UNA LLEI FRANQUISTA PROTEGEIX FELIPE GONZÁLEZ

( PERE MARTÍ )
Terrorisme. El portaveu d’Unides Podem al Congrés espanyol, Pablo Echenique, ha refusat d’investigar la relació entre Felipe González i els GAL, demostrada amb un informe de la CIA, tot adduint que tothom sap què va passar. En part té raó. Hi ha molta gent que no té cap dubte que la X dels GAL és l’ex-president del govern espanyol, però no ha estat mai jutjat per aquest delicte. La investigació es va aturar en el ministre José Barrionuevo i el secretari d’estat, Rafael Vera, que van assumir disciplinadament el paper de caps de turc. Van ser condemnats a deu anys de presó, però només en van complir tres mesos i mig gràcies a un indult del govern de José María Aznar. A l’hora de protegir el terrorisme d’estat no hi ha ideologies.

Durant molt de temps criticar els GAL era fer apologia del terrorisme o ser sospitós de simpatitzar amb ETA. Hi ha hagut censura, pressions a periodistes, amenaces i molts, molts silencis mediàtics. Ara ETA ja no existeix i no hi hauria d’haver motiu per a no aclarir els fets fins al final, perquè parlem de salut democràtica. No és un fet del passat, és una necessitat del present, perquè les clavegueres de l’estat no es creen ni es destrueixen, es transformen. La impunitat per a fer els GAL és la mateixa que va permetre l’Operació Catalunya per a enfonsar la reputació dels dirigents independentistes o per a amagar la relació entre el cervell dels atemptats del 17-A, l’imam Es-Satti, i el CNI. La fossa sèptica és la mateixa, governi qui governi, i no es buida mai.

La llei que impedeix d’investigar aquests fets és la llei de secrets oficials aprovada el 6 d’abril de 1968, en ple franquisme, modificada el 7 d’octubre de 1978, fins i tot abans de l’aprovació en referèndum de la constitució espanyola, i és clarament antidemocràtica. La llei conté paràgrafs memorables més propis d’una dictadura que no d’una democràcia. Quan parla d’investigar secrets d’estat diu: ‘És innegable la necessitat de posar limitacions, quan precisament d’aquesta publicitat es podria derivar perjudici per a la causa pública, la seguretat de l’estat o els interessos de la col·lectivitat nacional.’

El PNB ha demanat de reformar aquesta llei per adaptar-la a una democràcia del segle XXI, però fins ara la seva petició no ha estat escoltada i tornarà a presentar-la la setmana que ve al congrés. És possible que trobi el suport dels independentistes catalans i bascs, però la cosa més interessant serà la resposta que hi donin el PSOE i Podem, sobretot després de la presa de posició d’Echenique, que fins i tot ha considerat una mera ‘distracció’ una possible investigació, perquè diu que taparia el desplegament de les mesures socials que impulsa el govern progressista. La reacció de Podem és contradictòria amb la petició d’una comissió d’investigació del rei emèrit Juan Carlos I: també tothom sap què va passar. La demanen sabent que no reeixirà, perquè el PSOE s’hi oposa, i el marc legal ho impedeix. La constitució espanyola blinda el rei qualificant-lo d’inviolable i la llei de secrets oficials protegeix la guerra bruta de l’estat.

El problema d’amagar-se en l’excusa que tothom sap què va passar és molt perillós, perquè paralitza qualsevol revisió històrica de la guerra bruta o del franquisme. Amb el mateix argument, es pot dir que tothom ja sap què va passar durant la dictadura franquista, i no cal fer polítiques de memòria històrica. O també es pot dir que ja se sap què va passar amb els atemptats del 17-A a Barcelona i no investigar la relació de l’imam Es-Satti amb el CNI, que encara no s’ha aclarit del tot, com explica el pare d’una de les víctimes, Javier Martínez, en aquesta entrevista de VilaWeb. L’argument que ja sabem què va passar és profundament reaccionari perquè nega el dret de saber la veritat a les víctimes d’uns fets emparats legalment per una llei franquista sobre els secrets d’estat. Després no cal que Podem s’escandalitzi perquè Billy el Nen morís al llit ni faci escarafalls amb la monarquia, perquè s’ha convertit en un disciplinat deixeble del règim.
Informa:VILAWEB.CAT (18-6-2020)

238 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: