“VULL LLIGAR EN CATALÀ “: JA TENIM WEBS DE CITES PER TROBAR PARELLA QUE PARLI EN LA NOSTRA LLENGUA

Tothom ha sentit a parlar de les pĂ gines web de cites, aquestes pĂ gines en les quals s’ajunten una serie de persones amb l’objectiu de trobar una parella com per exemple Tinder, Meetic, Match, i moltes mĂ©s. El que no tanta gent coneix sĂłn les alternatives per a catalanoparlants d’aquests portals.

Els webs com GentComTu! o QuedemOnline van sorgir amb l’objectiu de normalitzar el catalĂ  en aquest Ă mbit, ja que, quan aquests portals van nĂ©ixer i van posar-se de moda, a primers dels anys 2000, no permetien ni l’Ășs del catalĂ  en les seves plataformes, ni definir-te com a catalanoparlant, fins al punt que si ho feies et podien suspendre el perfil. “Ho vaig intentar amb Match.com (era el que coneixia mĂ©s) [
], vaig escriure el meu perfil en catalĂ  i va ser refusat. Llavors, indignada, vaig buscar aviam si hi havia portals en català”, explica la Montse al web GentComTu!

Aquests llocs web permeten distingir els usuaris segons la llengua que parlen. Mentre que en les aplicacions mĂ©s conegudes pots topar amb gent totalment diferent a tu, a GentComTu! o a QuedemOnline les persones amb les quals coincideixis tindran, com a mĂ­nim, una cosa en comĂș: la llengua catalana.

Joan Arenyes, l’administrador de QuedemOnline, ho compara amb amb el fet de triar un petit comerç en lloc d’un gran supermercat o de triar un petit local enlloc d’una gran discoteca. “Ens adrecem a la comunitat catalanoparlant partint de la base que ja hi ha aquest punt de connexió” explica Arenyes.

Francesc, un dels administradors de GentComTu!, coincideix a dir que el seu web ofereix un punt comĂș entre els usuaris. Afegeix tambĂ© que els valors de GentComTu! es basen en el respecte i en les llibertats personals, i que, si bĂ© “l’objectiu i la llengua de comunicaciĂł de l’empresa Ă©s Ășnicament el català”, i “la immensa majoria dels usuaris utilitzen el catalĂ  habitualment, i els que no ho fan l’entenen perfectament o l’estan aprenent”, cadascĂș pot triar la llengua que li resulti mĂ©s cĂČmoda per comunicar-se a travĂ©s del seu web.

El web QuedemOnline tĂ© una mitjana de 10.000 usuaris actius i un total de 150.000 persones l’han fet servir. Els creadors de la pĂ gina admeten que aquests nĂșmeros no sĂłn res comparats amb els que tenen els webs mĂ©s coneguts, perĂČ diuen tambĂ© que no volen ni poden “competir contra aquestes grans pĂ gines”. Ells s’adrecen a un pĂșblic mĂ©s concret.

Actualment som en una situaciĂł de pandĂšmia que afecta tothom i l’àmbit dels webs de cites no n’és l’excepciĂł. Aquest sector, perĂČ, ha estat afectat d’una forma peculiar. La Covid-19 ha animat l’activitat a QuedemOnline perquĂš els usuaris tenen mĂ©s temps lliure. S’hi han registrat mĂ©s persones i les que ja ho estaven han passat mĂ©s temps xatejant. En canvi, en el web GentComTu!, la pandĂšmia ha endarrerit el llançament d’una gran actualitzaciĂł i ha causat que, encara que la creaciĂł de perfils gratuĂŻts s’hagi mantingut estable, les subscripcions de pagament, baixessin en picat al principi de la pandĂšmia.

En tot cas, iniciatives com els portals de cites en catalĂ  demostren que, tambĂ© en aquest camp, hi ha demanda de serveis en la llengua prĂČpia.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (12-1-2021)

979 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: