” UNA INVESTIDURA HA DE SER COSA DE TRES” : LLEDONERS ESPERA l’ACORD, PERÒ NO SE SAP QUAN

“Una investidura ha de ser cosa de tres”, el nou lema.
( QUICO SALLÉS )

Els presos polítics observen les negociacions per perfilar Govern amb el convenciment que “estem condemnats a entendre’ns”. De fet, els màxims negociadors es troben cada dia, Oriol Junqueras com a president d’ERC i el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez. La convicció general és que “hi ha d’haver Govern, ara bé, una altra cosa és quan”. De fet, des de JxCAT donen per fet que “aquest divendres no hi haurà investidura” perquè “una investidura és cosa de tres” i veuen el calendari massa ajustat.

Així, la batalla entre Junts i ERC es basa ara en el fet que “l’acord entre republicans i els cupaires obliga només les dues formacions”. Per això, tot i que “en alguns punts hi podem estar d’acord cal perfilar-los”. “Sí, d’acord a mantenir una taula de diàleg, però si aquesta falla hem de tenir un pla B, hem de saber quina estratègia tenir”, conclouen des dels junters. Aquesta idea també navega a les converses entre els presos, tot i que sense entusiasme però si que conclouen que cal un “acord de Govern”.

Per això, les formacions es donen temps i no es collen malgrat la situació. Des de Junts retreuen que “no hi ha full de ruta, ni estratègia independentista clara”. “No hi ha unitat estratègica”, subratllen. Una qüestió que esperen resoldre en les properes reunions. De fet, critiquen que no es pot aclarir un pla de Govern amb reunions de “només quatre hores al dia”. Una crítica a la brevetat de les trobades entre junters i republicans.

Ara bé, a Lledoners no veuen una alternativa a que no hi hagi Govern, malgrat la tensió que sembla que es respira entre les dues formacions independentistes majoritàries. Al capdavall, encara no s’han obert dues carpetes. Una primera, el repartiment del Govern. L’única referència genèrica va ser plantejar que amb el canvi de titular de la presidència hi hauria un intercanvi de carteres. “Era una manera de treballar, un plantejament, però tot obert“, comenten les mateixes fonts de Junts. “Si hi ha un preacord, la configuració del Govern es pot moldejar en base les noves polítiques i sempre hi pot haver més conselleries”, afegeixen.

Un altra carpeta per obrir és l’estratègia a seguir a Madrid. Un punt clau a la vista, no només de la taula de diàleg sinó també com insistir en el front de l’amnistia o d’un possible indult. Aquesta unitat d’acció a Madrid seria un dels elements fonamentals per als junters abans de tancar un acord. En canvi, la figura del Consell per la República és per alguns dirigents dels junters una qüestió que cal tractar per delimitar el seu paper. De fet, alguns d’aquests dirigents admeten a El Món que entenen les “reticències republicanes” a convertir-lo en un instrument que fiqui el nas en les polítiques de la Generalitat . “Cadascú ha de tenir el seu paper”, interpreten.
Somies amb un BMW? Descobreix BMW Outlet. Vehicles semi-nous amb promocions úniques Patrocinat per BMW

D’aquí també la importància del que viuen o consideren els presos polítics amb responsabilitats polítiques en ambdues formacions. Des de Lledoners, tenen clar que “hi ha d’haver Govern” o “en tot cas, investidura”. Una postura diferent a alguns que veuen que només caldria investidura i, com a partit nou construir-se a l’oposició. Ara bé, ha de ser un acord de tres fiable i el temps de negociació no ha de ser un impediment. A Lledoners esperen l’acord.
Informa:ELMON.CAT (25-3-2021)

317 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: