UNA FORMADORA OBLIGADA A RENUNCIAR AL CATAL√Ä PEL DEPARTAMENT D” IGUALTAT I FEMINISMES ” DE LA GENERALITAT

Segons Plataforma per la Llengua, la Direcci√≥ General de Cures, Organitzaci√≥ del Temps i Equitat en els Treballs, que dep√®n del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, va imposar el castell√† en una formaci√≥ per a treballadores de la llar en contra de la voluntat de la formadora que l’impartia i d’all√≤ estipulat al contracte. Segons l’entitat, la formadora denuncia que la direcci√≥ general, a c√†rrec de N√ļria Verg√©s, va cedir a les demandes d’algunes persones inscrites que a la primera sessi√≥ de la formaci√≥ l’havien interrompuda per exigir que canvi√©s de llengua. La direcci√≥ general va acabar decidint que la segona sessi√≥ s’havia de fer en castell√† i, d’aquesta manera, va obligar la formadora a incomplir el seu contracte, que estipulava que el curset s’havia de fer en catal√†.

La formaci√≥, que era en l√≠nia i constava de dues sessions, va tenir lloc el 19 i el 21 d’octubre. Un dia abans de la primera sessi√≥, una t√®cnica de la direcci√≥ general va enviar un correu electr√≤nic a la formadora. Plataforma per la Llengua hi ha tingut acc√©s i, entre altres temes, li explicava que algun inscrit havia demanat que la formaci√≥ s’impart√≠s en castell√†. A continuaci√≥, li feia aquesta recomanaci√≥: “Aqu√≠ pots actuar al teu criteri, sempre que comencis en catal√†, per√≤ si despr√©s consideres canviar-te al castell√†, cap problema”. Plataforma per la Llengua considera inacceptables aquestes insinuacions, que perpetuen la subordinaci√≥ ling√ľ√≠stica que pateix el catal√† i alimenten conductes perjudicials per a la normalitzaci√≥ del catal√†. A m√©s, l’article 9 de la Llei de pol√≠tica ling√ľ√≠stica del 1998 estableix que la llengua d’√ļs normal de les administracions catalanes √©s el catal√†.

Segons relata la formadora, quan el dia de la primera sessi√≥ les assistents van veure que s’hi dirigia en catal√† van comen√ßar a interrompre-la amb intervencions orals i de missatges al xat per demanar-li que canvi√©s al castell√†. Veient aquesta situaci√≥, ella va argumentar que el catal√† era la seva llengua materna, que s’hi expressava millor, que era una formaci√≥ de l’administraci√≥ p√ļblica i que s’havia de fer en la llengua pr√≤pia del pa√≠s.

Les interrupcions cont√≠nues van fer necess√†ria la intervenci√≥ de les dues t√®cniques responsables de la formaci√≥, que van demanar a les assistents que deixessin treballar a la formadora. La sessi√≥, malgrat tot, va concloure amb el mateix nombre d’assistents amb qu√® havia comen√ßat, 51.

Li ordenen que incompleixi el contracte

Despr√©s d’aquesta primera sessi√≥ en catal√†, la formadora explica que, per sorpresa, l’endem√†, el 20 d’octubre, les dues t√®cniques li van comunicar que la direcci√≥ general havia decidit que la segona part de la formaci√≥ havia de ser en castell√†.

Paradoxalment, segons relata la treballadora, abans d’impartir la segona sessi√≥ va rebre el contracte, en el qual s’especificava que les classes haurien d’impartir-se “en llengua catalana, llevat que la persona designada no pugui utilitzar-la amb la flu√Įdesa requerida”. La direcci√≥ general, per tant, no solament exigia a la formadora que canvi√©s de llengua en contra de la seva voluntat, sin√≥ que l’obligava, tamb√©, a incomplir el mateix contracte.

Plataforma per la Llengua ha tingut acc√©s a un correu electr√≤nic en qu√®, en nom de la direcci√≥ general, una t√®cnica informava els inscrits que la segona sessi√≥ s’impartiria en castell√†. La formadora, que havia mostrat la seva disconformitat a la direcci√≥ general per√≤ que es va sentir obligada a complir l’ordre, es va posar en contacte amb Plataforma per la Llengua per denunciar els fets.

L’entitat considera que el Govern hauria d’establir per a tots els seus √≤rgans unes directrius fermes i clares de protecci√≥ i promoci√≥ de la llengua catalana perqu√® no es produeixin episodis com aquest. Amb aquest objectiu, l’entitat ha posat el cas en coneixement de la Secretaria de Pol√≠tica Ling√ľ√≠stica, que ha assegurat que s’estan fent les gestions necess√†ries perqu√® aquesta situaci√≥ no es torni a repetir en cap departament de la Generalitat. A m√©s, l’ONG del catal√† tamb√© s’ha reunit amb la consellera del Departament d’Igualtat i Feminismes, T√†nia Verge, i amb la secret√†ria de Feminismes, Montserrat Pineda, que s’han comprom√®s de manera expl√≠cita a vetllar perqu√® el catal√† sigui la llengua emprada a totes les formacions.
Informa:RACOCATALA.CAT (20-XII-2021)

48 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: