UNA VACUNA D’OXFORD LIDERA LA CURSA PER PREVENIR EL COVID-19

En la cursa mundial per trobar una vacuna que aturi el coronavirus, el laboratori mĂ©s veloç Ă©s a la Universitat d’Oxford. La majoria d’equips cientĂ­fics han començat fent petits assajos clĂ­nics amb nomĂ©s uns quants centenars de participants per motius de seguretat. PerĂČ el de l’Institut Jenner de la Universitat d’Oxford ja sortia amb avantatge perquĂš, en assajos previs, ja havien demostrat que inoculacions semblants -com una de l’any passat contra un coronavirus anterior- eren inofensives per als humans.

AixĂČ els ha permĂšs programar per a finals de maig tests de la seva nova vacuna contra el coronavirus amb la participaciĂł de mĂ©s de 6.000 persones. Esperen demostrar que Ă©s segura i que funciona. Els cientĂ­fics asseguren que, si obtenen una aprovaciĂł d’emergĂšncia dels organismes reguladors, els primers milions de dosis de la vacuna podrien estar disponibles abans de finals d’any -mesos abans que qualsevol de les altres que s’han anunciat-, si es demostra que Ă©s efectiva.

Ara han rebut notĂ­cies prometedores que fan pensar que potser sĂ­ que ho Ă©s. El mes passat, uns cientĂ­fics del Rocky Mountain Laboratory (Montana) -que depĂšn dels Instituts Nacionals de Salut dels EUA- van inocular a sis macacos rhesus dosis Ășniques de la vacuna d’Oxford. Aleshores van exposar els animals a altes concentracions del virus que causa la pandĂšmia, una concentraciĂł que havia fet posar malalts altres micos d’aquest laboratori. PerĂČ, com explica Vincent Munster, l’investigador que s’ha encarregat de l’assaig, al cap de mĂ©s de 28 dies tots sis estaven bĂ© de salut.

Recerca contrarellotge

“De tot el que tenim, el macaco rhesus Ă©s el que mĂ©s s’assembla als humans”, comenta el doctor Munster, que assenyala que els cientĂ­fics encara estan analitzant-ne els resultats. Diu que espera compartir-los amb altres cientĂ­fics la setmana que ve i enviar-los desprĂ©s a una publicaciĂł revisada per experts.

De tota manera, la immunitat dels micos no garanteix que una vacuna doni el mateix grau de protecciĂł als humans. Sinovac, una empresa xinesa que fa poc ha començat un assaig clĂ­nic amb 144 participants, tambĂ© afirma que la seva vacuna Ă©s efectiva en els macacos rhesus. PerĂČ els resultats obtinguts amb els micos sĂłn l’Ășltim indici que confirma el lideratge de la iniciativa d’Oxford entre els nombrosos projectes en marxa.

“Aquest programa clĂ­nic va molt de pressa”, afirma Emilio Emini, director del programa de vacunes de la Bill and Melinda Gates Foundation, que ofereix suport financer a molts projectes. Fins que no disposem de les dades dels assajos clĂ­nics, Ă©s impossible saber quina serĂ  la vacuna mĂ©s eficaç. El doctor Emini afirma que, en qualsevol cas, farĂ  falta mĂ©s d’una vacuna. N’hi pot haver que donin millors resultats que d’altres en grups com els nens o les persones grans, o amb preus i dosis diferents. I afegeix que produir mĂ©s d’una vacuna tambĂ© ajudarĂ  a evitar els colls d’ampolla en la fabricaciĂł.

Aquests altres estudis hauran de superar els mateixos desafiaments: aconseguir milions de dĂČlars de finançament, convĂšncer els organismes reguladors perquĂš aprovin els tests en humans, demostrar la seguretat de la vacuna i -desprĂ©s de tot aixĂČ- provar-ne l’eficĂ cia per protegir la ciutadania contra el coronavirus.

Les normes Ăštiques prohibeixen, per principi general, infectar amb una malaltia greu les persones que participen en un assaig. AixĂČ vol dir que l’Ășnica manera de demostrar que una vacuna funciona Ă©s inocular-la als humans en un lloc on el virus s’estĂ  propagant espontĂ niament. Segons Adrian Hill, director de l’Institut Jenner i un dels cinc investigadors implicats en el projecte, si les mesures de distanciament social o altres factors continuen rebaixant l’índex de noves infeccions a la Gran Bretanya, pot passar que l’assaig no sigui capaç de demostrar que la vacuna marca la diferĂšncia: els participants a qui s’ha administrat un placebo potser no es contagiaran mĂ©s que els que han rebut la vacuna. Els cientĂ­fics haurien de tornar a intentar-ho en un altre lloc, un dilema que haurĂ  d’afrontar qualsevol altre intent de trobar una vacuna.

Els fruits de l’antiga recerca

Aquest projecte de l’Institut Jenner contra el coronavirus es basa en una tecnologia que se centra en l’alteraciĂł del codi genĂštic d’un virus conegut. Les vacunes clĂ ssiques fan servir la versiĂł debilitada d’un virus per desencadenar una resposta immune. PerĂČ en la tecnologia utilitzada per l’Institut es modifica un virus diferent, en primer lloc per neutralitzar-ne els efectes, i en segon lloc per aconseguir que imiti el que els cientĂ­fics volen aturar: en aquest cas, el virus causant de la covid-19. Injectat al cos, aquest impostor inofensiu pot induir el sistema immunitari a combatre i matar el virus objectiu de l’atac, amb la qual cosa ens proporcionaria protecciĂł.

El professor Hill ha treballat amb aquesta tecnologia durant dĂšcades per modificar un virus respiratori dels ximpanzĂ©s amb l’objectiu de desencadenar en els humans una resposta immunitĂ ria contra la malĂ ria i altres malalties. Aquests Ășltims 20 anys, l’Institut ha fet mĂ©s de 70 assajos clĂ­nics de vacunes potencials contra el parĂ sit que causa la malĂ ria, perĂČ cap de les inoculacions ha donat resultats satisfactoris. El 2014, perĂČ, una vacuna basada en el virus del ximpanzĂ© provada pel professor Hill es va fabricar a prou escala per obtenir-ne un miliĂł de dosis. Amb aixĂČ ja tindrĂ­em una plantilla per a la producciĂł massiva de la vacuna contra el coronavirus, si es demostrĂ©s que Ă©s efectiva.

Una col·lega seva de fa molt de temps, Sarah Gilbert, va modificar el mateix virus del ximpanzĂ© per fer una vacuna contra un coronavirus anterior, el de la MERS. DesprĂ©s que un assaig clĂ­nic a la Gran Bretanya demostrĂ©s que era segura, al desembre se’n va posar en marxa un altre a l’ArĂ bia Saudita, on encara hi ha brots d’aquesta malaltia mortal. Quan, al gener, Gilbert es va assabentar que uns cientĂ­fics xinesos havien identificat a Wuhan el codi genĂštic d’un misteriĂłs virus, va pensar que potser tenien l’oportunitat de demostrar la rapidesa i versatilitat del seu mĂštode.

“Vam pensar: «¿I si ho provem?» -recorda-. SerĂ  un petit projecte i en publicarem un article”. AixĂČ de “petit projecte” no va durar gaire temps. Quan va esclatar la pandĂšmia, els van ploure els diners de les subvencions. De seguida van posar totes les altres vacunes al congelador perquĂš el laboratori de l’Institut es concentrĂ©s en el covid-19. Aleshores el confinament va obligar tots els que no treballaven en el covid-19 a quedar-se a casa. Com explica Adrian Hill: “No Ă©s gens habitual que el mĂłn sencer s’alci i digui: «Com us podem ajudar? Voleu diners?» Les vacunes sĂłn bones per a les pandĂšmies i les pandĂšmies sĂłn bones per a les vacunes”.

Altres cientĂ­fics implicats en el projecte estan col·laborant amb mitja dotzena de fabricants de fĂ rmacs de tot Europa i l’Àsia: es preparen per produir milers de milions de dosis tan de pressa com sigui possible, si s’aprova la vacuna. No s’han concedit drets exclusius de comercialitzaciĂł a cap empresa d’aquestes, una de les quals Ă©s el Serum Institute of India, un gegant del sector i el principal proveĂŻdor de vacunes del mĂłn. Ara mateix, els donants inverteixen milions en el procĂ©s de fabricaciĂł en diferents instal·lacions de la Gran Bretanya i Holanda, fins i tot abans que es demostri que la vacuna funciona, tal com explica Sandy Douglas, de 37 anys, metge d’Oxford encarregat de supervisar la producciĂł de vacunes, que afegeix: “No hi ha cap alternativa”.

Perseguir la pandĂšmia

PerĂČ l’equip cientĂ­fic encara no ha arribat a cap acord amb els fabricants nord-americans, en part perquĂš les grans farmacĂšutiques dels EUA acostumen a exigir drets exclusius per a tot el mĂłn abans d’invertir en un potencial medicament. “Personalment crec que, en Ăšpoca de pandĂšmia, no hi ha d’haver llicĂšncies exclusives -afirma el professor Hill-. O sigui que n’estem demanant moltes. NingĂș en traurĂ  gaires diners, d’aixĂČ”.

La vacuna de l’Institut Jenner no Ă©s l’Ășnic projecte prometedor. Dues empreses nord-americanes, Moderna i Inovio, han començat a fer petits assajos clĂ­nics amb tecnologies que utilitzen material genĂštic modificat o sotmĂšs a un altre tipus de manipulaciĂł. Aquestes tecnologies no s’han fabricat a gran escala ni s’han fet servir per produir cap medicament autoritzat.

Una empresa xinesa, CanSino, tambĂ© ha començat a fer assajos clĂ­nics a la Xina amb una tecnologia semblant a la de l’institut d’Oxford, perĂČ a partir d’una soca del mateix virus respiratori que es troba als humans, no als ximpanzĂ©s. El que passa Ă©s que ara potser serĂ  difĂ­cil demostrar l’eficĂ cia d’una vacuna a la Xina perquĂš les infeccions per covid-19 han baixat en picat.

Els cientĂ­fics de l’institut d’Oxford, adduint les dades que confirmen la seguretat dels seus assajos en humans de vacunes semblants contra l’Ebola, la MERS i la malĂ ria, han convençut els organismes reguladors britĂ nics perquĂš autoritzin unes proves inusualment rĂ pides mentre l’epidĂšmia encara fa estralls al seu voltant. La setmana passada l’institut va començar un assaig clĂ­nic de fase I amb la participaciĂł de 1.100 persones. L’important Ă©s que el mes que ve començarĂ  un assaig combinat de fase II i fase III amb 5.000 persones mĂ©s. A diferĂšncia d’altres projectes ara en marxa, l’objectiu d’aquest assaig Ă©s demostrar l’efectivitat, i tambĂ© la seguretat, de la vacuna.

Els cientĂ­fics cantarien victĂČria si per cada 12 participants amb placebo que agafessin el covid-19 nomĂ©s s’infectessin un o dos dels que han rebut la inoculaciĂł. “Aleshores farem una festa i ho explicarem al mĂłn sencer”, explica el professor Hill. I si a la Gran Bretanya hi ha massa pocs participants infectats, l’Institut Jenner preveu fer altres assajos on encara s’estigui propagant el coronavirus, possiblement a l’Àfrica o l’Índia. “Haurem de perseguir l’epidĂšmia -diu Adrian Hill-. Si encara causa estralls en alguns estats, no es pot excloure que acabem fent tests als Estats Units al novembre”.

Informa:ARA.CAT (3-5-2020)

235 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: