UNA MAREA VERDA (ARA CATALANA ) PER DEFENSAR LA LLENGUA PRÒPIA A L’ESCOLA

“Una Marea Verda (ara catalana) per defensar la llengua pròpia a l’escola”.
La mobilitzaciĂł de dissabte vinent a Barcelona contra de la sentència que obliga el 25% en castellĂ  s’emmiralla en la batalla que van guanyar els mestres de les Illes.
( IRENE MONTAGUT )
Illes Balears, vuit anys enrere. Des del setembre del 2013 la marea verda va inundar diverses vegades els carrers de Palma en contra del decret del Tractament Integrat de LlengĂźes (TIL). Docents, famĂ­lies i estudiants van protestar davant l’ofensiva del govern balear de JosĂŠ RamĂłn BauzĂĄ, aleshores del PP i ara eurodiputat de Ciutadans, d’igualar l’anglès, el catalĂ  i el castellĂ  al mateix nivell a les escoles i instituts de les illes. Ara, la idea de la marea verda que va ser clau per tombar BauzĂĄ es reactiva per defensar el model d’escola catalana amenaçat per la justĂ­cia espanyola.

El cas de l’escola de Canet de Mar, a Catalunya, ha mobilitzat la comunitat educativa entorn la plataforma Som Escola, que dinamitza Òmnium Cultural. “Mobilitza’t per l’escola en catalĂ ” ĂŠs el lema de la concentraciĂł que s’ha convocat entre la plaça Tetuan i l’Arc de Triomf de Barcelona el pròxim dissabte 18 de desembre per reivindicar la immersiĂł lingßística i rebutjar la sentència del Tribunal Superior de JustĂ­cia de Catalunya -ratificada pel Tribunal Suprem- que imposa un 25% de l’ensenyament en castellĂ  a totes les aules de Catalunya i liquida el model d’escola catalana.

La imposiciĂł del castellĂ  a l’escola tensa el debat de la llengua
El Govern, exigit pel TSJC en el cas de Canet de Mar i pressionat per entitats i partits que reclamen blindar la immersiĂł, encara no ha detallat el pla per defensar el catalĂ  a les aules

“Som una marea verda, un tsunami tranquil”, repetien les mĂŠs de 90.000 persones que van assistir a la històrica concentraciĂł del 2013 a Palma. Va ser la manifestaciĂł mĂŠs gran viscuda mai a les Illes Balears. I va ser nomĂŠs l’inici d’una vaga de tres setmanes que van fer els docents per mostrar el seu rebuig a la normativa impulsada pel govern del PP. En altres llocs de l’Estat, la marea verda es va usar per defensar el sistema pĂşblic i lluitar contra les retallades a l’educaciĂł.

A les Illes, van guanyar la batalla: un any desprĂŠs, el Tribunal Superior de JustĂ­cia de les Illes Balears va anul¡lar el decret de trilingĂźisme i se’n va suspendre l’aplicaciĂł. El 2014 alguns dels docents mĂŠs actius de la marea verda denunciaven que “el TIL no nomĂŠs presentava carències pedagògiques, sinĂł tambĂŠ democrĂ tiques”. Ara es busca que una nova marea verda aconsegueixi preservar el model d’escola catalana.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (11-XII-2021)

206 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: