UNA NOVA NORMALITAT

” Una nova normalitat ”
( JOS√Č AMTICH )

Explicava el ministre de sanitat alemany, Jens Spahn, que caldr√† trobar el cam√≠ cap a una nova normalitat que sigui el cam√≠ adequat entre la protecci√≥ de la salut, la vida p√ļblica i l’economia. I que el seu pa√≠s estava preparat per controlar el brot de coronavirus despr√©s de l’√®xit de la frenada total acordada fa quatre setmanes entre el govern federal i els lands. Hi ha hagut a Alemanya una cooperaci√≥ envejable pr√≤pia d’un estat federal, on l’executiu de Berl√≠n no ha volgut imposar res sin√≥ buscar el m√†xim consens en tot. L’Alemanya federal ha donat una nova lli√ß√≥ a l’Espanya auton√≤mica i ser√†, en bona mesura, perqu√® all√† aix√≤ del federalisme s√≠ que s’ho creuen sense necessitat de portar-lo en els seus programes electorals mentre a Espanya el jacobinisme √©s a l’arrel dels aparells de l’Estat, digui el que digui la Constituci√≥.

Una nova normalitat en un m√≥n radicalment diferent del de fa molt poques setmanes i en el qual tot el vell ha desaparegut, no sabem quant de provisional o definitivament. Tenim debats impensables com, per exemple, com ha d’abordar-se un desconfinament despr√©s d’una pand√®mia i quan el virus no ha desaparegut i la corba de v√≠ctimes mortals no acaba de descendir al ritme que algunes autoritats pol√≠tiques, no les cient√≠fiques, esperaven. Aquesta nova normalitat per als ciutadans tamb√© ha passat a ser viure amb angoixa el present i veure el futur amb un gran pessimisme.

Nom√©s hi ha dos debats a sobre de la taula: salut i economia. Pa√Įsos com el Regne Unit van errar a l’hora de pensar que era una cosa o l’altra i el seu primer ministre, Boris Johnson, va acabar a l’UCI i havent de corregir la seva temer√†ria aposta. Per√≤, en canvi, gr√†cies al seu programa de retenci√≥ d’ocupaci√≥ per tres mesos en el qual l’estat bonificava el 80% dels salaris de treballadors en risc d’acomiadament, fins a un m√†xim de 2.500 lliures (2.800 euros) si l’empresari els mantenia en plantilla, Johnson √©s avui el primer ministre m√©s ben valorat del Regne Unit en l’√ļltima d√®cada amb el 55% d’aprovaci√≥. Angela Merkel a Alemanya √©s al 62% i Pedro S√°nchez a la cua amb el 27%. La crisi del coronavirus no prova igual de b√© a tots els pol√≠tics, aix√≤ √©s evident.

I tots, sense excepci√≥, tenen, com a obligaci√≥ primera, escoltar, escoltar i escoltar. L’anunci del president del govern espanyol d’aquest dissabte d’allargar l’estat d’alarma fins al 9 de maig hauria d’anar acompanyat durant la reuni√≥ amb els presidents de governs auton√≤mics d’un horitz√≥ calendaritzat, territorializat i segmentat de previsions de desconfinament. El Govern l’ha comen√ßat a dibuixar i el consens perqu√® els nens puguin sortir al carrer esglaonadament en una franja hor√†ria abans que acabi el mes d’abril √©s molt alt. S√°nchez ja n’ha parlat: des del 27. La nova normalitat s’assemblar√† ben poc a l’anterior.
Informa:ELNACIONAL.CAT (18-4-2020)

179 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: