UNA TRIBU SIOUX DÓNA PRIORITAT ALS QUE PARLEN L’IDIOMA AUTÒCTON EN LA VACUNACIÓ CONTRA LA COVID-19

Una tribu sioux dona prioritat als qui parlen l’idioma autòcton en la vacunació contra el coronavirus

Diverses entitats de defensa de les llengües amenaçades han alertat darrerament del perill que comporta la pandèmia del coronavirus per a la supervivència de diverses llengües en perill d’extinció. En alguns casos queden molt pocs parlants de l’idioma i, molt sovint, es tracta de gent gran. Per mirar d’evitar la desaparició de la llengua, a la tribu sioux de la reserva índia de Standing Rock, entre Dakota del Nordi Dakota del Sud (Estats Units) han decidit donar prioritat als parlants de la llengua autòctona a l’hora d’administrar la vacuna contra la Covid-19.

Segons ha explicat el cap de la tribu, Mike Faith, citat pel diari The Independent, a a seva comunitat només hi ha 300 persones que parlin amb fluïdesa la llengua autòctona i no estan disposats a perdre la “cultura i la llengua” abans que aquests no la transmetin a les noves generacions. La responsable de sanitat de la reserva, Margaret Gates, assegura que els parlants de la llengua pròpia “són l’actiu més important de la nostra tribu”

A la reserva de Stranding Rock hi viuen prop de 8.000 persones i els darrers mesos s’han disparat els contagis. Els casos de coronavirus han augmentat un 400% des de l’estiu.

Algunes entitats han alertat recentment de la ràpida desaparició de llengües a l’Amazònia brasilera a causa de la mort per la Covid-19 dels pocs parlants que quedaven. Organitzacions com Traductors Sense Fronteres van explicar al Diari de la llengua la importància que la informació per combatre la pandèmia arribi en el seu idioma als pobles amb llengües minoritzades.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (8-1-2021)

282 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: