UNA MAREA VERDA (ARA CATALANA ) PER DEFENSAR LA LLENGUA PR√íPIA A L’ESCOLA

“Una Marea Verda (ara catalana) per defensar la llengua pr√≤pia a l’escola”.
La mobilitzaci√≥ de dissabte vinent a Barcelona contra de la sent√®ncia que obliga el 25% en castell√† s’emmiralla en la batalla que van guanyar els mestres de les Illes.
( IRENE MONTAGUT )
Illes Balears, vuit anys enrere. Des del setembre del 2013 la marea verda va inundar diverses vegades els carrers de Palma en contra del decret del Tractament Integrat de Lleng√ľes (TIL). Docents, fam√≠lies i estudiants van protestar davant l’ofensiva del govern balear de Jos√© Ram√≥n Bauz√°, aleshores del PP i ara eurodiputat de Ciutadans, d’igualar l’angl√®s, el catal√† i el castell√† al mateix nivell a les escoles i instituts de les illes. Ara, la idea de la marea verda que va ser clau per tombar Bauz√° es reactiva per defensar el model d’escola catalana amena√ßat per la just√≠cia espanyola.

El cas de l’escola de Canet de Mar, a Catalunya, ha mobilitzat la comunitat educativa entorn la plataforma Som Escola, que dinamitza √ímnium Cultural. “Mobilitza’t per l’escola en catal√†” √©s el lema de la concentraci√≥ que s’ha convocat entre la pla√ßa Tetuan i l’Arc de Triomf de Barcelona el pr√≤xim dissabte 18 de desembre per reivindicar la immersi√≥ ling√ľ√≠stica i rebutjar la sent√®ncia del Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya -ratificada pel Tribunal Suprem- que imposa un 25% de l’ensenyament en castell√† a totes les aules de Catalunya i liquida el model d’escola catalana.

La imposici√≥ del castell√† a l’escola tensa el debat de la llengua
El Govern, exigit pel TSJC en el cas de Canet de Mar i pressionat per entitats i partits que reclamen blindar la immersió, encara no ha detallat el pla per defensar el català a les aules

“Som una marea verda, un tsunami tranquil”, repetien les m√©s de 90.000 persones que van assistir a la hist√≤rica concentraci√≥ del 2013 a Palma. Va ser la manifestaci√≥ m√©s gran viscuda mai a les Illes Balears. I va ser nom√©s l’inici d’una vaga de tres setmanes que van fer els docents per mostrar el seu rebuig a la normativa impulsada pel govern del PP. En altres llocs de l’Estat, la marea verda es va usar per defensar el sistema p√ļblic i lluitar contra les retallades a l’educaci√≥.

A les Illes, van guanyar la batalla: un any despr√©s, el Tribunal Superior de Just√≠cia de les Illes Balears va anul¬∑lar el decret de triling√ľisme i se’n va suspendre l’aplicaci√≥. El 2014 alguns dels docents m√©s actius de la marea verda denunciaven que “el TIL no nom√©s presentava car√®ncies pedag√≤giques, sin√≥ tamb√© democr√†tiques”. Ara es busca que una nova marea verda aconsegueixi preservar el model d’escola catalana.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (11-XII-2021)

90 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: