barcelona i a Madrid?

Tres √ļltimes reflexions a nivell de titular: seria desitjable un acord dels partits catalans que inclogu√©s el PSC per acordar una data electoral i tornar el calendari electoral all√† on ha de ser. Segon: √©s millor canviar el decret actualment anul¬∑lat pel TSJC que mantenir l’entossudiment a qualsevol canvi, sobretot, quan les coses s’haurien pogut fer millor. I, tercer, despr√©s de tants conflictes interns, els partits independentistes han arribat extenuats a qualsevol batalla amb l’estat i l’√ļnica cosa que se sent un dia com el d’aquest dijous √©s un c√ļmul de declaracions i de t√≤pics.
Informa:ELNACIONAL.CAT (22-1-2021)

111 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: