UN ” TORTOSA” AL REI

(   MIREIA ROURERA РBARCELONA   )
Ni el pre¬≠si¬≠dent de la Gene¬≠ra¬≠li¬≠tat, Quim Torra, ni cap con¬≠se¬≠ller del govern catal√† ni l‚Äôalcal¬≠dessa de Bar¬≠ce¬≠lona, Ada Colau, van assis¬≠tir ahir a la nit al sopar que va pre¬≠si¬≠dir el rei Felip VI al Museu Naci¬≠o¬≠nal d‚ÄôArt de Cata¬≠lu¬≠nya (MNAC) amb motiu de la Nit de la Log√≠stica i el lliu¬≠ra¬≠ment dels pre¬≠mis del Sal√≥ Inter¬≠na¬≠ci¬≠o¬≠nal de la Log√≠stica (SIL) 2019, orga¬≠nit¬≠zat pel Con¬≠sorci de la Zona Franca. Els √ļnics c√†rrecs de la Gene¬≠ra¬≠li¬≠tat que van assis¬≠tir al sopar van ser el secre¬≠tari d‚ÄôInfra¬≠es¬≠truc¬≠tu¬≠res i Mobi¬≠li¬≠tat, Isi¬≠dre Gav√≠n, i el direc¬≠tor gene¬≠ral del mateix depar¬≠ta¬≠ment, Xavier Flo¬≠res. El boi¬≠cot al rei a qui els sec¬≠tors inde¬≠pen¬≠den¬≠tis¬≠tes con¬≠si¬≠de¬≠ren res¬≠pon¬≠sa¬≠ble d‚Äôava¬≠lar la repressi√≥ envers Cata¬≠lu¬≠nya ‚Äďamb el dis¬≠curs par¬≠cial del 3 d‚Äôoctu¬≠bre del 2017, despr√©s del refer√®ndum de l‚Äô1 d‚Äôoctu¬≠bre‚Äď va ser m√©s que evi¬≠dent en un dia en qu√® gran part del pa√≠s es va quei¬≠xar per la decisi√≥ ‚Äďrepe¬≠tida‚Äď de tan¬≠car tot el dia el MNAC per motius de segu¬≠re¬≠tat.

La Zar¬≠zu¬≠ela ja va fer tan¬≠car el museu amb motiu d‚Äôun sopar pel Mobile World Con¬≠gress (MWC), el febrer pas¬≠sat, i ahir, en repe¬≠tir-ho, les quei¬≠xes per la pre¬≠pot√®ncia del monarca van ser sona¬≠des. Del tan¬≠ca¬≠ment del MNAC no nom√©s se‚Äôn va quei¬≠xar el Depar¬≠ta¬≠ment de Cul¬≠tura, que opi¬≠nava que, per segu¬≠re¬≠tat, amb tan¬≠car el museu a la tarda n‚Äôhi havia prou i no calia fer-ho tot el dia. ‚ÄúQu√®eee?‚ÄĚ, feien amb cara estra¬≠nya alguns turis¬≠tes desin¬≠for¬≠mats que ahir al llarg del mat√≠ van cami¬≠nar sota un sol de just√≠cia fins al Palau Naci¬≠o¬≠nal i se‚Äôl van tro¬≠bar tan¬≠cat. Dar¬≠rere la cinta que impe¬≠dia el pas al recinte, els tre¬≠ba¬≠lla¬≠dors del cen¬≠tre expli¬≠ca¬≠ven als turis¬≠tes el perqu√®, i a molts els sem¬≠blava absurd. ‚ÄúEl vos¬≠tre rei fa tan¬≠car un museu naci¬≠o¬≠nal?‚ÄĚ, es pre¬≠gun¬≠tava una turista fran¬≠cesa. Aix√≤ √©s el que deia una nota escrita en catal√†, cas¬≠tell√† i angl√®s que es podia lle¬≠gir a la porta del museu, per√≤ que els tre¬≠ba¬≠lla¬≠dors havien foto¬≠co¬≠piat per a qui ho deman√©s.

De tota manera, van ser pocs els turis¬≠tes que van anar al MNAC, ja que la majo¬≠ria esta¬≠ven avi¬≠sats (pels hotels, pels guies….). ‚ÄúNo com al mes de febrer pel MWC, que ens va aga¬≠far a tots per sor¬≠presa‚ÄĚ, deia un tre¬≠ba¬≠lla¬≠dor. I expli¬≠cava que aquesta vegada s√≠ que es va poder avi¬≠sar els 12 grups que havien con¬≠trac¬≠tat la visita perqu√® no ho fes¬≠sin i retor¬≠nat les entra¬≠des als qui les havien com¬≠prat per inter¬≠net. Entre els grups hi havia uns cen¬≠tres c√≠vics que ‚Äúvenien a veure els √ļltims dies de l‚Äôexpo¬≠sici√≥ d‚ÄôAntoni Fabr√©s‚ÄĚ, va dir.

‚ÄúUn dijous nor¬≠mal venem m√©s de 3.000 entra¬≠des, ima¬≠gina‚Äôt quina p√®rdua, per√≤ tamb√© √©s una q√ľesti√≥ d‚Äôimatge, perqu√® molts turis¬≠tes venen pocs dies, i si avui els tan¬≠ques el museu, doncs ja m‚Äôexpli¬≠car√†s‚ÄĚ, expli¬≠cava un altre tre¬≠ba¬≠lla¬≠dor del museu. ‚ÄúJa podem anar orga¬≠nit¬≠zant la Nit dels Museus, ja, que despr√©s ens el tan¬≠quen de dia, ni que nom√©s sigui per demos¬≠trar que tenen la pae¬≠lla pel m√†nec‚ÄĚ, es quei¬≠xava l‚Äôescrip¬≠tor M√†rius Serra a trav√©s de Twit¬≠ter. ‚ÄúAix√≤ √©s una aut√®ntica ver¬≠go¬≠nya i un insult a la cul¬≠tura i a la intel¬∑lig√®ncia per part de qui ho ordena i qui ho tolera. No m‚Äôima¬≠gino el pre¬≠si¬≠dent Macron fent tan¬≠car el Louvre per un sopar de log√≠stica‚ÄĚ denun¬≠ci¬≠ava Antoni Gelonch, direc¬≠tor de la col¬∑lecci√≥ Gelonch Vila¬≠de¬≠gut de gra¬≠vats, una de les m√©s impor¬≠tants d‚ÄôEuropa. Tamb√© a la xarxa es va com¬≠pa¬≠rar la decisi√≥ del rei de pas¬≠sar per sobre de les ins¬≠ti¬≠tu¬≠ci¬≠ons cata¬≠la¬≠nes tan¬≠cant el MNAC amb ‚Äúel que feia Franco‚ÄĚ. Van ser molts els que van con¬≠si¬≠de¬≠rar que els dos dar¬≠rers sopars blin¬≠dats al MNAC (el d‚Äôahir i el del MWC) res¬≠po¬≠nen a la volun¬≠tat del rei d‚Äôevi¬≠tar l‚Äôimmens rebuig que genera a Cata¬≠lu¬≠nya i que es va poder veure, per exem¬≠ple, en el sopar que va fer l‚Äôabril del 2018 al Palau de la M√ļsica, quan milers de per¬≠so¬≠nes, algu¬≠nes con¬≠vo¬≠ca¬≠des pels CDR, van fer una cas¬≠so¬≠lada i el van rebre amb xiu¬≠lets i insults, i va haver de sor¬≠tir escor¬≠tat pels anti¬≠dis¬≠tur¬≠bis.

Els que ahir s√≠ que van voler salu¬≠dar el rei van ser diver¬≠sos empre¬≠sa¬≠ris i els advo¬≠cats de Tar¬≠ra¬≠gona que, durant el mat√≠, van ser rebuts al Pala¬≠uet Alb√©niz. Pri¬≠mer va rebre una repre¬≠sen¬≠taci√≥ de l‚ÄôIl¬∑lus¬≠tre Col¬∑legi d‚ÄôAdvo¬≠cats de Tar¬≠ra¬≠gona (ICAT), encap√ßalada pel deg√† Manel Albiac, un visita que no va agra¬≠dar a tota la junta, en no haver estat comu¬≠ni¬≠cada. Despr√©s va rebre l‚Äôasso¬≠ci¬≠aci√≥ Bar¬≠ce¬≠lona Glo¬≠bal (for¬≠mada por unes 200 empre¬≠ses, entre les quals hi ha Cai¬≠xa¬≠Bank, Banc Saba¬≠dell, Aber¬≠tis, Agbar, Accen¬≠ture i Cua¬≠tre¬≠ca¬≠sas), el pre¬≠si¬≠dent de la qual, Pau Guar¬≠dans, li va dema¬≠nar que torni ‚Äúel pres¬≠tigi per¬≠dut a Bar¬≠ce¬≠lona‚ÄĚ i, final¬≠ment, el pre¬≠si¬≠dent de Foment del Tre¬≠ball, Josep S√°nchez Lli¬≠bre.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (28-6-2019)

394 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: