VAGA DE MAQUINISTES, NOU EPISODI DE DISTANCIAMENT AMB L’ESTAT

“Vaga de maquinistes, nou episodi de distanciament amb l’Estat”.

El president català, Pere Aragonès, demana per carta al president espanyol, Pedro Sánchez, «més implicació» per resoldre la situació a Rodalies i el traspàs del servei. Segons càlculs de la patronal Foment del Treball, la vaga de maquinistes genera un cost diari de 250 milions d’euros a l’economia catalana.

(EL TEMPS )
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha enviat aquest dimarts una carta al cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, per demanar-li “més implicació” de la Moncloa per resoldre la situació a Rodalies. A la carta, a la qual ha tingut accés l’ACN, Aragonès també reclama a Sánchez el traspàs del servei. El president de la Generalitat exigeix al govern espanyol una “proposta urgent” per solucionar els problemes amb Renfe, mentre Rodalies continuï sent competència de l’Estat. “Vull demanar una major implicació del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana”, apunta Aragonès a la carta, que urgeix Sánchez a implicar-se a trobar una “solució efectiva, eficient i real”.

A la carta, Aragonès es mostra “preocupat” per la situació dels darrers dies amb la gestió de l’operador Renfe del servei de Rodalies, “i per la necessitat urgent” de comptar amb un servei ferroviari “regular, puntual, segur i fiable”. El president argumenta a la missiva, enviada a la seu de la Moncloa, que la ciutadania de Catalunya pateix “un greuge històric” pel mal funcionament del servei ofert per Renfe.

“Reclamem assumir la gestió del servei, cabal pel nostre país, i que, mentre no es produeixi aquest traspàs, el govern de l’Estat posi les solucions necessàries per poder donar el millor servei als usuaris d’aquest transport públic, així com la voluntat i disposició”, subratlla el president.

Aragonès considera “imprescindible” que el Govern tingui “tota la informació detallada” de les propostes del Ministeri de Transports per solucionar la situació així com per superar els “problemes estructurals”.

El cap del Govern ja va reclamar ahir al govern espanyol que “s’arremangui” i es reuneixi aquesta setmana amb els sindicats convocants de la vaga de maquinistes de Rodalies, i trobin una “solució” pel conflicte laboral.

En una atenció als mitjans després de visitar el Saló de l’Automòbil de Barcelona, el president de la Generalitat va afirmar que els conflictes laborals “no poden repercutir sobre els 400.000 catalans” que cada dia utilitzen Rodalies i que pateixen un servei “més alterat” del que ja és habitual. Aragonès també va defensar el traspàs de la gestió de Rodalies a la Generalitat, així com la dotació econòmica “necessària”.

Foment exigeix que es tanqui el traspàs de Rodalies a la Generalitat

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha demanat als socis de Govern que aprofitin la oportunitat que ofereixen els pressupostos estatals per aconseguir el traspàs de Rodalies a la Generalitat, coincidint amb el quart dia de vaga de maquinistes de Renfe. “Si tenen a les mans l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat, que posin sobre de la taula d’una punyetera vegada que a canvi d’aquest ajut, es traspassi Rodalies”, ha dit en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio. D’altra banda, ha advertit que l’aturada de maquinistes té un cost d’entre 200 i 250 milions d’euros diaris per l’economia catalana i ha criticat la “irresponsabilitat” dels treballadors que “no estan complint” els serveis mínims.

“És una situació inadmissible, una irresponsabilitat dels qui han convocat la vaga i una falta de previsió per part de Renfe”, ha dit. Sánchez Llibre ha defensat que l’operadora ha d’implementar mesures i incoar expedients per evitar que continuïn els incompliments. També ha defensat que la situació permet contractar maquinistes externs per garantir un servei que fan servir 400.000 persones cada dia. “Si no es compleixen els serveis mínims, l’empresa ha de prendre mesures excepcionals”, ha dit, tot afegint que “hi ha el dret de vaga però també el dret d’anar a treballar”.

En aquest punt, Sánchez Llibre ha assegurat que està “totalment convençut” que les Rodalies estarien més ben gestionades sota el control total del Govern. En aquest sentit, ha destacat que amb els pressupostos generals de l’Estat s’obre una oportunitat pel traspàs de totes les competències: trens, personal i infraestructures. Per això, ha afegit que el Govern s’ha de posar d’acord i actuar en conseqüència.

“Aquí també hi ha responsabilitat política del Govern, en el sentit que si té a les mans l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat, que posin sobre de la taula d’una punyetera vegada que a canvi d’aquest ajut, es traspassi Rodalies”, ha insistit.

“Si ho posen sobre la taula, ens ho poden donar”, ha assegurat Sánchez Llibre, que ha puntualitzat que aquest traspàs “és una qüestió de bé comú per tots els catalans”.

D’altra banda, el president de la patronal ha lamentat el fracàs de l’ampliació de l’aeroport del Prat i ha demanat aprofitar qualsevol “finestra d’oportunitat” possible perquè es pugui tirar endavant. Sánchez Llibre ha recordat que les negociacions “es van trencar unilateralment per part d’un dels partits que conforma el Govern de la Generalitat que és Esquerra Republicana de Catalunya”.

Amb tot, ha admès que també hi va haver culpa per part del govern de l’Estat en aquest procés perquè “es va precipitar” assegurant que “s’havien trencat les negociacions”. “Que un projecte d’aquesta envergadura es pugui esfumar amb 24 hores és inadmissible”, ha dit. D’altra banda, s’ha mostrat “convençut” que “no caldrà esperar cinc anys” perquè s’aconsegueixi un acord per ampliar l’aeroport.
Informa:ELTEMPS.CAT (5-X-2021)

123 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: