Tothom ha sentit a parlar de les pàgines web de cites, aquestes pàgines en les quals s’ajunten una serie de persones amb l’objectiu de trobar una parella com per exemple Tinder, Meetic, Match, i moltes més. El que no tanta gent coneix són les alternatives per a catalanoparlants d’aquests portals.
Els webs com GentComTu! o QuedemOnline van sorgir amb l’objectiu de normalitzar el català en aquest àmbit, ja que, quan aquests portals van néixer i van posar-se de moda, a primers dels anys 2000, no permetien ni l’ús del català en les seves plataformes, ni definir-te com a catalanoparlant, fins al punt que si ho feies et podien suspendre el perfil. “Ho vaig intentar amb Match.com (era el que coneixia més) […], vaig escriure el meu perfil en català i va ser refusat. Llavors, indignada, vaig buscar aviam si hi havia portals en català”, explica la Montse al web GentComTu!
Aquests llocs web permeten distingir els usuaris segons la llengua que parlen. Mentre que en les aplicacions més conegudes pots topar amb gent totalment diferent a tu, a GentComTu! o a QuedemOnline les persones amb les quals coincideixis tindran, com a mínim, una cosa en comú: la llengua catalana.
Joan Arenyes, l’administrador de QuedemOnline, ho compara amb amb el fet de triar un petit comerç en lloc d’un gran supermercat o de triar un petit local enlloc d’una gran discoteca. “Ens adrecem a la comunitat catalanoparlant partint de la base que ja hi ha aquest punt de connexió” explica Arenyes.
Francesc, un dels administradors de GentComTu!, coincideix a dir que el seu web ofereix un punt comú entre els usuaris. Afegeix també que els valors de GentComTu! es basen en el respecte i en les llibertats personals, i que, si bé “l’objectiu i la llengua de comunicació de l’empresa és únicament el català”, i “la immensa majoria dels usuaris utilitzen el català habitualment, i els que no ho fan l’entenen perfectament o l’estan aprenent”, cadascú pot triar la llengua que li resulti més còmoda per comunicar-se a través del seu web.
El web QuedemOnline té una mitjana de 10.000 usuaris actius i un total de 150.000 persones l’han fet servir. Els creadors de la pàgina admeten que aquests números no són res comparats amb els que tenen els webs més coneguts, però diuen també que no volen ni poden “competir contra aquestes grans pàgines”. Ells s’adrecen a un públic més concret.
Actualment som en una situació de pandèmia que afecta tothom i l’àmbit dels webs de cites no n’és l’excepció. Aquest sector, però, ha estat afectat d’una forma peculiar. La Covid-19 ha animat l’activitat a QuedemOnline perquè els usuaris tenen més temps lliure. S’hi han registrat més persones i les que ja ho estaven han passat més temps xatejant. En canvi, en el web GentComTu!, la pandèmia ha endarrerit el llançament d’una gran actualització i ha causat que, encara que la creació de perfils gratuïts s’hagi mantingut estable, les subscripcions de pagament, baixessin en picat al principi de la pandèmia.
En tot cas, iniciatives com els portals de cites en català demostren que, també en aquest camp, hi ha demanda de serveis en la llengua pròpia.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (12-1-2021)