VOLEN BLINDAR LA MONARQUIA DE LA CORRUPCIÓ DE JUAN CARLOS I

( PERE MARTÍ )
El rei dels espanyols, Felipe VI, acompanyat de la reina Letizia, fa aquests dies una ronda per l’estat espanyol amb l’objectiu teòric d’agrair als seus súbdits la lluita contra la pandèmia del coronavirus. És un intent de netejar la mala imatge que va donar la monarquia durant la pandèmia, en què se’n demostrà la inutilitat institucional. El moment culminant va ser quan Felipe VI va anunciar que es reuniria amb la noblesa espanyola perquè cedís generosament llet i oli d’oliva a la Creu Roja, com un gest caritatiu. Una petició de regust medieval que va ser acatada i executada amb entusiasme per les corporacions nobiliàries, els ordes militars i les Cinco Reales Maestranzas, que va donar 38.604 litres de llet de llarga duració (UHT) –equivalents, segons la nota de la Zarzuela, a més de 193.000 esmorzars– i gairebé 25.000 litres d’oli verge extra ‘de la millor qualitat’ per distribuir entre famílies necessitades.

La ronda actual, que divendres de la setmana que ve passarà per Figueres i Barcelona, també pretén distreure l’opinió pública de l’escàndol de corrupció que afecta la família reial espanyola, tot i que sense èxit, perquè l’escàndol és tan gros que ja no es pot dissimular, com s’havia fet sempre, aplicant la censura política i periodística. La investigació empresa per la justícia suïssa i la difusió dels escàndols per la premsa suïssa i anglesa ja no es pot evitar. La globalització informativa ha extingit la impunitat que tenia la monarquia espanyola, que sobrevivia gràcies al blindatge constitucional i la censura.

La reacció de la justícia espanyola ha estat d’acceptar la investigació que havia començat la fiscalia suïssa, per mirar de reconduir-la; i, si no és possible, si més no desvincular Felipe VI de la trama corrupta de son pare. L’estratègia és cremar el rei emèrit per salvar Felipe VI i convertir Juan Carlos I en un tallafoc. Una estratègia difícil, que ja es va fer servir en el cas Urdangarin, però que amb el temps s’ha demostrat que no havia servit de res, perquè en la monarquia espanyola la corrupció és estructural. L’anunci de Felipe VI del mes de març de renunciar a l’herència del pare i retirar-li la paga que té assignada en el pressupost de l’estat és un gest per a desmarcar-se de la trama corrupta. Renunciar a l’herència no vol dir que Felipe VI no sabés que era beneficiari dels diners que el rei emèrit tenia a Suïssa: 65 milions d’euros que provenien de comissions de la monarquia saudita per la construcció del TGV entre Madina i la Meca, i que no va declarar mai a la hisenda espanyola. Aquesta setmana s’han difós els estatuts de la Lucum Foundation, l’estructura offshore panamenca que va servir per a ocultar la donació de l’Aràbia Saudita. En el document apareix la signatura del rei emèrit espanyol i es constata que ell i Felipe VI eren els principals beneficiaris de la societat. Una informació que ja havia aportat The Telegraph al març, però sense publicar els estatuts.

Malgrat unes vinculacions tan evidents, aquesta setmana el govern del PSOE s’ha afanyat a desvincular els ‘negocis’ de l’ex-rei de la figura de Felipe VI. En aquesta operació de manipulació política i informativa té el suport dels principals grups mediàtics espanyols i també del PP i Ciutadans, mentre Podem calla disciplinadament. La investigació del cas, a càrrec de la fiscalia del Tribunal Suprem, evidentment es limita al rei emèrit, perquè el vigent és ‘inviolable’ segons la constitució espanyola. A més, no sembla tenir gaire pressa: fins al mes d’agost no decidirà si obre causa o no, perquè encara no veu clar si ha comès frau fiscal o emblanquiment de capital, o totes dues coses alhora.

No cal pas esperar-ne gran cosa, de la fiscalia d’un tribunal polititzat fins al moll de l’os, més preocupat per a salvar la unitat d’Espanya que no per a fer justícia, com va demostrar amb els dirigents independentistes. Encara que finalment Juan Carlos I fos utilitzat com a tallafoc, i sentenciat per algun delicte, la crisi de la monarquia és irreversible i acabarà caient. I darrere seu, el règim que la sustenta. Del punt de vista de Catalunya, la instauració d’una república espanyola no és pas cap garantia d’un reconeixement polític com a nació, però un canvi de règim sí que donaria una oportunitat a l’independentisme per a fer efectiva la seva majoria política i social.
Informa:ARA.CAT (9-7-2020)

230 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: