UNA EURODIPUTADA IRLANDESA, EN CATAL√Ä: “NO VOLEN SENTIR PARLAR DE CATALUNYA “

L’eurodiputada irlandesa Clare Daly ha denunciat davant del ple del Parlament Europeu que l’informe sobre drets fonamentals a la UE aprovat a la Comissi√≥ de Llibertats Civils, Just√≠cia i Afers d’Interior ha eliminat de l’exposici√≥ de motius la refer√®ncia als presos pol√≠tics catalans arran de les pressions dels principals grups de la Cambra. Daly, que √©s la ponent de l’informe i que hi votar√† en contra al ple, ha denunciat en catal√† aquesta eliminaci√≥.

“George Orwell va dir que si la llibertat significa en el fons alguna cosa √©s el dret a explicar a la gent all√≤ que no volen sentir. √Čs molt clar que hi ha gent aqu√≠ que no vol sentir a parlar sobre Catalunya”, ha denunciat en catal√† per repetir tot seguit la cita en angl√®s.

La passada setmana els grups del Parlament dels quals formen part PP, PSOE i Ciutadans van impugnar l’exposici√≥ de motius de l’informe i van obligar a retirar-ho del text.

Aquest mat√≠, la den√ļncia d’aquest fet davant del ple per part de l’eurodiputada irlandesa, enquadrada en el grup de l’Esquerra Unit√†ria Europea, ha provocat una contundent resposta d’alguns dels representants dels grups majoritaris de la Cambra.

Daly ha denunciat que l’informe sobre drets fonamentals no pugui citar l’Estat espanyol ni en una nota al marge i ha retret que precisament un text que parla sobre llibertat d’expressi√≥ hagi estat retallat perqu√® tenia l’aud√†cia d’explicar que hi ha diputats condemnats a m√©s de 10 anys de pres√≥ per haver organitzat un plebiscit democr√†tic.

Sistema judicial per silenciar l’oposici√≥
L’eurodiputada ha lamentat aquesta situaci√≥ perqu√® precisament aix√≤ √©s el que condemna l’informe, “l’√ļs d’un sistema judicial per motius pol√≠tics per silenciar l’oposici√≥”. “Els grans grups no podien suportar la veritat”, ha lamentat.

En qualsevol cas, ha advertit que el fet que s’hagi retallat el text ha provocat que hagi despertat encara major inter√®s.

La censura no els silenciarà

“La censura no debilitar√† aquells que preteneu silenciar, sin√≥ que els far√† m√©s forts. La seva hora arribar√†”, ha sentenciat de nou en catal√†.

Daly ha advertit que els drets fonamentals han de superar els interessos i els jocs pol√≠tics. “Hauria de ser el que ens fes iguals, independentment de qui siguem i a quin pa√≠s vivim. Si no, ens portar√† a un cul-de-sac”, ha advertit.

L’eurodiputada, que ha denunciat que l’informe tampoc parli de Julian Assange, de la situaci√≥ dels migrants a Gr√®cia i Cro√†cia o les protestes contra el govern b√ļlgar, ha argumentat el seu vot en contra del seu propi informe perqu√® considera “millor no tenir informe que un informe d√®bil o hip√≤crita”. “Aquesta √©s la seva Europa, la situaci√≥ √©s clara, no volem parlar de generalitats de drets fonamentals”, ha reblat.

Els eurodiputats independentistes de Junts Toni Com√≠n i d’ERC Diana Riba tamb√© han intervingut al ple per denunciar la situaci√≥ i la “censura” a l’informe per impedir que apareguin les refer√®ncies als presos pol√≠tics.

Rebuig del PSOE

La major part resta d’eurodiputats espanyols que hi han intervingut ho han fet per rebatre les paraules de Daly o han evitat referir-se a la pol√®mica sobre l’eliminaci√≥ de les refer√®ncies als presos pol√≠tics.

Entre aquestes intervencions, hi ha hagut la del president de la Comissi√≥ de Llibertats Civil, el socialista Juan Fernando L√≥pez Aguilar, que durant ha rebatut les acusacions de Daly i ha atribu√Įt la retallada del text a una q√ľesti√≥ de reglament.

Segons Aguilar, l’article 55.2 del reglament adverteix que l’exposici√≥ de motius d’un informe ha d’estar acordat per la majoria dels ponents de l’informe i ser consistent amb el contingut de la resoluci√≥. Emparant-se en aquest punt del reglament, ha argumentat que el president de la comissi√≥ pot cancel¬∑lar l’exposici√≥ de motius si aix√≠ ho sol¬∑liciten els ponents que sumen la majoria.

“S’han dit coses a la resoluci√≥ que no s√≥n coherents amb l’exposici√≥ de motius que inclou una refer√®ncia a una situaci√≥ que √©s objecte no nom√©s de pol√®mica pol√≠tica sin√≥ que pot ser desmentida amb arguments pol√≠tics”, ha assegurat en refer√®ncia als presos independentistes.

“Falsament v√≠ctimes”

Tamb√© l’eurodiputada d’UPyD, Maite Pagazaurtund√ļa, ha denunciat el que ha descrit com “esbiaix ideol√≤gic” de l’informe de Daly que no ha fet f√†cil aconseguir acordar un text. “Les coses s’han de demostrar a la cara i no intentar fer trucs”, ha retret.

Pagazaurtund√ļa ha celebrat que han aconseguit incorporar al text una refer√®ncia a les v√≠ctimes del terrorisme i ha acabat la intervenci√≥ carregant contra l’independentisme: “Les patologies populistes identit√†ries ens pretenen treure els drets als ciutadans europeus, tamb√© en identitats subestatals, encara que falsament apareixen com a v√≠ctimes”, ha assegurat.

Des de les files de Vox, Hermann Tertsch ha defensat Hongria, Pol√≤nia i Bulg√†ria de les acusacions que se’ls fa a l’informe sobre drets fonamentals i ha advertit que el pitjor desmantellament de l’estat democr√†tic que ha viscut la UE al llarg de la seva hist√≤ria s’est√† patint a Espanya. “No pel que diu aquell colpista que ha intervingut abans [en refer√®ncia a Com√≠n] sin√≥ perqu√® sota el govern socialcomunista ocorren aberracions antidemocr√†tiques que, per descomptat, aqu√≠ s’amaguen”, ha denunciat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (24-11-2020)

216 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: