XIFRA HISTÒRICA D’INVERSIÓ ESTRANGERA NO ESPANYOLA EN EMPRESES EMERGENTS

“Xifra històrica d’inversió estrangera en les start-ups catalanes”
Les empreses emergents de Catalunya capten 1.479 milions d’euros durant el 2021.
(JÚLIA CATARINEU )

Les start-ups catalanes han captat 1.479 milions d’euros d’inversió durant el 2021, una xifra històrica. Aquest volum és un 246% més alt que el del 2020 i implica que el país està cada vegada més a prop de considerar-se una de les potències mundial en empreses emergents. La inversió internacional ha estat el principal aliat català, segons les dades proporcionades per Jordi Aguasca, director de Transformació Tecnològica i Disrupció d’Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, “més del 75% de les inversions en empreses emergents catalanes venen d’inversors estrangers”. En aquest sentit, Catalunya no només se situa com una de les potències principals de l’estat en start-ups, sinó que dins de la Unió Europea ja es considera un “bon lloc per invertir-hi”.

Aquest ha estat un any de celebració per a les start-ups del país. Durant el 2021, s’han tancat 207 rondes d’inversió en empreses catalanes. “Aquestes operacions han estat de sèrie B o C, el que implica que s’ha invertit un mínim de cinc milions d’euros en cada empresa catalana”, recorda Aguasca. Aquest creixement de l’interès internacional cap a Catalunya es tradueix en més inversió, però també en molta més captació de talent pel territori perquè, com descriu el director de Transformació Tecnològica i Disrupció d’Acció, “Catalunya ha demostrat ser el millor lloc per néixer i per créixer com a empresa”.

Per entendre tot aquest augment del volum de les inversions a Catalunya cal remuntar-nos a fa sis o set anys, ja que en aquell moment van néixer les empreses emergents que actualment es posicionen al capdavant d’aquesta inversió. “Les empreses que es van fundar fa set anys són les que estem veient que han aconseguit els beneficis suficients per posicionar-se de manera internacional”, explica Aguasca. Per sectors, les grans inversions han estat adreçades a grans mercats emergents com ara el comerç instantani o Quick Commerce i a la tecnologia financera. És a dir, start-ups relacionades amb el món de la tecnologia aplicada a problemes convencionals com poden ser les finances o el comerç.
Barcelona, el nucli de tot

Catalunya està vivint un moment de molta centralització. Segons Aguasca, Barcelona, l’àrea metropolitana i les comarques del Vallès i el Maresme s’enduen la concentració més gran de creació de start-ups: “Podem trobar empreses emergents nascudes en altres zones de Catalunya, però és menys probable”. D’altra banda, el directiu també ha afirmat que a la part del territori on es concentren aquestes start-ups “s’hi acumula el 75% de la població catalana”.
Obres iniciades! Habitat Migdia, la teva nova llar on gaudir pau i tranquil·litat Patrocinat per Habitat

Si centrem la vista a la capital catalana, no és cap secret que amb els anys s’ha convertit en un hub de renom dins la Unió Europea. Actualment, Barcelona és la quarta capital europea amb més rondes de finançament en empreses emergents i la sisena en inversió. “Aquestes dades reflecteixen que Barcelona és un lloc idoni no només per crear start-ups, sinó també per fer-les créixer, perquè s’ha consolidat en un hub atractiu per atraure inversors estrangers i talent, sobretot vinculat a l’àmbit digital”, detallat Natàlia Mas i Guix, la directora general d’Indústria i consellera delegada d’Acció.
Els unicorns catalans

Les star-tups han estat la gran bona notícia del 2021, però no l’única. De fet, Catalunya també és considerada una aposta segura per al creixement de les empreses. I és que ja s’ha convertit en el bressol de cinc unicorns, és a dir, cinc empreses que han aconseguit estar valorades amb més de 1.000 milions de dòlars i han entrat a borsa. “Adevinta, Glovo, Edreams, Letgo i Wallbox són tot unicorns barcelonins”, recorda Aguasca. Aquestes empreses proven no només que Catalunya ha construït un bon ecosistema empresarial sinó que també es converteix en un gran aliat per al creixement d’aquestes firmes. Aquest és el cas de les scale-ups, empreses que deixen de ser emergents però que entren en el camí de convertir-se en unicorns: “Hem assolit més de 310 operacions en scale-ups durant el 2021”, apunta el directiu d’Acció.

L’objectiu principal de Catalunya és continuar retenint i captant talent i segons les dades que han aportat les empreses el 2021 no hi ha dubte del fet que pot estar ben encaminada. Com a repte de futur, Aguasca també explica que el hub de la capital catalana està preparat per començar a endinsar-se en els mercats de blockchain i deeptech. I és que, Catalunya i sobretot Barcelona han demostrat ser un ecosistema adient no només per a formar empreses sinó per aconseguir portar-les al mercat internacional, com remarca Natàlia Mas i Guix: “Aquests resultats posen de manifest la robustesa de l’ecosistema de start-ups a Catalunya, que s’ha més que recuperat després del xoc inicial provocat per la pandèmia”.
Informa:ELMON.CAT (11-1-2022)

286 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: