UN ” TORTOSA” AL REI

(   MIREIA ROURERA – BARCELONA   )
Ni el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, ni cap con­se­ller del govern català ni l’alcal­dessa de Bar­ce­lona, Ada Colau, van assis­tir ahir a la nit al sopar que va pre­si­dir el rei Felip VI al Museu Naci­o­nal d’Art de Cata­lu­nya (MNAC) amb motiu de la Nit de la Logística i el lliu­ra­ment dels pre­mis del Saló Inter­na­ci­o­nal de la Logística (SIL) 2019, orga­nit­zat pel Con­sorci de la Zona Franca. Els únics càrrecs de la Gene­ra­li­tat que van assis­tir al sopar van ser el secre­tari d’Infra­es­truc­tu­res i Mobi­li­tat, Isi­dre Gavín, i el direc­tor gene­ral del mateix depar­ta­ment, Xavier Flo­res. El boi­cot al rei a qui els sec­tors inde­pen­den­tis­tes con­si­de­ren res­pon­sa­ble d’ava­lar la repressió envers Cata­lu­nya –amb el dis­curs par­cial del 3 d’octu­bre del 2017, després del referèndum de l’1 d’octu­bre– va ser més que evi­dent en un dia en què gran part del país es va quei­xar per la decisió –repe­tida– de tan­car tot el dia el MNAC per motius de segu­re­tat.

La Zar­zu­ela ja va fer tan­car el museu amb motiu d’un sopar pel Mobile World Con­gress (MWC), el febrer pas­sat, i ahir, en repe­tir-ho, les quei­xes per la pre­potència del monarca van ser sona­des. Del tan­ca­ment del MNAC no només se’n va quei­xar el Depar­ta­ment de Cul­tura, que opi­nava que, per segu­re­tat, amb tan­car el museu a la tarda n’hi havia prou i no calia fer-ho tot el dia. “Quèeee?”, feien amb cara estra­nya alguns turis­tes desin­for­mats que ahir al llarg del matí van cami­nar sota un sol de justícia fins al Palau Naci­o­nal i se’l van tro­bar tan­cat. Dar­rere la cinta que impe­dia el pas al recinte, els tre­ba­lla­dors del cen­tre expli­ca­ven als turis­tes el perquè, i a molts els sem­blava absurd. “El vos­tre rei fa tan­car un museu naci­o­nal?”, es pre­gun­tava una turista fran­cesa. Això és el que deia una nota escrita en català, cas­tellà i anglès que es podia lle­gir a la porta del museu, però que els tre­ba­lla­dors havien foto­co­piat per a qui ho demanés.

De tota manera, van ser pocs els turis­tes que van anar al MNAC, ja que la majo­ria esta­ven avi­sats (pels hotels, pels guies….). “No com al mes de febrer pel MWC, que ens va aga­far a tots per sor­presa”, deia un tre­ba­lla­dor. I expli­cava que aquesta vegada sí que es va poder avi­sar els 12 grups que havien con­trac­tat la visita perquè no ho fes­sin i retor­nat les entra­des als qui les havien com­prat per inter­net. Entre els grups hi havia uns cen­tres cívics que “venien a veure els últims dies de l’expo­sició d’Antoni Fabrés”, va dir.

“Un dijous nor­mal venem més de 3.000 entra­des, ima­gina’t quina pèrdua, però també és una qüestió d’imatge, perquè molts turis­tes venen pocs dies, i si avui els tan­ques el museu, doncs ja m’expli­caràs”, expli­cava un altre tre­ba­lla­dor del museu. “Ja podem anar orga­nit­zant la Nit dels Museus, ja, que després ens el tan­quen de dia, ni que només sigui per demos­trar que tenen la pae­lla pel mànec”, es quei­xava l’escrip­tor Màrius Serra a través de Twit­ter. “Això és una autèntica ver­go­nya i un insult a la cul­tura i a la intel·ligència per part de qui ho ordena i qui ho tolera. No m’ima­gino el pre­si­dent Macron fent tan­car el Louvre per un sopar de logística” denun­ci­ava Antoni Gelonch, direc­tor de la col·lecció Gelonch Vila­de­gut de gra­vats, una de les més impor­tants d’Europa. També a la xarxa es va com­pa­rar la decisió del rei de pas­sar per sobre de les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes tan­cant el MNAC amb “el que feia Franco”. Van ser molts els que van con­si­de­rar que els dos dar­rers sopars blin­dats al MNAC (el d’ahir i el del MWC) res­po­nen a la volun­tat del rei d’evi­tar l’immens rebuig que genera a Cata­lu­nya i que es va poder veure, per exem­ple, en el sopar que va fer l’abril del 2018 al Palau de la Música, quan milers de per­so­nes, algu­nes con­vo­ca­des pels CDR, van fer una cas­so­lada i el van rebre amb xiu­lets i insults, i va haver de sor­tir escor­tat pels anti­dis­tur­bis.

Els que ahir sí que van voler salu­dar el rei van ser diver­sos empre­sa­ris i els advo­cats de Tar­ra­gona que, durant el matí, van ser rebuts al Pala­uet Albéniz. Pri­mer va rebre una repre­sen­tació de l’Il·lus­tre Col·legi d’Advo­cats de Tar­ra­gona (ICAT), encapçalada pel degà Manel Albiac, un visita que no va agra­dar a tota la junta, en no haver estat comu­ni­cada. Després va rebre l’asso­ci­ació Bar­ce­lona Glo­bal (for­mada por unes 200 empre­ses, entre les quals hi ha Cai­xa­Bank, Banc Saba­dell, Aber­tis, Agbar, Accen­ture i Cua­tre­ca­sas), el pre­si­dent de la qual, Pau Guar­dans, li va dema­nar que torni “el pres­tigi per­dut a Bar­ce­lona” i, final­ment, el pre­si­dent de Foment del Tre­ball, Josep Sánchez Lli­bre.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (28-6-2019)

394 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: