XOC ENTRE EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT I EL DEL PARLAMENT

Xoc entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent. El trencament entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC s’ha fet evident en els primers instants del ple de la cambra, un cop Torra i Torrent han airejat les seves difer√®ncies i ERC ha evitat aplaudir la intervenci√≥ del president de la Generalitat. Torra ha afirmat que la decisi√≥ dels republicans de no garantir la seva continu√Įtat com a diputat provoca que es lamini la confian√ßa en les institucions i es posi en joc la continu√Įtat de la legislatura: “Avui s’obre la porta a desballestar les institucions”, ha afirmat Torra des del faristol, despr√©s que Torrent hagu√©s anunciat a l’hemicicle que no es podria comptabilitzar el seu vot.

El president de la Generalitat ha lamentat que no se li hagu√©s notificat pr√®viament la resoluci√≥ verbalitzada pel president del Parlament i s’ha preguntat quin valor tenen les votacions de la cambra catalana. “T√© cap valor el que votem? El que vota el Parlament √©s simb√≤lic?”, s’ha preguntat dirigint-se a Torrent, els diputats d’ERC i els membres del Govern. A l’hemicicle nom√©s l’han acompanyat els consellers de JxCat, mentre que els republicans ja eren dins quan ha fet acte de pres√®ncia.

“Cap secretari general [del Parlament] t√© les compet√®ncies”, ha argumentat Torra, en refer√®ncia a la decisi√≥ de Xavier Muro de desposseir-lo de l’acta. “Us demano, president [Torrent], que garantiu els meus drets tal com ho heu fet sempre, i espec√≠ficament el 10 de gener. Confio que el Parlament, i apel¬∑lo tots els diputats, reverteixi aquesta irregularitat, aquest fet il¬∑legal de manera immediata. Si no √©s aix√≠, posen risc la continu√Įtat de les institucions”, ha indicat el dirigent independentista.


Els arguments de Torrent

Abans de l‚Äôinici de la sessi√≥, el president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat que el vot de Torra no es podr√† comptabilitzar. Ha denunciat el “segrest” del vot del president de la Generalitat i ha assegurat que √©s un “fet injustificable” que la cambra treballar√† per revertir. “Hem de conciliar dos interessos: defensa de la presid√®ncia i la validesa dels acords que prengui aquesta cambra”, ha argumentat. Torrent ha defensat que no es pot sotmetre la cambra a “la par√†lisi” i que, per tant, “no pot renunciar a ser una eina efica√ß” al servei de la ciutadania.

JxCat i ERC porten les seves difer√®ncies a l’abisme de trencar el Govern
Els socis ja admeten obertament la possibilitat que la legislatura s’acabi pel xoc en la resposta del Parlament al cas Torra

Fonts de la presid√®ncia del Parlament asseguren que, abans de l‚Äôinici de la sessi√≥, Torrent ha demanat a Torra que no faci c√≥rrer la llista i que, per tant, Maria Senserrich no prengui l‚Äôacta de diputada perqu√® la cambra seguir√† “lluitant per revertir la injusta situaci√≥ actual”. Tamb√© que el secretari general, Xavier Muro, no podia desatendre la resoluci√≥ judicial. Tamb√© li ha traslladat la reflexi√≥ que cal aprovar lleis i “millorar les condicions de vida de la seva gent”, com ara aprovar les ajudes per les afectacions del temporal Gloria o els pressupostos de la Generalitat.

Bronca p√ļblica

La tensi√≥ ha estat permanent durant tot el mat√≠. JxCat ha comparegut al migdia per vincular la continu√Įtat del Govern i l’aprovaci√≥ dels pressupostos de la Generalitat a preservar l’esc√≥ de Quim Torra. En aquests termes s’han expressat Josep Costa, vicepresident de la cambra, i Albert Batet, president del grup parlamentari, que han avan√ßat que hi presentaran avui mateix una proposta de resoluci√≥ que serveixi per “desautoritzar” el secretari general, Xavier Muro, que √©s qui ha desposse√Įt Torra de l’acta mitjan√ßant un escrit aquest mat√≠.

“De moment, Torrent no l’ha desautoritzat”, ha remarcat Costa, que ha presentat una proposta a la mesa que ni tan sols ha estat votada en la reuni√≥ de l’√≤rgan rector. Malgrat perseguir una soluci√≥ al cas Torra, el mateix Costa ha adm√®s que no ha conversat en tot el cap de setmana amb el president del Parlament. La seva relaci√≥ personal √©s p√®ssima. Costa ha apuntat que, tot i presentar la proposta al ple, no t√© garantit el suport de cap grup parlamentari, per b√© que ha apuntat que la CUP en comparteix l'”esperit pol√≠tic”.

La mesa acaba amb desacord

La mesa del Parlament ha escenificat les discrep√†ncies que amenacen de trencar el Govern i liquidar la legislatura. A l’√≤rgan de govern de la cambra, que havia de discutir una soluci√≥ sobre la inhabilitaci√≥ de Torra com a diputat, s’hi ha evidenciat la falta de consens en la resposta que ha d’oferir el ple. JxCat ha proposat que la mesa aprov√©s un acord segons el qual es deix√©s “sense efecte” la comunicaci√≥ del secretari general del Parlament, Xavier Muro, i es mantingu√©s l‚Äôesc√≥ de Torra. ERC i tamb√© fonts de la presid√®ncia del Parlament han apuntat que consideren que el president √©s “diputat pol√≠ticament”, i han apuntat que la mesa “ha pres nota” de la situaci√≥ traslladada pel secretari general i de la proposta de JxCat, que no s’ha arribat a votar.

Segons argumenten fonts del grup parlamentari de JxCat, Muro ha assegurat que la comunicaci√≥ sobre l’acta de Torra l‚Äôha rem√®s sense cap ordre del president de la cambra, Roger Torrent. Per aquest motiu, JxCat considera que aquesta acci√≥ “unilateral” col¬∑lisiona amb l‚Äôarticle 249 del reglament del Parlament, que estableix que el secretari actua sota el mandat del president. JxCat, com havia fet Torra, situa la pressi√≥ en Torrent. Fonts de l’entorn de Torrent, en canvi, sostenen que no deixaran de “treballar” per assolir un acord. “Estem buscant una via acordada per garantir la defensa dels drets del president Torra i, alhora, garantir la seguretat jur√≠dica dels acords del Parlament”, exposen fonts de la presid√®ncia de la cambra catalana.

Torra diu que votarà

A JxCat, esc√®ptics amb el paper d’ERC, apunten que “quedar√† clar quan comenci al ple si Torra pot votar”. “Ha de quedar clar”, afegeixen les mateixes fonts. El ple del Parlament comen√ßar√† a les 15.00 hores, si no hi ha sorpreses d’√ļltima hora. El grup parlamentari del president de la Generalitat fins i tot ha apuntat que es va oferir al secretari general del Parlament apartar-se si no volia assumir un “acord pol√≠tic” que proteg√≠s Torra. ERC no ha volgut valorar aquesta proposta.

Fonts de Palau asseguren a Naci√≥Digital que Torra est√† disposat a votar al ple d’aquest dilluns. El grup parlamentari de JxCat t√© la intenci√≥ que al ple es visualitzi la seva posici√≥. De fet, el president de la Generalitat ha manifestat repetidament que nom√©s el Parlament pot “revocar” la seva condici√≥ de diputat.

168 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: