UNA VENJANÇA EN DOS TEMPS: AIXÍ HA ENDURIT EL TS LA SENTÈNCIA DE L’1-O

La venjança en dos temps: així ha endurit el Suprem la sentència de l’1-O
L’alt tribunal, de la mà de la Fiscalia, recupera el control per tornar a tancar els presos i restringir les sortides, constaten Pina i Salellas
( BERNAT SURROCA )

Els presos polítics ho tindran molt més complicat a partir d’ara per tornar a sortir regularment de la presó. Les maniobres del Tribunal Suprem, combinades amb una “set de venjança” de la Fiscalia han posat molt més cara l’aplicació de l’article 100.2 i han facilitat el bloqueig del tercer grau. De facto, com apunten fonts jurídiques consultades per NacióDigital, el Suprem ha reescrit, per endurir-la, la sentència de l’1-O. I ho ha fet nou mesos després, executant així una venjança en dos temps que restringeix les possibilitats de flexibilització de la condemna dels presos independentistes i evidencia una voluntat d’escarment i de no rebaixar la pressió contra el moviment sobiranista.

Per què una venjança en dos temps? El tribunal presidit per Manuel Marchena va condemnar els presos polítics a penes d’entre nou i tretze anys de presó pels delictes de sedició i malversació. El Suprem descartava l’acusació de rebel·lió, que encara sosté la Fiscalia, i també incloure una clàusula, l’article 36.2 del codi penal, que estableix que s’ha de complir la meitat de la pena abans d’accedir a beneficis penitenciaris. Aquella condemna va ser entesa pel moviment independentista com una venjança de l’Estat per haver posat en qüestió els fonaments i l’estructura del mateix Estat espanyol.

Nou mesos després, el Suprem ha executat la segona part de la venjança contra l’independentisme, i ho ha fet canviant les regles del joc a mig partit i afectant, de retruc, la resta de presos de l’estat espanyol. Amb la resolució de la setmana passada, en què es declarava competent per resoldre sobre l’article 100.2 i dotava de caràcter suspensiu els recursos de la Fiscalia contra aquest article i el tercer grau, el Suprem ha dissenyat l’escenari per tornar a tancar els presos polítics i fer molt més complicat que accedeixin a beneficis que els permetin sortir amb regularitat de la presó, ja sigui per anar a treballar o per fer tasques de voluntariat.

El tercer grau, suspès: quan podran tornar a sortir els presos polítics?
Les maniobres de la Fiscalia i el Suprem fan molt més complicat que els líders independentistes puguin tenir algun permís amb el 100.2

“El que vol fer el Suprem és aplicar el 36.2 per la porta del darrere”, sosté Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. A tots tres se’ls ha suspès -no revocat- el tercer grau aquesta setmana, igual que a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Cuixart i Joaquim Forn, per ordre del jutjat de vigilància penitenciària 5 de Barcelona, que en els pròxims dies haurà de resoldre sobre el fons del recurs de la Fiscalia. Es podria donar el cas paradoxal que la jutge tombés el recurs i reactivés el tercer grau, que quedaria de nou suspès quan el ministeri públic presentés recurs d’apel·lació al Suprem.

D’aquesta manera, els presos independentistes han passat d’un tercer grau amb possibilitats de flexibilitzar (l’article 86.4 del reglament penitenciari permet no anar a la presó ni per dormir-hi entre setmana) a un segon grau tancat, sense article 100.2, fins que les juntes de tractament no tornin a reunir-se per abordar la nova situació dels presos. A més, se suma el fet que un cop a la presó els líders independentistes hauran de passar deu dies en aïllament preventiu arran de la Covid-19. Això vol dir que passaran 22 hores a la cel·la i només dues al pati. Del tercer grau a deu dies d’aïllament.

L’última evidència d’una “lògica d’excepció”

Però el Suprem no actua sol. La Fiscalia ha fet gala tots aquests mesos de ser l’actor més bel·ligerant contra els presos polítics. Ho ha recorregut tot: des dels permisos de Sànchez i Cuixart, passant pel 100.2 de tots els líders independentistes i ara, també, el tercer grau. “No volien que passessin les vacances fora de la presó. Sabíem que el fiscal demanaria tot el que pogués i més”, constata Pina. En un escenari optimista, les defenses esperaven que els presos poguessin gaudir del tercer grau fins a mitjans d’agost, en funció dels tempos processals. Això, però, si Manuel Marchena no hagués sacsejat el taulell.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (3-8-2020)

237 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: