UN ” TORTOSA” AL REI

( MIREIA ROURERA – BARCELONA )
Ni el president de la Generalitat, Quim Torra, ni cap conseller del govern català ni l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van assistir ahir a la nit al sopar que va presidir el rei Felip VI al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) amb motiu de la Nit de la Logística i el lliurament dels premis del Saló Internacional de la Logística (SIL) 2019, organitzat pel Consorci de la Zona Franca. Els únics càrrecs de la Generalitat que van assistir al sopar van ser el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, i el director general del mateix departament, Xavier Flores. El boicot al rei a qui els sectors independentistes consideren responsable d’avalar la repressió envers Catalunya –amb el discurs parcial del 3 d’octubre del 2017, després del referèndum de l’1 d’octubre– va ser més que evident en un dia en què gran part del país es va queixar per la decisió –repetida– de tancar tot el dia el MNAC per motius de seguretat.
La Zarzuela ja va fer tancar el museu amb motiu d’un sopar pel Mobile World Congress (MWC), el febrer passat, i ahir, en repetir-ho, les queixes per la prepotència del monarca van ser sonades. Del tancament del MNAC no només se’n va queixar el Departament de Cultura, que opinava que, per seguretat, amb tancar el museu a la tarda n’hi havia prou i no calia fer-ho tot el dia. “Quèeee?”, feien amb cara estranya alguns turistes desinformats que ahir al llarg del matí van caminar sota un sol de justícia fins al Palau Nacional i se’l van trobar tancat. Darrere la cinta que impedia el pas al recinte, els treballadors del centre explicaven als turistes el perquè, i a molts els semblava absurd. “El vostre rei fa tancar un museu nacional?”, es preguntava una turista francesa. Això és el que deia una nota escrita en català, castellà i anglès que es podia llegir a la porta del museu, però que els treballadors havien fotocopiat per a qui ho demanés.
De tota manera, van ser pocs els turistes que van anar al MNAC, ja que la majoria estaven avisats (pels hotels, pels guies….). “No com al mes de febrer pel MWC, que ens va agafar a tots per sorpresa”, deia un treballador. I explicava que aquesta vegada sí que es va poder avisar els 12 grups que havien contractat la visita perquè no ho fessin i retornat les entrades als qui les havien comprat per internet. Entre els grups hi havia uns centres cívics que “venien a veure els últims dies de l’exposició d’Antoni Fabrés”, va dir.
“Un dijous normal venem més de 3.000 entrades, imagina’t quina pèrdua, però també és una qüestió d’imatge, perquè molts turistes venen pocs dies, i si avui els tanques el museu, doncs ja m’explicaràs”, explicava un altre treballador del museu. “Ja podem anar organitzant la Nit dels Museus, ja, que després ens el tanquen de dia, ni que només sigui per demostrar que tenen la paella pel mànec”, es queixava l’escriptor Màrius Serra a través de Twitter. “Això és una autèntica vergonya i un insult a la cultura i a la intel·ligència per part de qui ho ordena i qui ho tolera. No m’imagino el president Macron fent tancar el Louvre per un sopar de logística” denunciava Antoni Gelonch, director de la col·lecció Gelonch Viladegut de gravats, una de les més importants d’Europa. També a la xarxa es va comparar la decisió del rei de passar per sobre de les institucions catalanes tancant el MNAC amb “el que feia Franco”. Van ser molts els que van considerar que els dos darrers sopars blindats al MNAC (el d’ahir i el del MWC) responen a la voluntat del rei d’evitar l’immens rebuig que genera a Catalunya i que es va poder veure, per exemple, en el sopar que va fer l’abril del 2018 al Palau de la Música, quan milers de persones, algunes convocades pels CDR, van fer una cassolada i el van rebre amb xiulets i insults, i va haver de sortir escortat pels antidisturbis.
Els que ahir sí que van voler saludar el rei van ser diversos empresaris i els advocats de Tarragona que, durant el matí, van ser rebuts al Palauet Albéniz. Primer va rebre una representació de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona (ICAT), encapçalada pel degà Manel Albiac, un visita que no va agradar a tota la junta, en no haver estat comunicada. Després va rebre l’associació Barcelona Global (formada por unes 200 empreses, entre les quals hi ha CaixaBank, Banc Sabadell, Abertis, Agbar, Accenture i Cuatrecasas), el president de la qual, Pau Guardans, li va demanar que torni “el prestigi perdut a Barcelona” i, finalment, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (28-6-2019)