“VIVIR MI VIDA”: L’ABSURDITAT DEL CASTELLÀ EN EL NOU DISC DE LA MARATÓ DE TV·

Falta menys d’un mes per a la Marató de TV3, la gran jornada solidària de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Enguany es farà el 18 de desembre i servirà per a recaptar fons per a les malalties càrdio-vasculars. I arriba carregada de polèmica: hi ha indignació per la presència del castellà en el nou disc, cosa que no passava de feia deu anys. I allò que ha cridat més l’atenció és que el tema triat per a cantar-lo en castellà és el que interpreten els concursants d’Eufòria, el concurs d’èxit de TV3.

Aquest disc –titulat Bum Bum, en referència al ritme del cor– és el divuitè de la Marató i es va posar a la venda diumenge. Inclou vint-i-una cançons de vuit gèneres musicals molt diversos, com ara el pop-rock, el reggae i la rumba. Des de sempre, una característica definitòria del disc és que les cançons són adaptades al català i hi participen artistes de gran reconeixement, que aprenen la llengua i col·laboren en la jornada solidària posant-hi la veu.

Una versió castellanitzada
Malgrat això, el castellà hi torna a ser present amb la cançó “Vivir mi vida”, de l’artista porto-riquenc Marc Anthony. Un tema que no és pas originalment seu, sinó de l’algerià Khaled, que el canta en francès. Per tant, per a fer el disc no s’ha tingut en compte la versió original, sinó una de posterior, castellanitzada.

La xarxa és plena de missatges de rebuig, especialment pel fet que sigui interpretada pels setze participants d’Eufòria. La gent se’n fa creus, que els concursants d’un programa de TV3 que ha estat pioner en la projecció d’una nova generació d’artistes en català participin en el disc cantant en castellà. És vist com una autèntica contradicció.
Informa:VILAWEB.CAT (29-XI-2022)

123 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: