VOLEU PARLAR DE SUPREMACISTES? PARLEM-NE

“Voleu parlar de supremacistes? Parlem-ne ”
“Aix√≤ del supremacisme i del colpisme s’est√† posant complicat d’entendre. Jo nom√©s s√© que les deportacions de Mohammed i d’Ayoub em fan tant mal que m’ha arru√Įnat el dia”

( ALBANO-DANTE FACHIN )
Dos dies abans que Quim Torra es convert√≠s en president de la Generalitat, l’escriptor i columnista del diari El Pa√≠s, Daniel Gasc√≥n, va publicar un article a The New York Times titulat: “El discurs xen√≤fob del nou president de Catalunya”. Resumint, l’article prefigura el que seria l’acusaci√≥ repetida fins la sacietat per Ciutadans: ‚Äúhay un racista presidiendo la Generalitat de Catalunya”. Des d’un punt comunicatiu, un gol internacional per tota l’esquadra poder publicar un article com aquest a “la gran dama gris”.

Des de llavors, les acusacions de “supremacisme” dirigides a Torra i al moviment independentista al complet, han estat un tret absolutament transversal a la pol√≠tica espanyola. Casado: “√Čs una q√ľesti√≥ de supremacisme”. Rivera: “el supremacisme nacionalista”. S√°nchez: “El supremacisme √©s el que tenyeix el pensament pol√≠tic del bloc independentista”.

Avui, 52 disputats feixistes despr√©s, qu√® n’ha quedat de totes aquelles acusacions de “supremacisme”? El partido de Pablo Casado governa amb la ultradreta racista a Andalusia. El de Rivera tamb√©. Avui sabem que el PSOE bloquejava durant mesos l’Open Arms mentre la Generalitat del “supremacista” Torra oferia el port de Barcelona per acollir n√†ufrags. I avui Pedro S√°nchez intenta que els independentistes “supremacistes” el facin president d’Espanya.

Per√≤ avui tamb√© tenim sobre la taula una not√≠cia que remou l’est√≥mac i colpeja la consci√®ncia. En Mohammed, un jove de Lleida que va ser empresonat per les protestes contra la sent√®ncia, est√† en proc√©s de deportaci√≥ expr√©s. I no √©s el primer. Fa uns dies un altre noi, l’Ayoub, corria la mateixa sort. Deportaci√≥ immediata per haver fet coses que a joves iguals que ells com a molt li pot caure una multa. Igual? No. Per l’Estat en Mohammed i l’Ayoub no s√≥n persones iguals a la resta. Ells s√≥n estrangers i no tenen perm√≠s de resid√®ncia. Per aix√≤ els expulsen? A Espanya hi ha centenars de milers de persones sense perm√≠s de resid√®ncia i no s√≥n expulsades. Fins i tot algunes passen pel forat de la vergonya que s√≥n els CIE i s√≥n alliberades. Per√≤ Mohammed i Ayoub sembla que han com√®s un pecat intolerable: manifestar-se, expresar-se, participar pol√≠ticament a la societat a la qual viuen.

No puc evitar pensar en tot el supremacisme d’Estat que s’amaga darrere aquestes deportacions. Vaig passar tota la meva adolesc√®ncia a Catalunya sense tenir la nacionalitat espanyola. La meva situaci√≥ administrativa era diferent de la de la majoria dels meus amics i dels meus primers amors. Quan sento la hist√≤ria d’en Mohammed i l’Ayoub no puc evitar pensar en qu√® si a la meva adolesc√®ncia hagu√©s passat el que avui est√† passant, els meus amics hagueren sortit al carrer a manifestar-se. I segurament jo hauria anat amb ells. Per√≤ ara veig que jo no hagu√©s tingut els mateixos drets i que podria haver estat castigat amb la deportaci√≥. Separaci√≥ dels amics, la fam√≠lia, l’entorn. Se us acut un castic m√©s dur? Se us acut una injust√≠cia m√©s gran, m√©s punyent i m√©s supremacista que que la capacitat d’exercir els teus drets pol√≠tics estigui condicionada pel teu estatus administratiu? Doncs aix√≤ √©s el que hi ha. Avui, fins i tot els drets socials i els drets humans tamb√© estan condicionats al teu estatus administratiu i els de Rivera i Casado governen Andalusia amb una gent que diu que el teu estatus administratiu condiciona tamb√© la salut dels teus fills, a qui s’intenta deixar sense assist√®ncia sanit√†ria. Nens sense assist√®ncia sanit√†ria. Mentrestant la policia del PSOE deporta joves per motivacions pol√≠tiques.

L’article a The New York Times no va ser l’√ļnic gol de Daniel Gasc√≥n. El seu llibre “El golpe de Estado posmoderno” es va convertir en el puntal ideol√≤gic que va sostenir el relat d’Estat al judici del Suprem i que va comportar penes de pres√≥ d’un segle. Ja sabeu: la viol√®ncia simb√≤lica i tot aix√≤. Em passo pel perfil de Twitter per veure qu√® en pensa Gasc√≥n dels cops d’Estat de veritat, com els de Bol√≠via on l’ex√®rcit ha fet marxar un president i on la policia est√† segrestant, empresonant i matant opositors pol√≠tics. I, oh, sorpresa, no es deixin enganyar! All√† no hi ha cap cop d’Estat! Gasc√≥n ens comparteix preciosos articles on malgrat l’ex√®rcit, la repressi√≥ i l’assassinat impune, no est√† tan clar que tot plegat sigui un cop d’Estat. O com a m√≠nim no est√† tan clar com clar est√† que els Jordis van donar un cop d’Estat. Ser√† perqu√® els morts a Bol√≠via s√≥n de pell m√©s aviat fosca? O ser√† perqu√® els articles en q√ľesti√≥ estan publicats a la revista “Letras Libres” que edita el mateix Gasc√≥n i que t√© al seu consell editorial al mateix F√®lix de Az√ļa que fa pocs dies deia que “La extrema derecha no es Vox , son los separatistas catalanes”? V√©s a saber. Aix√≤ del supremacisme i del colpisme s’est√† posant complicat d’entendre. Jo nom√©s s√© que les deportacions de Mohammed i d’Ayoub em fan tant mal que m’ha arru√Įnat el dia. I aix√≤ no √©s res: a ells la vida. Gasc√≥n, per√≤, a lo seu: no dir√† una paraula al New York Times sobre aquesta deportaci√≥ racista.

Informa:ELMON.CAT (23-11-2019)

184 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: